Четвъртък, 28 Март 2024, 16:35

Мръсна питейна вода, мръсен въздух и природа от кариерата, лоша инфраструктура - сред основните проблеми на Скравена (ВИДЕО)

10 Февруари 2023, 16:23
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4544 48


Над 60 човека присъстваха на продължилата близо 2 часа среща в с. Скравена с кмета на община Ботевград – Иван Гавалюгов и неговия екип, която се проведе на 9-ти февруари от 17,00 ч. в Читалището.

В началото на срещата, кметът направи отчет на извършените дейности в Скравена през 2022 г., сред които: ремонт на Кметството /топлоизолация и саниране/, подмяна на водопровод – 2-ри етап, - 11 км. плюс няколко отклонения, на обща стойност 1 млн. 500 хил. лв., основен ремонт на Здравната служба – вътрешно пространство и кабинети.

През 2023 г. предстои ремонт на централния площад в с. Скравена. В момента е на етап съгласуване, следват процедури за избор на изпълнител и ако няма обжалване, през пролетта започва ремонтът.
Друг ангажимент, който пое Гавалюгов е цялостен ремонт на моста – единствената връзка между селото и Вилната зона, който е в лошо състояние и опасен за преминаване.

Срещата продължи под формата на дискусия, като присъстващите жители от с. Скравена проявиха изключителна активност и поставиха редица наболели проблеми, сред които:
1. Мръсна и мътна питейна вода, което налага хората да си купуват вода; „Ние пием кал!“, заяви един от присъстващите на срещата.
2. Непочистени корита на реките Бебреш и Церовица
3. Незаконни сметища – широкият периметър на селото е превърнат в бунище, по думите на местните хора
4. Лоша инфраструктура; в това число и лошо изпълнение на изкуствените неравности, които не отговарят на стандарта /много по-ниски са/, което на практика ги обезсмисля. Такъв е случаят с ул. „Стара планина“ в селото
5. Кариерата – основният замърсител на селото; Какви средства влизат в Общината за 3 г. назад от кариерата, като концесионер, и каква част от тези средства се заделят за благоустрояване на с. Скравена? Това бе един от въпросите към кмета Гавалюгов, който заяви, че между 40 хил. и 60 хил. лв. годишно е приходът на община Ботевград от двете кариери. Жителите негодуват, че заради замърсяването от кариерата, която няма собствен водоизточник за оросяване, за да се намалят праховите частици във въздуха, броят на заболелите в селото се увеличава. Освен това, бе обърнато внимание на кмета, че собственикът на кариерата не извършва рекултивация, каквато е задължен да прави според Концесионния договор. Хората настояха за случая да бъдат уведомени компетентните органи – РИОСВ и МОСВ, с които да се проведе среща, а не с концесионера, както предложи Гавалюгов.

Видеоматериал от срещата в с. Скравена може да гледате тук:





Източник: balkanec.bg

Коментари (48)

  • Отговори (10) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 17:33

    Циганина, който оставиха да управлява кариерата ще я ликвидира.Така че не се притеснявайте.Тя ще спре да работи.

  • Отговори (15) (16)
    2. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 17:46

    Кметът лъжец.....иска пак да е кмет.... :x

  • Отговори (0) (2)
    3. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 17:47

    Ще спре кога ме нема......в България има да се правят още мнооооого пътища......

  • Отговори (13) (1)
    4. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 17:54

    Нали има кмет на това село, той какви ги върши по цял ден, та не организира почистването на сметищата и коритата на реките?!? Какво прави по цял ден този селски кмет? Поне да извършва някакъв контрол.

  • Отговори (14) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 17:55

    Златева пък какво се подсмива

  • Отговори (8) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 17:56

    И кой е виновен за тези кучета бе, хора

    • (10) (0)
      1. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 19:16

      Наистина, докато не започне да има контрол и глоби за малоумниците, който си взимат куче или котка докато е малко и след това го изхвърлят на улицата, като така едновременно не правят добро на животното, а отделно и създават неудобства на хората. Животното няма вина, че е попаднало на малоумник, то не разбира. За глоби са малоумниците изхвърлящи безконтролно животните на улицата. Но всичко е до образование и манталитет, а глоби трябват и за прасетата, хвърлящи си боклуците навсякъде, но само не е и в контейнерите за боклук. Колко е развито едно общество си личи по грижата за животните и възрастните хора!

  • Отговори (6) (0)
    7. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 17:58

    Ами да ги уведоми Драганов.

  • Отговори (6) (0)
    8. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 18:03

    Докато падне някой автобус с деца от тоя мост нищо няма да направят.

  • Отговори (13) (6)
    9. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 19:14

    За съжаление този кмет на Община Ботевград и неговият екип с нищо няма да помогнат на село Скравена. Само празни приказки. Един водопровод го правят над 3 години с 5 човека и то не по правилата! Въпроса е защо???? А кариерата трябва да се затвори, за 60 000 лева да замърсяваш и да нямаш срам!!!

  • Отговори (5) (2)
    10. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 19:46

    9, и как разбра, че не е по правилата. Дай пример или само само мяташ лафове.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete