Петък, 3 Май 2024, 07:11

Компетентностите на родителите за активно участие в училищния живот

1 Май 2014, 07:18
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1868 0


Това беше темата на  обучителния семинар по проект „Всеки ученик може да бъде отличник”  по програма на   ЦМЕДТ „Амалипе” Намаляване  отпадането на ромските ученици от училище, финансиран от Фондация „Тръст за социална алтернатива”. Той е продължение на проекта „Превенция от отпадане на ромските деца от училище”, продължил 3 години. Идеята е да се надграждат постигнатите добри резултати  и да се покаже пътят в тази насока, да се провокират все повече родители, подкрепящи училищните дейности, да се намали броят на отсъствията и на отпадналите от училище, да се подобри успеваемостта, да се откриват ученическите заложби и таланти.
Нашата група е сформирана от  4 училища: ОУ „Васил Левски” с. Видраре, ОУ „Христо Ботев” с. Лопян, ОУ „Георги Бенковски” с.Малък Искър, и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Чавдар.
На 29.04.2014 г . се проведе І –та  ни проектна  дейност - Тренинг с родителите -
в комлекс  „Кредо ”с. Трудовец  на тема „Компетентностите на родителите за активно участие в училищния живот”. Присъстваха 30 човека –  основно родители от всяко училище и учители, работещи пряко  по проекта. Лектор беше  креативната професорка от СУ – Мария Баева. Интерес предизвика  лекцията й „ Училището – втори дом за нашите деца.”. Тя постави акцент върху  ролята на родителя и безрезервната му  подкрепата за  детето в училищните дейности , върху значението на образованието като шанс за по- добър живот, върху контрола и доверието. Подчерта колко е важно на децата  да бъдат поставяни отговорности и да се  включват в обсъждане на семейния бюджет и проблеми. Любовта  е  в основата на всичко – и на възпитанието , и на обучението, и на успехите в живота. Доверието е градивен елемент на добрите отношения и резултати в триъгълника родител – ученик – учител.
Обучението имаше и практическа част, в която родителите работиха по групи, обсъждаха казуси и ситуации от своя живот, коментираха, подкрепяни от  учителите. Накрая на постер те залепиха своите мнения и оценки за случилото се:
„Много полезно за нас”,”Много хубаво и поучително”,”Приятно и полезно”, „За мен беше удоволствие тази среща, искам и други такива”, „Много впечатляващо”, „Щастлива съм много”, „Слушах с голям интерес и научих важни неща за в бъдеще  ”, „Усмихнато” , „Удовлетворение и добронамереност”.
 
Главен организатор на обучението е  директорката на видрарското училище Мая Пенчева. 
Целта е постигната. Гоним другата. Следвайте ни.
 
Боряна Николова

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete