Петък, 3 Май 2024, 06:16

Мартин Тинчев: Нищо не може да оправдае поголовното изсичане на гората

15 Февруари 2014, 13:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3687 33


В землището на с. Краево се извършва се поголовна сеч на гората - унищожени са вековни дървета, сечта е във вододайни зони, унищожава се природата. Хората  се надигнаха  в защита на гората. До тези протести и напрежение се стигна, след като дълго време никой не обръщаше внимание на мнението на местните хора. А проблемът далеч не засяга само с. Краево.
Една от причините, поради които се заех с тази кауза, е, че коренът ми е от Краево. Моето детство е преминало там, моите родители са родом от Краево, баба ми и дядо ми живеят там. Често ходя в селото и не мога да се примиря с това, което се случва.
Сезирани са различни институции, в това число  Народното събрание, Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, Агенцията  по горите, Прокуратурата. С проблема се ангажираха и няколко екологични организации, които застават зад каузата и хората от селото. Затова очаквам пълна проверка и всички законови последствия  за извършителите.
Нали за това са законите?

Както обикновено става, даден проблем трябва да доведе до необратими последствия, за да  накара местната власт да осъзнае, че  наистина има проблем. Но никой и нищо не може да оправдае бездействието, слепотата на местните управници за случващото се в с. Краево. Трябваше да се намесят медиите и да извадят проблема на показ. Това предизвика местните управници да признаят, че, да, наистина проблемът е голям, след което свиха рамене,  изразявайки само съчувствие. Така не се решават проблеми. Използвам по-меки думи, макар бездействието им да заслужава по-тежко определение.
Гората не е магданоз – сееш, береш, догодина – пак. Само хора еднодневки могат да се отнасят с природата по този начин. Първо, да спасим това, което е останало. Второ, виновниците трябва да бъдат показани и наказани за това  престъпление. Думата е точна - престъпление. Защото тепърва всички ние  ще понасяме последствията от тази безотговорност. Убийството на гората в Краево изобщо не е проблем само на краевци, а на всички жители на Ботевград. Защото престъпното изсичане на гората  във вододайните зони ще доведе до засушаване и безводие. Но да не забравяме, че по същия начин на дневен ред са горите в с. Рашково. Рашковци, а и не само те, не  искат да ги сполети същото  нещастие, както в Краево!

Както държавните гори са собственост на всички, така и каузата в нейна защота е общо дело. Цялото село се надигна и събра подписка, създаде инициативен комитет. Към протеста се присъединиха и хора, които идват в селото. Няма нормален човек, видял това безумие, който да е останал  безчувствен. Нали знаете за колко години британците отглеждат ливада? 200. Колко години, според вас, трябват за възстановяването на гора с вековни дървета?
Няма да оставим нещата така, ще продължим да се борим. Лично аз няма да се откажа, защото не искам един ден моите деца и внуци да ме питат защо не съм се опитал да спра това безумие. Ако самите ние сега не променим нещата, след време ще останем без гора, без вода, без дом.


Източник: balkanec.bg

Коментари (33)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 14:35

    Много ги разбира, ама преди правеше мазало!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 15:11

    Овации за това младо момче, събрало смелостта да излезе с лицето и името си срещу тази мафия.Дано има повече такива хора.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 15:52

    Голям е, но барези ще ги оправи

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 16:40

    Barezi e za besilka dozen kradec

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Запленена 15 Февруари, 17:00

    Поздравления за гражданската позиция! Не е загубена България, след като има такива млади хора, а ние четящите поне можем и трябва да ги подкрепим!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 19:29

    Каузата с която се е заел г-н Тинчев, разкрива един огромен природен проблем на цяла България, който трябва да се реши възможно най-бързо.
    Много важно е всеки достоен и отговорен човек, който е загрижен за опазването на природата да го подкрепи. Защото, според мен трябва да си зададем следният важен въпрос- Какво е човека без водни ресурси, растителен и животински свят?

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 19:47

    №6,Най-преди да си отговорим на тези въпроси ,трябва да отстраним тези,които съсипват природата трайно и осезателно.Този млад мъж добре бие тъпъна, но тази борба изисква много хора и ресурс.Дано не го смачкат днешните дерибеи, облечени в костюми, снимащи се под портретите на Ботев и Левски,режещи лентички.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 20:04

    Bravo na momcheto,podkrepiame te i sme zad teb.Barezi i kmeta sa im prebrieni dnite!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 20:17

    Браво, успех с теб сме!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 20:20

    Проблема се отнася за цялата област, възможно даже за цяла България. Няма държава, няма власт, кметовете покриват своите верни гласоподаватели (цигани) Едрата мафия си купува правото да прави безобразия (корупция) а не по малко вредни са циганите с тяхните набези. Унищожават всичко подред, сечат високо това е тяхния почек, мързи ли ги да се наведат, винаги режат и сечат на 50-60 см, от земята. Кретени, и за тях се отнася и за тези които им позволяват да го правят. Толкова е лесно да се сложи ред. Просто един жандарм, полицай, или какъвто и да е в махлата им и веднага се вижда къде отвиват каруците. Ако не се сложи край на това само след няколко години няма да има нито гори нито дивеч нито вода, но тогава вече ще е късно. Моля някой да обърне внимание на циганската махала в Разлив, кмета на това село явно е дълбоко заспал. Съсипаха всичко наоколо. Никога не е било толкова лошо. Защо не се поразходи някой горски да види какви чудеса са направили в близките гори. Жалко, много жалко за природата и за всички нас! :x :x :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete