Понеделник, 16 Септември 2024, 21:57

Кулминация на празника на Самоков е тази вечер

21 Август, 14:01
(0) (1)
Самоков - Новини
Прочетена: 554 0


На 21 август, когато се чества денят на свети Симеон Самоковски, Самоков ще отбележи своя празник с редица тържествени събития. Празникът започва с традиционния водосвет, който ще бъде отслужен на централния площад. Кулминацията на честванията ще включва издигането на знамената с участието на Националната гвардейска част, а също така ще бъдат наградени и стипендианти от общината.

Вечерната програма ще завърши с празничен концерт на народната певица Николина Чакърдъкова, последван от музикално пирошоу, което ще донесе настроение и вълнение на присъстващите.

Празникът на Самоков се отбелязва ежегодно от 2002 година, след решение на Общинския съвет, който избира 21 август за официална дата в чест на откриването на мощите на свети Симеон Самоковски. Неговите мощи днес са положени в Бельовата църква „Рождество Богородично“ в града. Преди канонизирането му, празник на Самоков се е отбелязвал на „Успение на Пресвета Богородица“ (Голяма Богородица), когато най-голямата църква в града чества своя храмов празник. Забележително е, че пет от шестте църкви в Самоков носят името на Богородица.

За да бъде осигурена безопасността по време на тържествата, ще бъде въведена временна организация на движението. На 21 август от 17:00 до 23:00 ч. ще бъдат затворени за движение улица „Търговска“ (в участъка от ул. „Асен Карастоянов“ до ул. „Отец Паисий“) и улица „Проф. Васил Захариев“ (в участъка от ул. „Димчо Дебелянов“ до кръстовището с ул. „Търговска“). Паркирането и престоят на превозни средства ще бъдат забранени в централната градска част на 21 август от 08:00 до 23:30 ч.

Община Самоков призовава гражданите и гостите на града да се включат в празничните събития и да се съобразят с въведените мерки за безопасност.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (71)
70% Complete
Не (246)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (111)
70% Complete