Четвъртък, 2 Май 2024, 18:21

Областният управител върна решението за референдум срещу златодобива. Какво следва?

6 Април, 10:20
(4) (0)
Божурище - Новини
Прочетена: 1044 5


Общинските съветници в Божурище се събират на извънредно заседание в петък – 12.04.2024г.. В дневния ред присъства само една точка и това е върнатото от областния управител Юлиян Леков решение за провеждане на местен референдум, който има за цел да спре евентуалния златодобив в района. Леков изброява пет мотива, които според него противоречат на българското законодателство, а най-проблемният сред тях е формулирането на въпроса.

Според областния управител въпросът „Против ли сте община Божурище, чрез общинския съвет и всички органи на местната власт , да одобрят устройствени планове, определящи територии за проучване, добив и преработка на метални полезни изкопаеми-подземни богатсва?“ противоречи на чл. 27, ал. 6 от закона за референдумите, а именно допитването да съдържа кратък, точен и ясен въпрос. Това със сигурност налага промяна на формулировката.
Останалите мотиви са свързани с формалните изисквания към вземането на решение за провеждане на местен референдум, които не са спазени най-вече зареди бързането. Сред тях са одобряване на книжата за допитването, осигуряване на финансиране за провеждането му, както и липсата на становища три дни преди заседанието на съвета от всички постоянни комисии и кмета.

Освен насроченото заседание на съвета, насрочени са и заседания на всички комисии, за да се спазят разпоредбите на закона. Освен това, за да бъде успешно прието решението за провеждане на референдум са необходими гласовете на повече от половината от всички общински съветници, а не само от присъстващите.


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (9) (0)
    1. добавен от: Иван Станоев 6 Април, 14:00

    Кмета е прибрал пари под масата и само симулира дейност. Продажник и измамник, заедно с цялата му шайка Андонов, Горица и др….

  • Отговори (3) (6)
    2. добавен от: Герчо 6 Април, 14:11

    БРАВО! Този референдум е пълна глупост и е против всички закони, срещу 10 сондажа… Почти във всяка къща в района има сондажи за вода, за които не се плаща данък. Зелени еко-терористи цялата групичка, платени от корпорации и чужди интереси, нещо да не се развива в България и да тънем в мизерия и беднотия. Най-кресливите са най-невежи и ограничени, но хората им вярват като стадо овце.

  • Отговори (0) (3)
    3. добавен от: Анонимен 6 Април, 17:33

    Пишете пълни глупости, поне да бяхте прочели документа, не да пишете под диктовката на кмета. Следете следващата сесия и ще разберете кой и защо има пропуски и грешки. А за въпроса се поровете малко и вижте на дръги референдуми въпросите от 5 реда, но те не са дълги. Дори закона допуска и 2 въпроса. Просто въпроса не е угоден на златарите, защото ги блокира тотално. Четете бе хора, нали сте журналисти

    • (3) (1)
      1. добавен от: Анонимен 6 Април, 17:47

      Кмета на Божурище прави кьорфишеци, явно си е взел хонорара за новото БМВ и цялата тази акция беше за да изнуди хората за пари. Този референдум е порочен, всички вие сте рекетьори на инвеститори.

    • (4) (1)
      2. добавен от: Анонимен 6 Април, 17:47

      Кмета на Божурище прави кьорфишеци, явно си е взел хонорара за новото БМВ и цялата тази акция беше за да изнуди хората за пари. Този референдум е порочен, всички вие сте рекетьори на инвеститори.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete