Събота, 20 Април 2024, 09:48

Мариан Христов: Дано Краси спаси Кайзерслаутерн, иначе хората ще плачат

23 Март 2012, 10:12
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2093 0


Бившият национал Мариан Христов даде интервю пред БЛИЦ. Причината за изказването на русокосия исполин от Ботевград е назначаването на Красимир Балъков за треньор на Кайзерслаутерн. Мариан Христов стана шампион с “лаутерите” през 1998 година.

-Мариане, как ще коментираш назначението на Балъков в Кайзерслаутерн?
-Пожелавам му успех. Дано успее да спаси отбора. Всички фенове му го желаем и стискам палци това да се случи. Положението наистина е тежко, отборът е последен и трябва на всяка цена да постигне победа още в следващия кръг. Точно гостуването на Фрайбург е изключително важно. Ако Кайзерслаутерн загуби, шансовете за оставане в елита почти изчезват, тъй като Фрайбург вече ще бъде 8 точки напред.

-Отборът има ли потенциал да запази мястото си в Бундеслигата, следиш го внимателно?
-Потенциал е малко относителна дума в Германия. Отборите в дъното на класирането, един от които е и Кайзерслаутерн, не разполагат с класни имена, които струват милиони. Всичко опира до дисциплина, колектив и тичане на терена. Фрайбург и Аугсбург например имаха слаба есен, не очаквах да се представят добре през пролетта, но ето, че оправиха играта си.

-Балъков няма много време, дебютът му е само след три дни.
-Според мен той ще работи основно в психологическа насока. Той нито е правил подготовка, нито има кой знае каква представа за детайлното представяне на футболистите. Някои хора казват, че при смяна на треньора, един отбор винаги се вдига на крака. Дано е така и Краси да успее да го спаси, но понякога се случва и обратното. Психологическият срив е лошо нещо. Отборът не е побеждавал от октомври миналата година, вече 15-16 мача няма успех. За него е добре, че знае перфектно немски, години наред е бил в Германия и това според мен е наклонило везните ръководството да го назначи за треньор. Освен това Краси е много популярен в страната.

-Поддържате ли връзка с Краси, ще се чуете ли, все пак си играл в Кайзерслаутерн, ти си единственият българин, който стана шампион в Германия?
-Приятели сме, но той вече от години работи в чужбина. Не поддържаме близки взаимоотношения. Когато се засечем някъде, коментираме, но нищо повече.

-От кога не си ходил на мач на Кайзеслаутерн?
-От доста отдавна, от няколко години. Съпругата и синът ми, когато отскачат до там, ходят на стадиона. Цялото семейство си оставаме доживот фенове на “Еф Це Ка” (произнася го, както наричат Кайзерслаутерн в Германия от съкращението на името FCK – ФК Кайзерслаутерн).

-Ако отборът изпадне?
-Всички фенове ще плачат. Виждал съм снимки от такива моменти, неприятно е. На мен не ми се е случвало да изпаднем във Втора Бундеслига, докато играех за тима. Да не говорим обаче за това, надявам се да не се стигне до този момент и отборът да остане в елита.

-Възможно ли е, ако тимът не се задържи в елита, ръководството на уволни Балъков?
-Не знам, няма как да го коментирам. Дори и да не го направи, сигурно той самият ще си тръгне. Целите са оставане в елита, повече нищо не може да се направи до края на сезона.

-Красимир Балъков става първият български треньор в Първа Бундеслига.
-(прекъсва ме). Разберете, трябва да пратим още треньори и футболисти на Запад, за да се развиваме. Иначе нищо не правим. Отиването на Краси там е за добро, светлинка в тунела. Той работи няколко години, натрупа опит и сега ще има възможността да се докаже. В последните години западноевропейските клубове вече не ни търсят футболистите, а какво да говорим за треньорите.

-Ти скоро ще станеш ли треньор?
-Изкарах лиценз “А”, занимава ми се с треньорство. Не съм обаче от онези, които постоянно ходят по мачовете и дават интервюта.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Източник: Стефан Ралчев, Агенция "Блиц"

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete