Събота, 27 Април 2024, 16:56

Международният ден на жената: Празникът на равноправието и солидарността

8 Март, 12:28
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 880 3


На всеки 8-ми март се отбелязва Международният ден на жената, който служи за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Празникът, който в началото започна като политическо събитие, постепенно става част от културата на много страни.

В различни части на света, денят носи различни символики и традиции. В някои страни, той е просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях, като комбинира аспекти от западните празници като Ден на майката и Свети Валентин. В други страни, темата за политическите и човешките права на жените е силно застъпена, а борбата за признаване на тези права се гледа отговорно и с надежда.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява през началото на 20-ти век след бурната индустриализация и икономическа експанзия, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата, 8 март, е свързана с първата масова проява на жени работнички през 1857 г. в Ню Йорк, когато те излязоха на протест срещу лошите условия на труд и ниските заплати. Този протест се счита за началото на борбата за равноправие в работата.

Първата международна конференция на жените се провежда на 27 август 1910 г. в Копенхаген, където се приема идеята за ежегодно отбелязване на деня на работничките и техните интереси. През 1911 г., денят се отбелязва от милиони хора в Австрия, Дания, Германия, Швейцария, Франция и Русия. Оттогава денят постепенно се утвърждава като символ на солидарност и борба за равноправие.

В СССР, през 1965 г., 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената. Днес тази дата е официално призната като Международен ден на жената в много страни по света.

В България, първите чествания на Осми март започват през 1911 г., а през 1944 г., след Септемврийското въстание, той придобива общобългарски характер като празник на равноправието и солидарността. Днес Осми март се отбелязва като празник на жената и на майката, като се почитат нейните приноси в различните сфери на обществото.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (6) (1)
    1. добавен от: Анонимен 8 Март, 14:15

    Честит Празник на жените с най-добри пожелания!

  • Отговори (0) (6)
    2. добавен от: Ivo 8 Март, 22:48

    Жените са безполезни и долни!

  • Отговори (0) (1)
    3. добавен от: Анонимен 9 Март, 17:09

    Номер 2!!!!Ти си пълен идиот!От кога жените са безполезни и долни???Без жените мъжете сте кръгли нули.Безполезни плазмодии сте.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete