Понеделник, 29 Април 2024, 09:01

НЧ "Н. Ракитин" - Трудовец отбеляза 130г. от рождението на Никола Ракитин

5 Юни 2015, 22:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2051 1


В библиотеката на  НЧ ”Н.Ракитин”- с. Трудовец, в задушевна атмосфера, премина литературното четене, посветено на 130 г. от рождението на патрона на читалището – Никола Ракитин. Гости на събитието бяха кметът на Трудовец – Веселин Драганов, членове на Академичен клуб „Стамен Панчев” – Ботевград, местни поети от литературен клуб „Н. Ракитин”-Трудовец и интелектуалци от селото.
Атмосферата на вечерта бе създадена с песента „Чучулига“ по стихотворение на Ракитин, в изпълнение на Трендафила Пенчева. 
„Душата ми е манастир старинен, печално глъхнещ в горски кът пустинен“ – Н. Ракитин. Става дума за нежен лирик, за скромен и доблестен човек, останал да живее и твори в провинцията – родното място на големите и великите. Така г-жа М. Стаменова – председател на читалището, постави началото на литературното четене.
Присъстващите с удоволствие слушаха стихове от поета, прочетени от чаровните Ивалина Иванова и Габриела Петрова.   
Много от поетите прочетоха свои творби и произведения на Ракитин, с които почетоха светлата памет на учителя, писателя, скромния поет и общественик, припомняйки си добродетелната му и чувствителна душа,  сразена от ”коварство и подлост”. Интерес за всички бе и въодушевения разказ на   г-жа Ив. Караджова, която изтъкна важни факти от живота на твореца. Поетесата и художник Зоя Петкова подари на читалището две свои картини – момиче, символизиращо нашата Родина и икона... Водещият на вечерта – г-жа М. Стаменова, обяви, че с настоящата среща възобновява дейността си литературен клуб „Ракитин“.  
Пред читалището, на паметника на Н. Ракитин, бяха поднесени цветя в знак на признателност към поета  за богатото му литературно наследство, оставило силен отпечатък в историята на литературата ни.  

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Юни, 11:56

    Чудесна инициатива! Поздравления за организаторите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete