Вторник, 7 Май 2024, 17:33

Община Ботевград рискува услугата "Личен асистент"

21 Февруари 2015, 11:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4275 11


75 ЧОВЕКА СТОЯТ В НЕИЗВЕСТНОСТ И БЕЗ ЗАПЛАТИ

Националната програма по проект „Подкрепа за достоен живот” по ОП „Развитие
на човешките ресурси”, с която община Ботевград дава работа на 75 лични асистенти на хора с увреждания, все още не е възобновена за новия програмен период. Според източник на „Балканец” в много други общини като Правец, Етрополе и Своге, асистентите вече са възстановени на работа по програмата. За разлика от тези общини в Ботевград дори не са изплатени трудовите възнаграждения на наетите за месец декември. Нещо повече в другите общини общинската администрация поема заплатите на асистентите от януари до март, за да не остават хората без средства, докато се чака рестарта на програмата. Това е нормална практика и много от общините я ползват с цел хората да не остават без възнаграждения. Финансирането на социалната услуга „Личен асистент” тази година ще започне от 1 април. След тази дата общините ще получат парите, с които ще бъдат компенсирани за месеците, в които са плащали заплати и осигуровки от собствения си бюджет. Проверка на Балканец показа, че във всички общини асистентите са върнати на работа до април. При положение, че общината, какъвто е случая в Ботевград, не ги е върнала на работа и не е попълнила всички документи за края на програмата, рискува да не получи финансирането за тези 4 месеца.
Така на практика през това време хората остават с доходи от 210 лева, които получават от Бюрото по труда. Програмата по проекта „Подкрепа за достоен живот” за 2014 г. приключва през декември и автоматично изпраща хората на трудовата борса. Процедурно след като стартира отново програмата Бюрото по труда изпраща тези хора пак към общината, която да сключи с тях индивидуални трудови договори. Община Ботевград е подписала такива през 2014 г за 4, 6 и 8 работни часа, в зависимост от нуждите на болния човек, съобщи секретаря Цеца Иванова. Според голяма част от наетите асистенти, обаче, договорите са за 6 часа, а не за 8, както било в другите общини. Това се оказва проблем за някои от тях, тъй като намалява трудовия им стаж преди пенсиониране. Голяма част от тях гледат болни родители и не могат да разчитат на техните пенсии. Заплатата, която взимат е 280 лв. Друга част от тях са майки, които гледат деца със 100% инвалидност. Друг проблем, който вълнува личните асистенти в Ботевград, е че неизплащането на заплатите за месец декември се явява пречка да се регистрират в НОИ, за да получат обезщетението, на което имат право, тъй като нямат платени осигуровки. Срокът за подаване на заявления към НОИ е три месеца.
Хората не знаят, дали ще бъдат възстановени на работа по програмата, тъй като нямат заплати за декември и наличие на осигуровки. От друга страна те са подписали декларации, с които са уведомени, че плащанията за ноември и декември ще им бъдат забавени. От общината увериха, че щом Министерството на труда и социалната политика преведат средствата по програмата, веднага ще се разплатят с асистентите.
 
От Агенция за социално подпомагане в писмо до кмета Георгиев /бел. ред. с което Балканец разполага/, обясняват, че са превели сумата за заплащане на заплати и осигуровки на личните асистенти за месец ноември. За заплатите за месец декември от АСП са категорични, че парите трябва да се осигурят от общинския бюджет. Друг основен момент, който стои на дневен ред е, че окончателните средства по проекта, общината ще получи чак след като отчете и бъдат признати разходите по него. С други думи, от община Ботевград трябва да входират не по-късно от 28.02.2015 г. отчет за разходите по проекта, защото иначе рискуват да останат без финансиране.



Още интересни теми четете в новия брой на вестник "Балканец".

Източник: вестник "Балканец"

Коментари (11)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 12:04

    с доходи от 210 лева, които получават от Бюрото по труда.... :x :x :x :x :x :x polu4avat 140 lv.....

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 12:09

    И тука ли крадна Тулата?!?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Ани 21 Февруари, 12:19

    А никой не се замисля, че някои хора разчитат изцяло на тези мизерни пари! От общината само си измиват ръцете, но те не мизерстват, нали?!? Напротив, тъпчат си търбусите и не им пука!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 14:20

    КОГА ЩЕ ИМА ПАРИ БЕ?????????????????/ КРАДЛИВ КМЕТ

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 22 Февруари, 08:48

    :x :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: anonimen 22 Февруари, 12:56

    Ani taka e mislq che nie mojem da promenim tova

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 16:38

    Ами това е истинското лице на г-н кмета ни,/или по скоро феодалния властелин на общината/-хората за такива като него са само средство за постигане на "на власт и пари"-някакви си 75 човека не са му важни, не му носят келепир.

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 18:35

    нещо не е така :shock: В бюрото по труда, заради неплатената последна заплата ,нямаше да може никой в бг да се регистрира :lol:
    има като се назначават и в бт с връзки е така :x

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: ггггггггггггг 2 Март, 18:51

    Как се живее с 210 лева или заплата от 300,400 тази държава пропада ,а тези в народното събрание нека и те да вземат по толкова та да видят как живее обикновения българин

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete