Сряда, 23 Октомври 2024, 03:33

Напусна ни д-р Станю Янков - изтъкнат хирург и отдаден лекар

14 Юни, 13:41
(0) (0)
Ихтиман - Новини
Прочетена: 512 1


На 14 юни 2024 г., българската медицинска общност загуби един от своите най-изявени членове – д-р Станю Янков, един от най-добрите общи хирурзи в страната. За кончината му съобщиха от МБАЛ-Ихтиман, където той работеше до последния си дъх.

Д-р Янков изиграва ключова роля в развитието и утвърждаването на Хирургичното отделение на МБАЛ Ихтиман. Завършил е медицина във ВМИ Пловдив през 1970 г., след което се посвещава на хирургията и постига изключителни успехи в различни области на медицината. Той извършваше сложни оперативни интервенции в областта на коремната хирургия, урологията и гинекологията, както и обемни интервенции в ортопедията, травматологията, гръдната и съдовата хирургия.

През 1997 г. д-р Янков започва първите лапароскопски интервенции в Ихтиман – новаторска технология по онова време, прилагана в много малко лечебни заведения в България. Той обучава множество млади хирурзи, които днес продължават да развиват уменията си в елитни столични болници.

Колеги и пациенти го описват като изключително добър човек и лекар с огромно сърце. Д-р Янков беше обичан и почитан от многобройните си пациенти от цялата страна.

Той е баща на трима лекари и беше отличен с почетен знак на Българския лекарски съюз (БЛС). Неговото мото "Докато още съм жив, искам да давам на хората" отразяваше дълбокото му посвещение към медицината и пациентите.

Медицинската общност и пациентите му изразяват своите съболезнования и признателност за изключителния му принос към здравеопазването в България. Д-р Станю Янков ще остане в спомените на всички като пример за професионализъм и човечност.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Юни, 18:10

    Баща на трима лекари! Поклон!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (88)
70% Complete
Не (304)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (102)
70% Complete
Всички са маскари. (161)
70% Complete