Неделя, 5 Май 2024, 03:35

Международна делегация посети училището във Видраре

14 Юни 2013, 13:52
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3380 1


Международна делегация посети училището във Видраре. Визитата е свързана с  международния проект  Пеърс, в който си партнират 7 държави.Водеща организация  на проекта  е Малтийският орден в Унгария. Целта е да се съберат добри практики от всяка държава в 4-ри насоки: образование, жилищни условия ,общностно развитие и заетост. България ще представи постиженията си в образованието – превенция от отпадането на ученици от училище и работата на центровете за общностно развитие.
      Гостите бяха посрещнати по стара традиця с погача и шарена сол, разгледаха училището и в медийната зала ученици им поднесоха специален поздрав. Родителите и този път оказаха подкрепа на училището с присъствието си на този ден – донесоха баница, обличаха „артистите”.
     Директорката Мая Пенчева презентира на гостите училищните дейности, постиженията и добрите практитики, свързани с 3 годишната реализация на проект „ Намаляване от отпадане от училище на ромските ученици”. После връчи наградата  за конкурса „Ученик на годината” – таблет на първокласничката Ася Мустафова, спечелила конкурса.
      По време на коктейла някои от гостите споделяха впечатления, разпитваха учителите за работата им. Атрактивната учебна среда постигнатите резултати от реализираните дейности  ,специализирания  ресурсен кабинет, успешната социализация  и интеграция на  учениците  със специални образователни потребности ,  ги впечатли изключително и непроумяваха как с толкова малък  ресурс това е  постигнато. За нас отговорът е само един – с много труд, и то  двоен,  и с професионализъм, повече от необходимия.
Ето и някои мнения на делегатите:
Теодора Крумова, зам. председател на ЦМЕДТ Амалипе:
    „Избрахме вашето училище, защото то е едно от работещите училища, с добри резултати. Налице са забележителни постижения по всички направления на проекта за превенция на отпадането - действащ родителки клуб и училищен парламент, намален брой на отпаднали ученици и незвинените отсъствия, атрактивен СИП „Фолклор на етносите””.
Г-н Моравчик от Унгария, ръководител на проекта: „ Всичко е удивително за такава малка общност – добрите практики, портфолиото, лицата на децата, родителското присъствие.  
Един малък рай! Децата са късметлии с вас. Това е едно послание към другите училища – такова добро качество с толкова малък ресурс!”
Силвия Боянова – координатор към Амалипе: „Музеят на етносите ви ме върна в детството, замириса ми на топъл хляб и мамините гозби. Децата ви са щастливи,
че имат това богатство. Традициите са мост към толерантността , етносите и различните.”
Георгица, Костова, родител: Всичко беше много хубаво, радвам се, че децата ми учат тук и са участници в тези хубави събития. Благодаря на учителите , за това което правят . Подкрепям ги и се се радвам на училищните успехи.
      
Приятели от Амалипе, благодарим ви за честа и доверието!                                         
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete