Петък, 18 Октомври 2024, 07:04

Община Костенец завърши рекултивацията на старото депо за отпадъци

29 Февруари, 14:32
(0) (0)
Костенец - Новини
Прочетена: 276 0


Община Костенец успешно завърши втория етап от процеса на рекултивация на депото за твърди битови отпадъци, фокусиран върху биологичната рекултивация. Този важен проект за общината е реализиран със стриктно спазване на всички изисквания и стандарти, установени както от националната, така и от европейската нормативна рамка в областта на управлението на отпадъците.


Биологичната рекултивация е осъществена след успешното завършване на техническата част на проекта и включва редица агротехнически мероприятия, насочени към създаване на подходящи условия за затревяване на обезопасената територия. Старото депо, върху което беше извършена рекултивацията, вече е предназначено за неземеделски нужди.

С реализирането на планираните дейности бе възстановена нарушената площ, като тя е интегрирана в околната среда чрез внедряването на подходящи тревни видове за конкретните условия на района. Общата площ, обхваната от биологичната рекултивация е 26 186 квадратни метра и включва различни етапи, като подготовка на почвата, засаждане на тревни видове, поливане, торене и поддръжка на растителността в продължение на три години.

Очаква се, че биологичната рекултивация ще допринесе за по-чист въздух, почви и вода в района, като намали замърсяването на въздуха, свързано с отделянето на опасни газове и палежи, които са характерни за депата за отпадъци.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete