Понеделник, 29 Април 2024, 16:31

Крайно нужна е постоянна програма за обновяване на жилищните сгради

1 Февруари, 16:06
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1236 1


На последната XII национална кръгла маса за финансиране на проекти за устойчива енергия в България беше подчертана критичната необходимост от въвеждане на постоянна програма за обновяване на жилищните сгради. Този форум, организиран от Министерството на енергетиката и Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, подкрепен от инициативата „Да обновим България“, не само събра представители на властта, бизнес сектора и обществото, но и насочи вниманието към важността на финансовите механизми, които биха подпомогнали гражданите и бизнеса да участват активно в процеса на енергийна ефективност.

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, заяви, че е от съществено значение да се предоставят атрактивни кредити, които да се изплащат от енергийните спестявания, с цел улесняване на гражданите в приемането на измененията в техния начин на живот.

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов подчерта, че инвестициите в обновяване на сградите са от ключово значение за политиките за декарбонизация, а липсата им води до сериозни социални и демографски проблеми.
Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова сподели, че Националният декарбонизационен фонд, предвиден в стратегията за обновяване и реформата от Плана за възстановяване и устойчивост, ще играе ключова роля в мобилизирането на инвестиции, необходими за обновяване на жилищния сектор.

Представители на банките в България, Фонд на фондовете и Фонд ФЛАГ изразиха готовността си да участват в бъдещи програми за обновяване и подчертаха необходимостта от баланс между грантове и финансови инструменти. Във форума също така се подчерта важността на инвестиции в знания и умения в строителния сектор, за да се гарантира качество на проектите в бъдещи програми и да се отговори на очакванията на обществото.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (2) (1)
    1. добавен от: Анонимен 1 Февруари, 21:57

    Нашите хора безплатно.Това отдавна е измислено.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (56)
70% Complete