Сряда, 6 Декември 2023, 00:01

Община Ботевград с пет одобрени проекти в кампания на ПУДООС

8 Май 2020, 16:31
(3) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6630 11


Община Ботевград с пет одобрени проекти в Националната кампания на МОСВ и ПУДООС „Чиста околна среда – 2020г.”, на тема: „Обичам природата – и аз участвам”.

 

Съгласно заповеди на Министъра на околната среда и водите, бяха проведени заседания на определената комисия за оценка на проекти, разработени от общини и кметства, училища, ЦПЛР/ОДК и детски градини в рамките на национална кампания "Чиста околна среда 2020" и обявения от МОСВ и ПУДООС конкурс на тема "Обичам природата и аз участвам".


Комисията разгледа постъпилите 901 проекта на общини и кметства и предлага да бъдат финансирани 232 от тях със средства в размер до 10 000 лева, от които четири са на община Ботевград и кметства на територията на общината.


Комисията разгледа и постъпилите 506 проекта на училища и ЦПРЛ/обединени детски комплекси и предложи да бъдат финансирани 110 проекта със средства в размер до 5 000 лева. Тук е одобрен проект е на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”-село Скравена.

 

„Живей активно” е наименованието на проекта, за който община Ботевград получи одобрение за финансиране.

Целта на проекта „Живей активно“ е подобряване физическата и жизнената градска среда в Община Ботевград чрез създаване на по-привлекателна екстериорна визия в кварталите и междублоковите пространства и по-конкретно, дългосрочно и устойчиво подобряване на облика на един от най-населените квартали на територията на Ботевград - ж.к  „Васил Левски“. 

 

Дейностите, които ще бъдат осъществени, включват:

• изграждане на стрийт фитнес чрез закупуване на комбиниран фитнес уред, подходящ за открити пространства и различни видове физически натоварвания. Спортното съоръжение позволява комбинирането на различни упражнения за добър физически тонус.

• озеленяване на междублоковото пространство.

• поставяне на кошове за отпадъци.

 

С осъществяването на проекта ще бъде отправено предизвикателство към 8000 жители на квартал 167 и в частност към младите хора да водят здравословен начин на живот и бъдат активни,  превръщайки движението в забавно занимание.

 Общата стойност е 12 768 лв. с ДДС, като 10 000 лв. са от ПУДООС, а остатъка от 2 768 с ДДС ще е за сметка на Община Ботевград.

 

Кметство Новачене е с одобрен проект с наименвание  „За децата на село Новачене- цветята на утрешния ден”.

Целта на проекта е почистване на терена, подрязване и запазване на съществуващата дървесна широколистна растителност (след консултация със специалисти относно живота и издръжливостта  на дървесните видове), възстановяване на част от съществуващата ограда, с ниска височина (максимум 1 м.) по граничните регулационни линии към улиците, прокарване на водопровод до терена и направа на чешма за обществено ползване, закупуване и монтиране на беседка, градински пейки, детски съоръжения и пясъчник. За достъп до зоната за отдих е предвидено изграждането на пешеходна пътека, покрита с плочки, водещи към центъра на зоната в своеобразен площад-плочник. Около и под детските съоръжения ще бъде положено ударопоглъщащо покритие върху необходимата за целта повърхност, предпазващо играещите деца от нараняване при евентуално падане.

Дейностите предвиждат и направа на подземна електропроводна линия  до площадката, захранваща 4 бр. метални стълбове с монтирани по 2 бр. осветителни тела. С реализирането на проекта ще спомогне за създаване навици на отговорност, както на жителите на селото, така и у техните деца и подрастващо поколение, защото те са цветята на утрешния ден!

Общата стойност е 9 998,40 лв. с ДДС финансирано от ПУДООС.

 

Одобреният проектът на кметство Врачеш е „Туристически път и изграждане на екопътека Аязмото с маршрут: с.Врачеш - Врачешки манастир „Св. 40 мъченици" - Аязмото.

Целта на проекта е почистване на терена, подрязване и частично затревяване. Предвижда се закупуване и монтиране на пейки, направа на пет места за почивка по дължината на туристическия път. Планира се изграждане на две зони за отдих с места за сядане, дървена  масичка и покрив в подножието на еко пътеката и на самото място „Аязмо“. Около зоната на извора и мястото за отдих ще бъде изпълнено подравняване, възстановяване на каменни образувания и посипка от трошен камък. Инвестиционното намерение включва и направа на два броя табели и няколко указващи посоката и разстоянието стрелки. С изграждането на туристически маршрут и еко пътека „Аязмото“ ще се осъществи идеята за привлекателни място на всеки жител на с. Врачеш, в същото време ще бъде красиво място за туристите, които посещават с. Врачеш о Врачешкия манастир.

Общата стойност е 9 730,50 лв. с ДДС финансирано от ПУДООС.Одобрен е и проект на кметство Рашково - „Изграждане на кът за отдих в село Рашково”.

Целта е цялостно почистване на терена, който граничи с двора на църква „Възнесение Господне“, в близост до оформен малък площад и автобусната спирка. Възстановяване на мраморните и каменните плочи около двата исторически паметника, находящи се в имота общинска собственост. Засаждане на храстова растителност. Направа на ограда около обособения кът за отдих. Ще бъдат поставени пейки за сядане и кошчета за отпадъци. Информационна табела  ще дава информация за проекта и източника на финансирането му. С реализирането на настоящия проект ще бъде създадена една приятна среда  за спокоен отдих и игра.

Общата стойност е 8 662,34 лв. с ДДС финансирано от ПУДООС.

 

Сред одобрените 110 проекти на училища е този на ОУ „Св.СВ. Кирил и Методий”- с. Скравена, който носи името „Екологично училище за по-светло бъдеще”.

Общата стойност е 4 994 лв. с ДДС финансирано от ПУДООС.

 
Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

 • Отговори (1) (0)
  1. добавен от: Анонимен 8 Май, 17:14

  Каде е Литаково,със тоя кмет

 • Отговори (1) (0)
  2. добавен от: Анонимен 8 Май, 17:56

  А къде е Радотина

 • Отговори (1) (0)
  3. добавен от: Анонимен 8 Май, 18:19

  Радотина е след Литаково, веднага.

 • Отговори (3) (3)
  4. добавен от: Анонимен 8 Май, 19:45

  В общината с тези Проекти се хвалят като че са спечелили 6ца от тото. А това е едно нищо!

 • Отговори (3) (1)
  5. добавен от: Анонимен 8 Май, 20:00

  По добре този кмет на Литаково,отколкото стария ...приятеля на Георгиев.

 • Отговори (5) (0)
  6. добавен от: Д 8 Май, 21:10

  Измийте улиците по приятно ще бъде

 • Отговори (4) (1)
  7. добавен от: Анонимен 8 Май, 21:42

  кражбА колко може и това е !

 • Отговори (5) (1)
  8. добавен от: анонимен 8 Май, 22:05

  Кметството на с. Трудовец няма ли одобрен проект? Кметствата на Врачеш, Рашково, Новачане имат одобрени проекти.

 • Отговори (2) (2)
  9. добавен от: Анонимен 9 Май, 07:27

  Кметството в Трудовец е кандидатствало и спечелило проект 2019 и има възможност след 2 години отново да подаде проекти.

 • Отговори (2) (2)
  10. добавен от: Анонимен 10 Май, 01:14

  И за какво кандидатства Трудовец през 2019,та даже удобрен?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Подкрепяте ли да се отнемат колите на пияните и дрогирани шофьори?

Анкета » коментари (2)

Подкрепяте ли да се отнемат колите на пияните и дрогирани шофьори?

отговори
Категорично да, само така може да се преборим с тези хора на пътя (130)
70% Complete
Да, но тестовете за наркотици дават много грешки и първо това трябва да се отстрани (54)
70% Complete
Не, по този начин само ще увеличим корупцията в МВР (38)
70% Complete
По-добре да взимат книжки за по-дълго и при неспазване – в затвора (32)
70% Complete
Всяко чудо за 3 дни, ще вземат някоя кола и после всичко ще застине (4)
70% Complete