Събота, 27 Април 2024, 20:47

Над 8 милиона лева дължи Община Ботевград към три министерства по финансови корекции

13 Май 2016, 13:48
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2984 40


8 387 379,92 лв дължи Община Ботевград в резултат на финансови корекции по европейски проекти, реализирани през стария програмен период 2007-2013 г, който приключи в края на 2015 г. Това съобщи днес кметът Иван Гавалюгов на брифинг с медиите днес. Преди дни Община Ботевград получи окончателните верификации по съответните проекти. Към настоящия момент задълженията на общината са към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите и към Министерство на финансите в резултат на получения заем през август 2015 г за довършване на Градската пречиствателна станция за отпадни води.
 
Сумата от 1 675 578 лв , която е в етап на принудително събиране, се дължи по ОП „Околна среда” по повод регистираната нередност при изграждане на Регионалното депо за твърди битови отпадъци в частта „Продажба на земни скални маси”. За тях се твърди от министерството, че е непредвиден приход за общината от проекта. Това е оспорено в съда, припомни кмета Иван Гавалюгов. В момента делото се гледа в Административен съд-София област. Кметът не скри, че Община Ботевград има сериозни шансове да спечели това дело.
 
Към Министерство на финансите Община Ботевград има задължения във връзка с временния безлихвен заем от държавата в размер на 3 650 992 лв,  относно 25%-та финансова корекция, наложена миналата година за  довършване по проекта "ГПСОВ Ботегврад, довеждаща и съпътстваща инфраструктура към нея". Заемът трябваше да бъде върнат до края на 2015г. През настоящата година към тези задължения Общината е съставила Погасителен план, по силата на който тя връща ежемесечни вноски в размер на 410 хил.лв. „От министерството проявяват разбиране и са наясно, че ние не можем до края на годината да върнем тези 3 млн.лева със собствените средства на общината, тъй като собствените приходи са около 6 млн.лв. Така, че на нас ще ни е трудно да върнем сума повече от 60% от собствените приходи”подчерта Гавалюгов. Той заяви, че най-вероятно Погасителният план ще бъде предоговорен, с идеята да се разсрочи по-дълго във времето.
 
2 154 868,84лв Община Ботевград трябва да върне на Министерството на околната среда и водите. Сумата се явява като допълнително задължение към наложената вече финансова корекция и представлява неверифицирани разходи във връзка с искане за окончателно плащане по проекта за изграждане на Градската пречиствателна станция за отпадни води. Неверифицираните разходи са получени след приспаднат получен аванс при реализация на проекта, уточни кметът.
 
Най-спешното плащане на Община Ботевград е към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което е в размер на 894 хил.лв. То е нараснало заради лихвите на 905 941,08 лв. Tова стана ясно след като община Ботевград получи писмо от НАП за изплащане на посочената сума  в 14-дневен срок, след изтичането на който, преминава към принудително изпълнение. Задължението е по проекта с наименование „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически и спортно-развлекателен туризъм“  по Оперативна програма „Регионално развитие“.
 

По повод задълженията на общината кметът Иван Гавалюгов заяви:„Правим всичко възможно да редуцираме и да отложим във времето плащането на всички тези задължения”. По думите му най-вероятно ще се наложи Общината да тегли дългосрочен заем,  за да започне поетапното погасяване на части от тези задължения. „Силно се надявам, че започнатите дела по всички финансови корекции ще приключат успешно, като визирам признаване на някои разходи и съответно не признаване на някои финансови корекции”, каза кметът. Той заяви, че в последния разговор с представители на Министерство на финансите е заявено, че има вероятност по повод натрупаните дългове Община Ботевград да попадне в списъка на 35 общини, които в момента са в процес на оздравителна програма, за която има ежемесечен мониторинг от Министерството на финансите. „Това е една идея на министър Владислав Горанов по подобие на Международния валутен фонд. Надявам се нашата община да не попадне в този списък, тъй като опасността е по-скоро теоретична”. В подкрепа на тези думи Гавалюгов заяви, че към момента Общината стои финансово стабилна извън посочените задължения, натрупани по време на предходното общинско ръководство. „Вътрешно спазваме стриктна финансова политика. Смея да твърдя, че доста разумно харчим с оглед на дълговете, които знаем, че имаме да връщаме”, подчерта кметът Гавалюгов пред медиите.
Освен задълженията от над 8 милиона лева кметът  съобщи, че разходите за ДДС по ОП”Околна среда”до един момент са се считали за допустим разход, впоследствие – обратното, коментира Гавалюгов. Така например около 480 хил.лв за ДДС трябва да връща общината на МОСВ. 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (40)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:00

    За скалните маси Гавалюгов и група си потрошиха ръцете да дават сигнали в министерството сега да ги плаща , както и за част от другите корекции.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:02

    Не е виновен Гавалюгов, че Гошо Хубавеца е правил залуми.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:06

    да ги плати чичо гошо не го бъркат тези пари

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Иван 13 Май, 14:16

    Дъртия крадец да плаща, и то веднага, докато не е ги изпрал крадените пари

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:18

    Що, бе ,подложко тульовска, да си бяха мълчали, а, та гнома да си остане кмет и всичко да е скрито-покрито :D Каза ви се сто пъти, че всеки си плаща за злините, рано или късно

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:21

    Тези скални маси ни втръснаха вече, разбра се, че като си ги иска министерството да си ги вземе, общината нито ги е продала нито пари от тях е взела.За Пречиствателната станция г-н Галалюгов си спомняме всички, че вие писахте като луди, за да не се дострой, но и вие се бяхте наредил да я откривате.Та айде с тези празни приказки и оправдания стига вече, ами вземете да свършите нещо.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:28

    Имало е лaпaчкa пaчкa

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:30

    Тулааааав затвора да влееш,м.... мръсна красива!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:41

    Море бъркали са и с двете ръце в кaцaтa и сa ги облизвaли с дългите си
    езици .

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Запознат 13 Май, 14:48

    6 - говорите абсолютни глупости. Специално за ГПСОВ никакви сигнали не са писани, нито по медиите е излизала някаква информация за злоупотреби. Но и дори и да беше по сигнал, то фактите са, че нарушения и злоупотреби е имало и ги е допуснал не някой друг, а новаченския крадец!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete