Четвъртък, 25 Април 2024, 00:35

Кметовете на Самоков и Елин Пелин поставиха в Парламента проблемите на общините

1 Декември 2022, 10:37
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 784 8


На заседанието на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление участваха представители на ръководствата на Националното сдружение на общините в Република България и Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. Обсъдени бяха актуални проблеми на общините и бъдещата съвместна дейност. В дневния ред на заседанието бе включено и представяне и публично обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесен от депутата Йордан Иванов и група народни представители на 02.11.2022 г.

В работната среща участваха членовете на УС на НСОРБ Владимир Георгиев – кмет на община Самоков и Ивайло Симеонов – кмет на община Елин Пелин, изпълнителният директор на Сдружението Силвия Георгиева и експерти от екипа, както и председателите на общинските съвети на Пловдив Александър Държиков, на Димитровград Гергана Кръстева и на Елин Пелин Николай Плещов, които са членове на УС на НАПОС, както и изпълнителният директор на Асоциацията Делян Дамяновски.

Основният кръг въпроси, които поставиха на вниманието представителите на местната власт, бяха свързани с възможните модели за въвеждане на реална финансова децентрализация на общините, някои важни моменти, свързани с прилагането на обсъждания в Парламента законопроект за удължаване действието на Закона за държавния бюджет за 2022 г. и позиции на общините по внесени за разглеждане законопроекти.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев представи в резюме четирите основни стълба на модела за финансова децентрализация, разработен от екипа на НСОРБ, който включва преотстъпване на общините на част от данъка върху доходите на физически лица и корпоративния данък, както и мерки, свързани с разширяване приложното поле на имуществените данъци и актуализиране на данъчните оценки на имотите. Той очерта параметрите и смисъла от предлагания от НСОРБ пакет от мерки и обърна внимание, че при подготовката на предложението са анализирани препоръките на международни институции и опита на другите държави от ЕС.

Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин, изложи мотивите на общините за подготвените предложения и подчерта, че целта на финансовата децентрализация е да бъдат разширени възможностите националните политики да бъдат надграждани и развивани с местни политики, които да отразяват конкретните потребности и да са насочени към неутрализиране на негативни тенденции в отделните общини и региони. „Това, което искаме не е много, но то е инструмент, който да даде поле за изява на реален мениджмънт на общините“, обърна внимание Ивайло Симеонов.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева даде разяснения по подхода и изходните данни, на база на които са подготвени предложенията на Сдружението и подчерта, че моделът е насочен към балансиране на съществуващите различия между общините по отношение на икономическия им потенциал и ресурсни дадености.

Основните коментари, направени от народните представители, бяха свързани с отговорността при въвеждане на елементите на децентрализация да бъдат гарантирани интересите на всички общини и да бъдат предвидени механизми, които да помогнат на необлагодетелстваните да поддържат необходимото ниво на публични услуги и да гарантират грижите на общините за подобряване благосъстоянието на гражданите.

Председателят на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Коста Стоянов благодари на представителите на местната власт и НСОРБ за активната позиция по обсъжданите в Народното събрание законопроекти и увери присъстващите в ангажираността на депутатите към проблемите на общините и към стратегическия въпрос за финансовата децентрализация.

Народният представител Настимир Ананиев подчерта, че моделът, който ще бъде възприет, трябва да отчита настоящото състояние на всяка една община и да създава условия за „равен старт“ на всички, независимо от инфраструктурните, демографските и икономическите дисбаланси в държавата. Той подчерта, че по-голямата самостоятелност на общините във формирането на местни политики би създала естествена конкурентна среда между общините, което би се отразило положително на развитието на местното самоуправление. В същото време той обърна внимание на необходимостта държавата да остане гарант за стабилността на общините и да запази възможностите си за намеса, когато администрациите срещат затруднения по обективни или други причини.

Депутатът Халил Летифов подчерта, че децентрализацията изисква сериозен подход, широко публично обсъждане и солидна експертиза в различни сфери на обществения живот. Той обърна внимание, че при обсъжданията трябва да бъде отчете фактът, че всяка стъпка към промяна рефлектира върху много и различни публични сфери – здравеопазване, образование, инфраструктура, транспорт. Летифов подчерта, че при подобни сериозни за цялата система на финансово управление стъпки, особен фокус трябва да бъдат малките общини, тези в труднодостъпни райони, с неблагоприятни дадености. Подобни стратегически промени изискват и стратегическо мислене, подчерта той.

Народният представител Виолета Комитова изрази мнение, че финансовата децентрализация е процес, ориентиран към повече демокрация в обществото като цяло. Според нея, развитието на регионите не може да бъде само привилегия на централната администрация, защото реалните действия са в прерогативите на местната власт. Комитова смята, че за различните групи общини трябва да бъдат обсъдени и различни подходи и различни инструменти за повече автономност.

Росица Кирова подчерта, че трябва да бъде запазена ролята на държавата като балансьор на регионалното развитие и изрази подкрепа, че е нужно да бъдат обсъдени реални стъпки в посока децентрализация на управлението и ясна демаркация на отговорностите между различните нива на управление. Тя обърна внимание, че подобен важен за обществото въпрос изисква сериозни обсъждания и участие на широк кръг заинтересовани страни.

Депутатите се обединиха около предложението изготвеният от НСОРБ модел за финансова децентрализация и промени в действащото законодателство да бъдат внесени официално в Народното събрание, за да започне същинският дебат по темата и да бъде отпушен процесът, по който в последните повече от 15 години няма напредък.


Източник: www.namrb.org

Коментари (8)

  • Отговори (10) (2)
    1. добавен от: Анонимен 1 Декември, 20:31

    Голяма част от важните проблеми на община Елин Пелин са създадени именно от кмето Симеонов: еднолично разреши тихомълком построяването на завод за преработка на пластмаси, който трови въздуха и уврежда здравето на хората от околията; съсипа проекта Воден цикъл и Елин Пелин е с всекидневни списания но водата, въртя всякакви схеми- с гората и с газовото дружество. Единственото, което е оправил откакто е кмет е собственото си положение и на приближените му.

  • Отговори (10) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Декември, 14:41

    Проблема на Община Елин Пелин е Ивайло Симеонов, проблемите ще се решат като бъде изгонен от Общината.

  • Отговори (9) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Декември, 19:33

    Какви проблеми ще решава Ивайло Симеонов като съсипа Община Елин Пелин.

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Иван 4 Декември, 16:54

    Съобщение за Елин Пелин и МВР маинатави на й искрено там вече във града няма да стъпя повече всичко най хубаво. Желая

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Иван 4 Декември, 17:01

    Майка ми почина Галина ьлова Недкова заради някои хора от Елин Пелин

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Иван 4 Декември, 17:07

    Щом можете да пращате тоя и оня подяволите всичко най най желая сбогом ви завинаги
    Не ми дреме вече никой

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Иван 4 Декември, 17:10

    Кой от къде е натам да си отива къде тръгнал

  • Отговори (4) (0)
    8. добавен от: Анонимен 5 Декември, 16:58

    Готви се настаняване на ново сметище за опасни отпадъци на територията на община ЕЛИН ПЕЛИН. На кмета на общината Ив.Симеонов ще му отива прякора ЦАРЯТ НА БОКЛУКА

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete