Събота, 27 Април 2024, 12:44

„Общественото недоволство срещу добива на злато в община Божурище“ – тема на предаването „Лица и теми от Софийско“ (ВИДЕО)

24 Март, 19:38
(4) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 2598 7


„Общественото недоволство срещу добива на злато в община Божурище“ – това е темата на третото издание на предаването „Лица и теми от Софийско“.

Събитиен повод за тази тема е провелият се на 18-ти март 2024 г. масов протест в гр. Божурище на местните хора, които са категорично против проучването и добива на злато в находище Златуша, за което има издадено разрешение от Министерство на енергетиката още през 2018 г. Засегнати общини са още: Сливница, Драгоман, Брезник, Столична община – Банкя.

Евентуалната мина, която ще се появи между Златуша и Росоман, е само първата. Още 13 площадки са предвидени в инвестиционното намерение в площ от 195 кв. км. Като приоритетни от инвеститора – канадска и австралийска компании, са още: Площадка Мала Раковица – над Клисурския манастир, Банкя и Площадка с. Пищане – община Сливница.

Какви ще са екологичните последици за района? Защо експресно са издадени 7 разрешителни за сеч - 376 куб. м. дърводобив в гората край Златуша? Ще има ли последици разкриването на мината за Заводите за бутилирани напитки, които черпят вода от района?

В студиото гостуват: инж. Георги Андонов и студентите Любослав Сълев и Веселин Денев.

Участниците в предаването ще създадат Гражданско сдружение и започват поредица от информационни кампании в Божурище, Банкя, Драгоман Сливница, Брезник.






Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Скитник 25 Март, 09:50

    Спете спокоен сън.Министрите ще си заживеят някаде ние ще го духаме

  • Отговори (7) (0)
    2. добавен от: Васил паликарски 25 Март, 11:09

    Трябва да се протизопоставим иначе ще ни доизтровят

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Стефан Борисов 25 Март, 14:40

    Сигурен съм,че ще се намери интелигентно решение за да не се стигне дори и за проучвателни дейности,ако отидем на предсрочни парламентарни избори като си изберем родолюбиви,патриоти и самостоятелно мислещи хора,милеещи за Родината ни!!!

    • (5) (0)
      1. добавен от: Пф 25 Март, 19:32

      Събуди се, пич, такива хора няма да дойдат на власт близките 100г. Хората, които въртят нещата дори не са политици, а техните синове и внуци ще продължат семейния "бизнес". А относно проучвателните дейности - вече са факт, сечта - факт. Какъвто и протест да има, хората са безгласни пред мутрите, които ще печелят пари от цялото това нещо.

  • Отговори (4) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Март, 07:56

    Единственото нещо, което може да спре този процес е силното публично недоволство. Ако бъде направен референдум и бъде вдигната врява с много протести никой няма да посмее да тръгне срещу народа. Лично мисля, че трябва още повече отзвук за тези дейности. В западните квартали на София живеят стотици хиляди хора, те също ще са засегнати, ако има репортажи по национална телевизия ще се запали много голяма маса.

  • Отговори (6) (0)
    5. добавен от: Ива 26 Март, 10:07

    Това не трябва да го допускаме да си ходя в тяхната страна и да се види публично кой е разрешил кой е взел под масата парите да се обявят имената на госодс министрите докога ще замарсяват природата с находищата водата ни се причиства а после ще пием отрови....

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Народа 26 Март, 13:57

    Каде са шибаните зелени да питам.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete