Събота, 20 Април 2024, 14:48

Коментар на Методи Драганов и Иван Гавалюгов за предложението за изграждане на строителното депо в с. Скравена

25 Ноември 2021, 19:55
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3107 47


На сесията на Общински съвет - Ботевград днес беше обсъдено изграждането на площадка за събиране, съхраняване и рециклиране на строителни отпадъци местността "Креща" на територията на село Скравена.

Кметът на село Скравена Методи Драганов сподели, че това решение на "Автомагистрали Хемус" АД не е било обявено и затова всички са останали учудени.

"Сформирахме група от около 30 човека. Хората изказаха своето мнение, че изграждането на това депо е абсолютно неприемливо. От югоизточната страна на селото се намира едно сметище, а от северната е кариерата, която е трън в очите на всички в селото.
Сформира се и група, която поиска да бъде направен местен референдум. Срещата се организира при кмета на Ботевград. Проведохме няколко срещи и с управителя на "Автомагистрали Хемус" АД - Христин Савов, който се опитваше да ни убеди, че няма да има последствия за селото.

Аз казах на г-н Савов, че заставам зад интереса на хората от селото!", обясни Методи Драганов. 

Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов направи следния коментар:

"Винаги съм твърдял, че е редно и необходимо в нашата община или в близко разстояние до населените места в общината да има инсталация за рециклиране на строителните отпадъци. Липсата на такава предполага нерегламентираното изхвърляне на строителните отпадъци. Ако може тази инсталация да е в съседна община, която е близо до нас, нямам нищо против. 

Това е световна практика и е екологично съобразният начин да се третират отпадъците. Вместо да се депонират и загробват тези отпадъци, са измислени технологии и процеси за тяхното рециклиране и повторно използване. Това е цел на всяка развиваща се общност. В този смисъл ние трябва да търсим начин, по който да реализираме такава инсталация в близост до община Ботевград. 

Прояви се инициатива от "Автомагистрали Хемус" АД да поемат строителния отпадък на общината. Изключително неудачно, явно, е тяхното предложение, в което се коментират количества на база капацитет на инсталацията. По този начин се създават грешни впечатления, че реално ще бъде обработван и рециклиран такъв голям обем от милиони куб. метра строителни отпадъци. В мотивите си при оттеглянето на предложението се споменава, че ще бъдат коригирани количествата и ще бъдат сведени до няколко десетки хиляди кубика, които ще бъдат генерирани на територията на община Ботевград, за да отпаднат притесненията на хората, които много пъти са били лъгани, разбира се, и да не се стигне до поемане на строителни отпадъци от съседни общини, региони и дори държави. 

В процеса на комуникиране за цялото инвестиционно намерения чух за притеснения на хора, че тук ще се депонират строителни отпадъци от различни европейски държави. Най-често се споменаваше боклукът от Италия. Този страх и хипотетична перспектива беше тенденциозно натрапвана и спекулирана от определени местни лица. 

Мисля, че е показателен факт, че фирмата оттегли предложението си и че нямат толкова остра нужда да реализират изграждането на строителното депо. След като населението не може да се пребори със страховете си, една част, от които тенденциозно внушавани, инвеститорите оттеглят предложението. Разбира се, те си оставят вратичка, ако в бъдеще населението ни узрее и бъде убедено в ползите, а не в потенциалните вреди."



Източник: balkanec.bg

Коментари (47)

  • Отговори (14) (4)
    1. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 20:06

    Да прави се господин Гавалюгов, но кагато е на по голямо разстояние от населено място, а не на 1500 м. от първите къщи на селото. Ако това депо е на 1500м. от вашата къща, вие как щяхте да реагират???

  • Отговори (21) (14)
    2. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 20:31

    Ах,кмете, кмете! Какво перекенде излезе тиии!Съд за тебе трябва ,съъъд!

    • (5) (0)
      1. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 18:35

      Не можа да изпълни поръчката на мафията

  • Отговори (10) (2)
    3. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 20:51

    Тиии, боклук мръсен спря рециклацията на боклука на Темуша.

  • Отговори (8) (5)
    4. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 20:53

    Ще те

    За това ще те съди народа

  • Отговори (16) (7)
    5. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 21:32

    Искам да попитам г-н Гавалюгов, ако той и децата му живееха в близост до това депо, ако той и децата му преминаваха по “моста” /слагам го в кавички, защото е подобие на такъв/, ако той и децата му преминаваха през дупките/ ямите по скравенските улици, дали щеше да мисли по този начин? Това село е забравено от г-н Кмета, може би за него то е в друга община!!!?!?!?!? Разочарование!!!!

  • Отговори (9) (5)
    6. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 21:42

    Елена, не правиш голяма услуга на Цецко с интригантското си поведение, Вече и близки до теб го забелязват и споделят. С лошо нищо добро не се постига. Бъди здрава и позитивна !

  • Отговори (14) (4)
    7. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 22:08

    Най слабият кмет на Скравена за всички времена след Катя Петрова на Новачене.

    • (9) (2)
      1. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 00:08

      вие си го избрахте

  • Отговори (12) (7)
    8. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 22:25

    Туя двата боклуйа на снимката са некадърници за едните заплати и държавни служби.....заминавайте си

  • Отговори (10) (4)
    9. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 05:16

    Гавалюгов, защо защитаваш интересите на ДПС?

  • Отговори (11) (4)
    10. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 06:15

    Гаалюгов защитава единствено интересите на бакетболния клуб. И нищо друго не го интересува.

    • (11) (4)
      1. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 11:58

      Абсолютно.Другия мандат едва ли ще е кмет.Да каже каква тъмна сделка направи с любимия на ботевградчани ,,Мали лак".Защо дебели сеине не пускат хората да се разхождат?Да каже шибан.я кмет.Да не е на баща му!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete