Неделя, 12 Май 2024, 09:22

Общината съдейства за осигуряване на частен заем за довършване подмяната на централния водопреносен пръстен

7 Септември 2018, 13:32
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2289 3


Община Ботевград съдейства за осигуряване на частен заем на фирма „Водоканал строй”, която извършва подмяната на централния водопреносен пръстен на Ботевград Етап 1. Финансирането е необходимо, за да бъде довършен първият етап. С осигуреното частно финансиране ще бъдат направени сградните отклонения, които са около 35 на брой, след което ще бъде положена асфалтова настилка по засегнатия участък.

Припомняме, че действията по подмяната на водопреносния пръстен бяха замразени поради проблем с финансирането от страна на МРРБ. Многократно кметът на общината Иван Гавалюгов направи опити да се срещне с министър Нанков, за довършване на започнатото и осигуряване на необходимите средства, но до реализирането на срещата не се стигна. Припомняме, че финансирането се осигуряваше от МРРБ и бе в размер на 357 800 лв., след като община Ботевград се присъедини към Асоциацията по ВиК – София област. Цялостният проект обаче е на обща стойност 2 197 027 лв. Реконструкцията трябваше да се извърши на два подетапа, като за подетап 1 стойността на договора е 912 660, 48 лв с ДДС (798 577, 92 лв без ДДС), а за подетап 2 – 1 111 365, 39 лв с ДДС ( 972 444, 71 лв без ДДС).

„След осем месеца, ситуацията става все по- нетърпима и все по-неприятна. В крайна сметка успяхме да стигнем до договорка с изпълнителя, тъй като той отказваше да довърши започнатото поради липса на финансиране, тъй като вече бе вложил една съществена сума от собствени средства и нямаше яснота кога ще му бъдат възстановени тези средства”, каза градоначалникът и заяви:

„Успях да осигуря частен заем на изпълнителя, за да може да довърши започнатото и градът да не е в това състояние. Иначе трябваше да асфалтираме със собствени средства един недовършен участък, в който не са направени сградните отклонения.

Мога да обявява, че през следващата седмица строителят ще се върне на строителната площадка, за да може да направи сградните отклонения в участъка, в който има положена тръба – от светофара при ул. „Георги Раковски” и бул. „България” до моста „Чавдар”. Мисля, че тези отклонения, които трябва да се направят са около 35 на брой, след което ще бъде положена и асфалтовата настилка в засегнатия участък”.
Кметът Гавалюгов обаче сподели, че надеждата за реализирането на среща с МРРБ остава: „Продължаваме да се надяваме, но все по-неясно изглежда кога ще се случи това с оглед събитията през последните две седмица, които касаят оставките на министрите и специално на този, когото нас ни интересува- на Регионалното развитие и от който чакаме вече 8 месеца следващия транш за подмяната на водопроводния пръстен в Ботевград.
Продължаваме да очакваме първо развитие на случая с оставката дали ще трябва да продължим разговорите с този министър или с някой друг. Но при всички положения до края на годината аз се надявам общината да получи следващ транш, така че да може да завърши започнатия етап и през следващата година да мислим за реализация на следващия етап.

За съжаление трябва да кажа, че в този случай държавата се отнася като мащеха с община Ботевград, а не като майка.

„Както някои пречат, така пък други помагат”, каза в заключение градоначалникът.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (19) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Септември, 13:38

    Догодина Цецко Цветанов като дойде на сцената, на центъра да агитира за изборите ботевградчани да му го напомнят това, на него и на къдравелкото Тинчев.

  • Отговори (16) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Септември, 15:05

    Тоя ще го е срам да се яви изобщо тука, много яйца ще има за него. Развалени !

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 9 Септември, 23:17

    Кмете ,би ли бил по-конкретен. Как точно общината съдейства за частен заем? В какво се заключава съдействието? Общината/ данъкоплатците гарант ли са на този заем? Моля за малко повече информация.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (234)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete