Събота, 20 Април 2024, 07:20

Конят Чавдар-победител в конните състезания в Скравена

23 Март 2013, 13:58
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6093 3


Както традицията повелява днес скравенчани се бяха събрали на конни надбягвания на поляната при бившето ТКЗС в с.Скравена по случай Тодоровден. Преди това  на центъра на селото се състоя официално откриване на празника. Извършено бе традиционното захранване на конете с овес и хляб от две девойки. Всеки кон бе закичен със здравец. След това всички тръгнаха с карнавално шествие. Десетте момчета от Духов оркестър „Етрополе” повдигна настроението с великолепните си изпълнения. Организатори са Кметство Скравена, Народно читалище „19-ти февруари” и фирма „Агробизнес 88” ЕООД. Спонсори на мероприятияето са „Агробизнес 88” с управител Димитър Романов, „Руми МНД” ЕООД и ЕТ”Глория”. Присъстващите гости бяха председателят на Общински съвет-Ботевград Йорданка Лалчева, общинските съветници Гоергина Романова, Даниела Николова, Цветан Цолов и Николай Димитров, кметът на Кметство Скравена Иван Иванов и съпругата му – Тотка Иванова, както и бизнесмени. Състезанията, които протекоха в две категории: най-бърз ездач в конски кушии и слалом с каруци. За разлика от първото състезание, второто бе за време. Четирима съдии следяха за спазване очертанията на трасето и измерваха времетраенето на всеки участник. Това бяха Истилян Мирчев, Цветан Ценев, Данаил Тодоров и Иван Йончев. 50 бе броя на участниците, които бяха дошли от Скравена, Трудовец, Разлив, Боженица, Новачене, Гурково и Литаково. Да мерят конски сили бяха дошли и по-опитни ездачи от конна база „Здарвец” с. Скарвена, “Sun Valery Rаnch” с. Трудовец и от с. Разлив. Димитър Романов (организатор и спонсор), който също има конна база в Скравена, даваше старт в слалома с каруци и следеше за спазване на правилата.


Надпреварата в първата категория започна в 10:50ч. До това време се бяха записали 23 мераклии да пришпорят на макс конете си. Участниците трябваше да изминат разстояние от 400 м на една страна и да се върнат. Състезанието премина в 5 серии по 4 участници с конете си. Победителят във всяка серия, участваше във финална серия.
Слаломът с каруци бе доста оспорван. Някои от конете „не слушаха” стопаните си, а две от каруците се „разпаднаха в движение”. Състезателите трябваше да изминат също 800м, заобикаляйки колчета, поставени през 6 метра.
Победителите бяха излъчени към 12.00ч. Те получиха награди и грамоти както следва:
В състезанието за езда:
1 място – Дони Димитров Петков – кон Чавдар- 50 литрово буре и 3 чувала овес (30кг)
2 място – Васил Георгиев – кон Неро – 100лв.и два чувала овес
3 място – Николай Петров – кон Озон – 50 лв. и един чувал  овес
В слалома с каруци:
1 място – Веселин Василев – 31  сек. – 150 лв.
2 място – Георги Георгиев – 34 сек. – 100лв.
3 място – Петър Николов   - 42 сек.50 лв.

Организаторите присъдиха и трети вид награда- „За оригинално-масово и атрактивно участие в карнавалното шествие” на Николай Петров Николов от Боженица. Той получи грамота и 30 лв.
Водещ на празника бе председателя на читалище”19-ти февруари” – Цветанка Гърбиджанова. По време на състезанията, тя не се измори да информира присъстващите с любопитни факти за конете. От изнесената от нея информация стана ясно, че в света съществуват на 400 породи коне. Английския шайър е най-високия кон- 183 см, а най-ниския е Фибела – 72 см.(Аржентина). У нас най-разпространение са породите Алкатийска, Литовска, Арабска, Източно-българска, Арабска, Шекия, Шотлансдко пони и мн.др. Гърбиджанова изнесе подробни факти за езика на конете – сигнали с уши, очи, опашка, цвилене и т.н.
Първенецът в конните надбягвания – конят Чавдар е на 11 години, порода ”Чистокръвна скравенска”, каза собственикът й Веселин Василев. Чавдар бе най-бърз и в двете категории състезания, но с различни състезатели.
След приключване на Тодоровден, от фирма „Агробизнес 88” почерпиха всички участници с кубан чорба и скара. Бащата на управителя на фирмата-организатор на днешния празник- Румен Романов има рожден ден. Това бе още един повод за последвалото тържество. Екипът на „Балканец” му честити рождения ден!

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete