Петък, 19 Април 2024, 18:09

Нощта на музеите в Ботевград

15 Май 2022, 11:14
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1216 7


С богата културна програма Историческият музей Ботевград се включи в Нощта на музеите на 14 май от 18:00-24:00 ч.
Началото поставиха децата от НЧ "Христо Ботев 1884", които изпълниха музикална "Звукофония" - песни, танци, изпълнения на тромпет, вокален дует.
Междувременно Часовниковата кула беше отворена за посещение от 18:00-22:00 часа. Докато хората се редяха на опашка, за да влязат в Кулата, пред Читалището звучаха музикалните изпълнения на проекта "Пресечки", част от който са групите: Дел Падре, Танге Кетс и Аутентик, а жанровете, които изпълняват са фламенко-фюжън, аржентинско танго и етно-джаз.
В програмата бе включена и среща-разговор с проф. дин. Вера Бонева и гл. ас. д-р Тина Петрова. Темата на дискусията: "Музеят като част от съвременния културен пейзаж". Срещата се проведе от 19:00 ч. в зала Орханиец на Исторически музей-Ботевград. Професор Вера Бонева придобива научната степен доктор по специалност Музеология през 2020 година. От 2007 година работи като щатен преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София. Проблемите, върху които проф. Бонева акцентира са свързани с липсата на кадри в музеите, ниските възнаграждения на музейните работници. "В момента има 1200 човека, които работят в музеите в България, и те съхраняват 7 милиона музейни единици. Работим в идеална система от институции, проблемът е как се разпределят кадрите". Рени Петрова, директор на музея, обяви, че през 2022 г. се навършват 85 години музейна дейност в Ботевград. Думата взе и гл. ас. д-р Тина Петрова, която защитава докторската си дисертация на тема "Опазване на архивите в ХХI век" през 2015г. Става главен асистент през 2016 г. Родом е от Ботевград. Д-р Петрова подчерта необходимостта от музеите в днешно време и тяхната рола в духовния и културен живот на нацията, както и заслугата им за опазването на културно-историческото ни наследство. Д-р Тина Петрова има голям принос при разкриването на някои от архивите за града, което ще помогне за издаването на научен сборник в бъдеще.
Финалното събитие в програмата беше концертът на Марин Христе и приятели - китарен ансамбъл от Ботевград. Концертът започна в 20:30 часа в артпространството зад Исторически музей-Ботевград. Присъстващите се насладиха на уникална мозайка от различни музикални жанрове - от народна музика до хеви метал, а пеенето беше на 4 езика - английски, френски, испански и български. Кулминацията в концерта беше изпълнение на Дунавското хоро - на класически китари!
"Богатството на Троянската керамика" и Колекция "Български великденски картички от 1940 година" - постоянните изложби в музея, които също привлякоха интереса на посетителите в Нощта на музеите.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Исторически музей - Ботевград , Нощ на музеите , проект "Пресечки" , Марин Христе , Музикална "Звукофония" , Вера Бонева , Тина Петрова

Коментари (7)

  • Отговори (5) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Май, 11:31

    Браво

  • Отговори (7) (1)
    2. добавен от: Анонимен 15 Май, 11:34

    Силно адмирирам!
    Култура у населението не е даденост, а се възпитава целенасочено, с подобни активности.

  • Отговори (4) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Май, 13:34

    Браво!

  • Отговори (2) (13)
    4. добавен от: Анонимен 15 Май, 13:42

    Хубави инициативи, но следващия път помислете и за малки подаръчета за посетителите. Вчера в музея в Правец са давали пликче с подаръци.

    • (4) (4)
      1. добавен от: Анонимен 16 Май, 07:19

      Идиот! Не може ли да дават и кило сирене и бутилка олио? Във всички музей по света ги раздават, но само на Българи. Честта е голяма.

  • Отговори (3) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Май, 07:22

    4.1. Да поясня - музеЙ - един музей, единствено число, музеИ - много музеи, множествено число. Научи буквичките, пък тогава се прави на умен!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 16 Май, 12:11

    Евала и на шефката на музея!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete