Четвъртък, 2 Май 2024, 18:22

ОбС гласува общинския бюджет

15 Февруари 2014, 17:28
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2535 15


На редовната си сесия в петък (14.02.) Общинският съвет в Своге прие бюджета на общината за 2014 г.
Преди да гласуват бюджета, общинските съветници трябваше да приемат разходите за поддържане на чистотата в община Своге за 2014 г. Оказа се, че в дневния ред има две предложения относно план-сметката за сметосъбирането и сметоизвозването. Първото предложение беше съгласувано между различните комисии и внесено от председателя на правната комисия Веселин Запрянов, а второто – внесено от кмета на общината инж. Жоро Цветков.
19 общински съветници единодушно отхвърлиха предложението на кмета на общината, според което разходите за събирането на битови отпадъци, транспортирането им до депо или други инсталации и обезвреждането им да бъде завишено с 241 435 лв., с което да стане 750 340 лв. Според кмета на общината това завишаване е необходимо, защото е повишена цената за депониране на тон боклук. „Ако не гласувате предложението, общината рискува да остане без почистваща фирма и съдове за смет.” – поясни Жоро Цветков.
Общинските съветници, обаче решиха да не приемат по-голямата сума и гласуваха разходите за събирането, депонирането и обезвреждането на битови отпадъци, да бъдат в размер на 549 144 лв. Всичките общински съветници бяха единодушни разликата от 241 хил. лв. да отиде за подобряване състоянието на различни инфраструктурни обекти, за ремонт, асфалтиране и др. дейности в различни части на общината. „Нека не забравяме, че ако повишим разходите за сметосъбирането, то ще стане за сметка на физическите лица, което на този етап ние не можем да го приемем.” – подчерта Александър Манолов. „Така приетата цена ще бъде база за следваща обществена поръчка за сметосъбирането и сметоизвозването. Нека видим колко фирми ще се явят, защото аз съм сигурен, че такива ще има.” – допълни общинският съветник Веселин Запрянов. Общинските съветници поставиха въпроса и за недоборите, които общината за поредна година не може да събере от фирмите длъжници.
За пореден път общинските съветници се възпротивиха на предложение на кмета. В края на декември миналата година те приеха решение за такса ТБО, но отново с голямо мнозинство не приеха разходната част от план-сметката.
Вместо това 241 хил. лв. ще отидат за финансиране на ремонтни дейности, асфалтиране и др. в по-голямата част от селата в общината, като обектите, които ще бъдат финансирани са били предварително съгласувани със селските кметове.
Отново поименният списък за средства по обекти за строителство и основен ремонт, беше обект на спорове между общинското ръководство и общинския съвет, като прогнозираните 60 000 лв. за асфалтиране на част от път  Своге-Томсън при с. Редина, бяха разпределени за пътища в с. Гара Бов и с. Лакатник.
И тази година 60 000 лв. ще бъдат отделени от общинския бюджет за спорт. По-малко ще бъдат средствата за баскетбол – вместо 15 хил. лв., баскетболистите ще получат 9 хил. лв., като разликата от 6 хил. лв. беше пренасочена към ФК „Спортист” – деца.
Мъжкият футболен отбор, който от скоро е с ново ръководство, ще получи 13 500 лв. По 5 000 лв. ще получат селските футболни отбори на Церово, Искрец и Лакатник. 1 500 лв. футболния отбор на Бов, а 2 500 лв. ще бъдат отпуснати на детския футболен отбор в с. Искрец. Акробатиката ще получи финансиране в размер на 3 хил. лв. Останалите средства ще бъдат разпределени между отборите по таекуондо и ръгби.
11 700 лв. ще бъдат заделени за субсидии на организации с нестопанска цел. По 4 хил. лв. ще получат планинската спасителства служба в Лакатник и туристическо дружество „Искърски пролом”. Между 125 и 250 лв. ще получат пенсионерските клубове по селата.
21 600 лв. субсидии ще бъдат заделени за подпомагане на читалищната дейност в общината.  7 хил. лв. бъдат отпуснати на читалището в Своге, 2 хил. лв. – НЧ „Светлина 1896” – с. Гара Бов, 3 хил. лв. ще получи читалището в Церово. Останалите средства ще бъдат разпределени за читалищата в с. Зимевица, с. Владо Тричков, с. Томпсън и с. Гара Лакатник.


Източник: balkanec.bg

Коментари (15)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 21:39

    колко са смешни поне като крадат може по един нов пуловер да си вземат, че тези ще се изтъркат от носене

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Някоя 16 Февруари, 18:09

    Дали Господин Кмета,пък и останалите ,знаят за съществуването на по-крайните квартали на Своге?Защо не се поразходите да видите какви пътища имаме и как къщите ни се свличат...Защо не опознаете района си ? Но всъщност ,най-добре е да отчитате дейност на хартия,защото как иначе ще получите вашият дял...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: антони0 16 Февруари, 21:08

    7 хил. лв. бъдат отпуснати на читалището в Своге, виждам че омбрето ше има работа по герберастките кражби, а децата - мажоретки, танцьори ще плащат такси за това, че чистят мръсното лице на ръководството.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 08:39

    nema li nekoi da pita kude otivat i dali se plashta naem ot Ombreto pak se davat pari na chitali6teto v Svoge, za da si pulniat gu6ite nekoi hora :x :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: ико 17 Февруари, 14:17

    омбрето получи 7 хил. лв

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 14:48

    7 ХИЛЯДИ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ПЕНСИОНИРАЩИ СЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ РЪКОВОДИТЕЛИ ОТ ЧИТАЛИЩЕТО - ТОВА Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ ПО ЗАКОН ЗА ОБЩИНАТА
    какво общо има омбре - нерде Ямбол,нерде стамбул...
    А за Омбрето - най-после и в Своге да се появи едно заведение,в което младите8 и не само те/ да не слушат гадна чалга - и ето ти типичните нашенски завистници.
    ама какво да искаш в град,в които Валията и Шукри са пример за подражание...

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Име 17 Февруари, 17:17

    Абе, N3 и N5, не са ли те учили как да прикриваш, че си един и същ, като хейтваш по няколко пъти с различни никове. :D А че тоя бар е трън в очите на чалгарията и простотията в Своге, не е изненада.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: на крадеца у ........ 19 Февруари, 13:51

    омбрето събира повече утайка от кафето на гошо в четвъртък, драги модерни слуги, така че чалгата е по-лоша, когато е превърната в начин на живот и мислене, отколкото в нещо просто за слушане

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 15:51

    Предполагам, че "на крадеца у ........" няма нищо общо с чалгата като "начин на живот и мислене". Дори в самоопределянето си за пред хората. Така, като четох статията, не останах с впечатление, че пренасочените средства от бюджета са за села с кметове на ГЕРБ. Нещо сбъркано има в коментирането на статията (заглавие - ОбС гласува общинския бюджет). Има ли ГЕРБ мнозинство в общинския съвет, та сте ги нарочили така съветниците ?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 18:29

    Общинският бюджет на крака ли се гласува?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete