Вторник, 30 Април 2024, 21:28

На футболните терени в Правец ще се проведат срещи от Летните олимпийски игри за глухи

17 Април 2013, 14:05
(0) (0)
Правец - Спорт
Прочетена: 1539 2


От 26 юли до 4 август страната ни ще бъде домакин на 22-рите Летни Дефлимпикс – Летни олимпийски игри за глухи. В София се очакват до 5000 състезатели в 18 вида спорт от близо 80 страни. Стартовете ще бъдат в столицата и футболните терени в Правец под почетното председателство на кмета на София Йорданка Фандъкова.
 
България на последните Олимпийски игри за глухи преди 4 години в Тайпе спечели 4 медала – злато в бадминтона за Гергана Баръмова, сребро за Ангел Кремов и бронз на Пламен Дончев и Иван Ангелов в борбата. Това лято родината ни ще бъде представена от 50 спортисти в 7 спорта – бадминтон, борба, волейбол, източни бойни изкуства, лека атлетика, плуване и боулинг.
 
„Правим изключително мероприятие!”, сподели председателят на Българската федерация за глухи Николай Найденов. Той поясни, че по разчет световният форум ще струва около 2 милиона евро, но в държавната хазна ще влязат около 4 милиона евро. „Бюджет нямаме. Заявихме пред правителството, че не искаме държавно финансиране, а отстъпване на базите по 17 спорта. Бяхме декларирали заявка за 1,3 милиона лева от Министерство на физическото възпитание и спорта, но Свилен Нейков не разпореди отпускане на средствата след като Симеон Дянков зачерта доклада”, сподели Найденов.
 
Председател на организационния комитет на 22-рите Летни олимпийски игри за глухи в София е доц. Лазар Каменов. Бившият зам.спортен министър подчерта: „Експедитивно подготвяме шампионата във времена на криза. Интересът от чужбина е много голям. Имахме проблеми относно съоръженията заради остарялата ни спортна база. Държавата не осигури нито стотинка за Дефлимпикс”.
 
Малко преди да се срещне с БОК и Стефка Костадинова, председателят на Международния комитет „Спорт за глухи” Марк Купър похвали страната ни. Неговата организация вече направи инспекции на самите спортни съоръжения. „България се отнася добре към спорта за глухи. Само две държави са били в своята история два пъти домакин на толкова голямо състезание. София е един от тези два града”, сподели Купър и допълни: „Малко са градовете по света, които могат да приемат 18 вида спорт без да се наложи строеж на ново съоръжение. Очакваме повече участници на Игрите в София в сравнение преди 4 години в Тайпе. Форумът ще допринесе и за икономическото развитие на София в летните месеци с всички спортисти, треньори, щабове, гости и зрители, които ще пристигнат тук. Вече отброяваме 100 дни до старта на 22-рите Летни Дефлимпикс. Тук ще проведем и конгрес на Международния комитет „Спорт за глухи”. За него очакваме 80-100 държави да изпратят свои делегати, а и висши служители на Международния олимпийски комитет МОК”.
 


Източник: http://www.gong.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Април, 06:12

    А защо Балканец нищо не пише за новия туристически маршрут в Общината :!:

    Правец - град на туризма и спорта :wink:

    Новата туристическа пътека - обиколка на заграденото ловно стопанство на Било Планина включило в себе си чужди частни гори :x

    Приложена подробна карта с трасето на пътеката (GPS засечено)

    http://media.snimka.bg/s1/1744/029732770.jpg?r=0

    Пътеката вече е национална атракция и е посетена от граждани от цялата страна!

    Туристите са направили много снимки и схеми и са качени в нет-а :!: :!:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: СМОКА 24 Април, 12:43

    КАКЪВ туризъм БЕ в това запустяло СЕЛО . :lol: :lol: :( :( :shock: :shock: :roll: :roll: :roll:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (193)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete