Петък, 18 Октомври 2024, 06:01

Общинските съветници търсят възможности за справяне с проблема с безстопанствените кучета

31 Май, 10:38
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2134 22


По време на своето редовното заседание Общински съвет - Ботевград взе решение, с което одобри Програма за изпълнение на национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на ощина Ботевград и План за действие към нея.

Програмата има следните цели:
- Установяване на дългосрочни и ефективни мерки, които ще доведат до овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Ботевград, чрез прилагане на механизмите за ефективен контрол и намаляване на популацията на безстопанствени кучета на територията на общината, предвидени в българското законодателство;
- Прилагане на механизните за ефективен контрол на отглеждането, развъждането и търговията с кучета, предвидени в българското законодателство;
- Повишаване културата на отглеждане на домашни кучета и насърчаване на тяхната кастрация.

Задачи на Програмата:
- Анализирне и набелязване на мерки за отстраняване на причините, водещи до въникване и увеличаване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Ботевград;
- Идентификация, регистрация и въвеждане на данни за кучета на територията на Общински Електронен регистър на домашните кучета, тглеждани на територията на община Ботевград;
- Масова кастрация на безстопанствените кучета;
- Стимулиране на кастрацията на дмашните кучета;
- Стимулиране на осиновяването на безстопанствените кучета;
- Повишаване на информирансотта и отговорността на гражданите при отглеждането на домашни кучета;
- Засилване на обществения контрол и контрола на общинскитеоргани при работата по овладяване на популацията на безстопанствените кучета .

По време на обсъжданията по докладната, постъпиха предложения от общинските съветници, с които би могло да се постигне по-ефективна работа в посока справянето с този важен проблем за обществото.

Общинският съветник Иван Джундров отправи три предложения. Той предложи храненето на безстопанствени кучета да се осъществява на места, където да бъде намален рискът от възникване на инцидетни между животните и гражданите, тоест това да става извън жилищни квартали и оживени места. Общинският съветник даде идея да бъдат обособени пространства, където стопаните да разхождат домашните си любимци. Така ще се избегне пряк контакт на животните с играещи деца, велосипедисти и др. Като най-важен способ за спряване с постоянно увеличаващия се брой бездомни кучета Иван Джундров посочи контролът на регистрация на всички домашни кучета в общината. Така безотговорните стопани ще носят последствия, ако изоставят животните без надзор.

Петя Кочкова, заяви категорично, че трябва да се работи активно за решаването на този проблем, като подчерта, че наличието на безстопанствени кучета не е добре, както за гражданите, така и за самите животни, които на улицата не биха имали подслон и подсигурена храна. Нейната препоръка за справяне с безстопанствените кучета бе да бъдат закупени още къщички за Общинския приют, както и да бъде увеличен броят на персонала там.
Тя призова за по-активни кампании за осиновяване и подаряване на кучетата.

Кметът Иван Гавалюгов съобщи пред съветниците, че в момента в Общинският приют има около 64 обитатели. Той се съгласи с направените предложения и също отбеляза като най-ефективна мярката проверката и регистрацията на домашните кучета.

Общинският съветник Дамян Маринов даде идея да бъдат организирани преиодични кампании за кастрация и регистрация, например на 6 месеца. Според него, по този начин след около две години този проблем ще е добре регулиран.

Георги Данов на свой ред предложи на официалния сайт на Община Ботевград да бъде създадена специална секция, където хората могат да се информират за животните в приюта и по този начин да се улеснява осиновяването им.

На Фейсбук страницата на Общинския приют може да получите информация за животинките: Общински приют Ботевград “Щастие на четири лапи”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (8) (0)
    1. добавен от: Анонимен 31 Май, 11:01

    В прйюта незнам колко има, но в Трудовец има около 70 и се увеличават. Ненормална работа е това.

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 31 Май, 14:55

      Особено около гробищата.

  • Отговори (8) (8)
    2. добавен от: Анонимен 31 Май, 11:26

    Кочкова не знае какво иска! Преди мрънкаше, че се дават много пари за кучетата и кучкарника, сега пък да се купят още къщички и да се назначат повече хора?
    Ха сега де!

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 3 Юни, 09:51

      Иска да е център на вниманието ,но не и се получава

  • Отговори (8) (11)
    3. добавен от: Анонимен 31 Май, 12:04

    Гавалюгов е безпомощен...

    • (7) (5)
      1. добавен от: Анонимен 31 Май, 15:35

      Не всички могат да са велики и всесилни като теб.
      Кажи си името и се кандидатирай, та да те изберем за кмет.

    • (6) (2)
      2. добавен от: Анонимен 31 Май, 19:12

      Аз скъпа не претендирам да съм всесиен и всезнайко като Гава, затова не се кандидатирам за кмет, но като Гава е безпомощен да си ходи у дома

    • (4) (3)
      3. добавен от: Анонимен 1 Юни, 09:26

      Не безхаберен е!

  • Отговори (11) (1)
    4. добавен от: Анонимен 31 Май, 12:54

    Отворете фейсбук, във всяка група се раздават кученца и котенца на поразия, после защо има толкова бездомни. Може да е смешно но за мен всяко домашно куче трябва да има паспорт и регистрация, отделно и кампания по ограмотяване на населението как се отглежда домашен любимец, защото 90% си купуват и после им става безинтересно. Другият вариант е варварския и закона на джунглата.

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 2 Юни, 22:57

      И като има регистрация и паспорт,как по точно ще знаят дали се е укучила кучката и колко бройки.?А ще успеят ли циганските кучета да регистрират или пак по бялата част от обществото ще плаща?

  • Отговори (8) (1)
    5. добавен от: Анонимен 31 Май, 14:04

    Паралелно трябва да върви ограмотяване на населението за това каква вреда правят на животинчето и околните хора с това просто да го пуснат някъде след, като порасне и гледането на камерите и солени глоби за тези, които го правят. Едно общество се познава по отношението му към възрастните хора и животните, сами да си правим изводите. Във всички бели държави упражниш ли насилие към гръбначно животно се води престъпления, както и в България, глобата е сериозна, мисля че и в тази посока напредваме. Но съда в белите държави тълкува, че щом днес си упражнил насилие върху друго живо същество това е предпоставка, че можеш да проявиш насилие и към човек, което е ДОКАЗАНО. Преди се говореше, че някакъв от Правец кара всички животни и ги пуска в Ботевград. И тук няма противопоставяне между хора и животни, а между нормални хора и престъпници.

  • Отговори (7) (0)
    6. добавен от: Анонимен 31 Май, 16:59

    Пустите Правчани.Те и малоумните си карат в Ботевград, затова е така.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 31 Май, 21:24

    Бау,бау

  • Отговори (1) (1)
    8. добавен от: Анонимен 31 Май, 22:21

    Ценкооооо ах ти маймункеееее,има ли плодчета и зелечукчета

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 1 Юни, 07:45

    В детските градини се събират пари за къщички за кучета

  • Отговори (7) (2)
    10. добавен от: Анонимен 1 Юни, 09:29

    Не познавам.човек в този град по-интелигентен от кучето ми, За добрина, не си и мисля.

    • (3) (3)
      1. добавен от: Иван 1 Юни, 14:59

      Включително и ти,ами тури си го е кревата да си нунате заедно.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete