Неделя, 8 Септември 2024, 02:31

На 2 юни Скравена изнесе урок по родолюбие пред цяла България!

3 Юни, 15:23
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2733 1


"В славната българска история записаха имената си и нашите деди от Скравена, както и още 136 мъже от селото, които оставиха костите си по бойните полета във войните за обединение на България. Добре дошли на настоящото тържествено честване на 2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България и 148 години от подвига на Ботевата чета!"

С тези думи кметът на с. Скравена - Гергана Минкова приветства официалните лица, жителите и гостите на с. Скравена, където тази година за първи път на 2 юни се провежда официалната церемония на обновения площад.

Сред официалните гости бе и Александър Ботйов - родственик на Христо Ботев и председател на Общонародна фондация "Христо Ботйов":

"Да помним и почитаме славното минало и да опитаме в едни по-различни времена да съхраним и използваме това минало само със светли цели! Поклон пред жителите на Скравена, които преди 148 години успяха да съхранят паметта на Ботевите четници! И до днес Скравена пази спомена за великия подвиг! Поклон пред името и делото на Христо Ботйов и неговата вярна дружина! Завинаги геният ще остане част от нас българите, част от народа, който помни и силно пази в  сърцето си историята! Докато Ботийов и безсмъртна чета живеят в сърцата ни, и държавата ще пребъде! Да живее Христо Ботйов и четниците му, да живее България!", каза в слово си Александър Ботйов.

Преди официалната церемония на площада, пред паметника-Костница, в църквата "Св. Св. Козма и Дамян" бе отслужена панихида в памет Христо Ботев, на неговите четници и на загиналите за свободата и независимостта на България. След панихида, начело с духова музика и мажоретките носещи венеца, се отправи шествие към площада.

След традиционния военен ритуал на 2 юни, бяха поднесени венци и цветя пред паметника-костница, където се съхраняват черепите на обезглавените от турския поробител Ботеви четници. За поредна година на 2 юни небето над Скравена бе огряно от заря.

Несъмнено, тази година, кулминацията в програмата, посветена на Ботев и Ботевите четници, бе Поетично-музикалния спектакъл "Българска моя земя" с режисьор Николай Найденов. В препълнения читалищен салон, публиката неколкократно ставаше на крака, за да аплодира изпълнителите в спектакъла - Представителен ансамбъл на въоръжените сили към националната гвардейска част, формация "Ладена", певицата Съни, квартет "Армейска песен", както и мажоретните състави.

Изключително въздействащо бе пресъздаването на онзи исторически момент - паметен за скравенци - донасянето на отрязаните глави на Ботевите четници и откупуването от местните, за да не бъдат осквернявани и да бъдат погребани. Сълзи в очите на публиката и силна емоция предизвика актьорската игра на артистите от Драматичния театър към НЧ "Христо Ботев 1884", Ботевград.

"Този спектакъл трябва да се гледа от всеки българин, във всяко населено място!", категорични бяха присъстващите на него.





Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete