Вторник, 30 Април 2024, 17:41

КЗК спря обществената поръчка за боклука

11 Септември 2013, 13:31
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1679 2


Комисията за защита на конкуренцията отмени незаконосъобразно Решение № 1218/05.07.2013 г. на кмета на община Своге за откриване на процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Сметосъбиране и сметоизвозване на битовите отпадъци в община Своге, извозването и депонирането им до регионално депо Костинброд”. С това си решение от вчера, КЗК реално спря окончателно обществената поръчка на общината. Регулаторът възлага на кмета на общината да заплати, направените от жалбоподателя „Искър 2000” ЕООД, разноски по делото в размер на 1 700 лв.
През юли тази година в Комисия за защита на конкуренцията беше образувано производство във връзка с жалба от „Искър 2000” ЕООД, гр. Своге срещу решение на кмета на община Своге за откриване на процедура за възлагане на обществената поръчка за боклука.
Първоначално КЗК наложи временна мярка „спиране на процедурата”, което беше потвърдено и от кмета Жоро Цветков в рамките на заседание но ОбС гр. Своге. Днес вече окончателното спиране на процедурата е факт.

По-рано днес се разбра, че без европари за нови депа за боклук може да останат 52 общини в страната. Причината е фатално забавяне в подготовката и изпълнението на проектите за 8 нови регионални съоръжения и една претоварна станция. Това обяви министърът на околната среда Искра Михайлова. Става въпрос за проектите на регионите Пазарджик, Провадия, Благоевград, Дупница и Своге (там трябва да се построи претоварна станция, за да се извозва сметта до Костинброд). За тях бяха предвидени над 87 млн. лв. от ЕС. От екоминистерството обясниха, че за петте проекта вече е решено да се финансират от държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).
Изграждането на депата трябваше да стане с пари по оперативна програма “Околна среда”. За да се платят средствата от ЕС, депата трябва да са готови до края на 2014 г. Заради трудности с избора на площадка протести от недоволни местни жители, както и съдебни дела, 5 съоръжения няма да са готови навреме. За тях дори няма подписани договори за еврофинансиране.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Септември, 13:53

    :?: :?: :?:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Септември, 18:36

    и сега какво ще прави жорко кмета???? Трябва да плати тези пари от собственият си джоб, а не от нашите пари - парите на данъкоплатците :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (193)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (126)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete