Петък, 3 Май 2024, 21:31

Общинският съвет прие с пълно мнозинство Доклада за социално-икономическото състояние на село Трудовец

1 Юли 2023, 02:20
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1806 5


Общински съвет - Ботевград прие с пълно мнозинство - 27 гласа „за”, Доклада за социално-икономическото състояние на село Трудовец. Информацията бе представена от кмета на селото Еленко Иванов.

Преди да представи Доклада за социално-икономическото състояние на село Трудовец, кметът Еленко Иванов благодари на Общинското ръководство и Общинския съвет за това, че са изпълнени всички заложени мероприятия в Бюджет 2022, както и неотложните ремонти, появили се през изминалата година.

В края на 2022 година ние успяхме да осигурим финансиране за най-важния проект, който се реализира в момента в село Трудовец – подмяната на водопровода. Бяхме в готовност и буквално месец след получаването на финансирането ние започнахме работа. Ние сме една от малкото общини, които имаха готовност да започнат веднага работа. Бяхме напълно готови с фирмата изпълнител и всички процедури”, обясни Еленко Иванов. „Благодарение на времето работата продължава почти през целия зимен сезон”, допълни той.

Той съобщи, че реализацията на Етап 1 за подмяната на водопровода е изпълнен на 90% и започва поетапното възстановяване на асфалтовата настилка.

„Работим по осигуряване на втората част от финансирането. В държавния Проектобюджет е заложено останалото финансиране”, съобщи още кметът на село Трудовец и изрази надежда скоро да бъде приет бюджет, за да продължи работата по подмяната на водопровода, без да се налага тя да бъде прекъсвана.

„Искам да изкажа благодарност и на всички хора, които помагат за различни инициативи в селото в различни направления – спорт, култура, инфраструктурни проекти. Това, че хората взимат участие в развитието на нашето село ме прави много щастлив”, заяви Еленко Иванов и изказа благодарност и към администрацията на Кметството.

Съветниците поздравиха кмета Еленко Иванов за свършената работа за село Трудовец и поставиха висока оценка на постигнатите резултати.

„От предоставения от Вас Доклад за социално-икономическото състояние на село Трудовец за 2022 година е виден големия обем инвестиционни дейности, които са реализирани. Безспорно, подмяната на водопреносната мрежа е най-значимият обект в селото”, каза зам.-председателят на Общински съвет - Ботевград Николина Цолова и отбеляза, че благодарение на осъществяването на този значим проект услугата е подобрена на 26 улици.

„Подобряването на жизнената среда е видно в селото. Аз Ви поздравявам за това. Като жител на Трудовец изказвам и лична благодарност за благоустрояването на чешмите и пространствата около тях, както и за новоизградената детска площадка при улиците „Александър Стамболийски” и „Любен Каравелов”, каза тя и призова общинското ръководство да отговори на нуждите за още един-двама работници, които да поддържат околната среда „защото е видно с какво желание се поддържат площадките и градинките в селото”.

Тя отбеляза и ръстът на учениците, които се обучават в ОУ „Любен Каравелов”, чиито брой нараства с всяка година.

„За вилната зона преди 4 години се направи много сериозна инвестиция за обезпечаване на почти цялата вилна зона с вода като се прекара довеждащ водопровод. Относно улиците „Панорама” и „Лагера”, има идеен проект за цялата вилна зона. Извадена е частта за двете улици, обсъждали сме с общинското ръководство няколко пъти и се надяваме да има приет бюджет от държавата и след това от общината, за да бъдат осигурени средствата. Това е най-високата точка на вилната зона”, каза Еленко Иванов по повод запитване от общинския съветник Дамян Маринов за водоснабдяването на двете улици.

Общинският съветник Тихомир Найденов отправи питане дали ще бъдат преасфалтирани цялостно улиците, които са с най-нарушена настилка от дейностите по подмяната на водопровода.
В отговор Иванов съобщи, че е осигурено финансиране от друг проект за ул. „Стубелска”. Другите улици ще се асфалтират траншейно. Той съобщи още, че за ул. „Цар Симеон” в момента върви проектиране за цялостно преасфалтиране в частта, в която е подменен водопровода.

От представената информация става ясно, че към 31.12.22 г. всички дейности, заложени в инвестиционната програма за 2022 година са изпълнени.
  - Подмяната на водопровода в село Трудовец (Реализира се първи етап на проект, финансиран от МРРБ в размер на 3 329 638 лв.
  - Изграждане на велоалея свързваща Ботевград - Трудовец - Етап 1
  - Текущ ремонт и изграждане на детска площадка между ул. „Любен Каравелов” и ул. „Ал.Стамболийски”
  - Ремонт на покрива на физкултурен салон в ДГ "Здравец"
  - Предоставен на кметството бус с двойна кабина
  - Цялостна подмяна на уличното осветление с лед на на пет улици в селото
  - Подмяна на 90 м водопровод и преасфалтиране на ул. "Извор"
  - Изкърпване на компрометирани участъци от пътната настилка, повдигане на шахти

Реализирани дейности от Кметство с. Трудовец

Основна цел на кметството е подобряване средата за живот и формиране на правилно отношение на гражданите към нея

За безопасността на движението е извършена подмяна и монтаж на нови пътни знаци на възлови кръстовища, опреснява се маркировката, уличното осветление се поддържа ежеседмично.

Околна среда
Сред извършените дейности, свързани с околната среда са текущ ремонт и подмяна на плочки в парк "Ракитин", поддържане на парка - алеи, цветарници, почистване на храсти, засаждане на нови. Изграждане на дренаж и плочник при изворните чешми "Недковец" и "Петеля", монтирани са пейки и кошчета.
Със собствени средства на кметството е създадена детска площадка в махала "Манастирица" и по този начин 5 квартала на селото са с детски кътове за игра.
Почистват се нерегламентирани сметища по коритата на реките "Късица" и "Калница". Раздадени са 75 кофи за смет. Редовно се поддържа Гробищния парк: алеи и тревни площи се косят, поставени са нови порти, подменена е канализацията на чешмата в старата част.
Дейности във в.з. Лозята - изграден е 1 етап от газификацията, поставени са поетапно нови лампи на нужните места, почистват се сметища, кастрят се дървета, коси се.

Основните проблеми, които са посочени в информацията са: бездомните кучета, които скитат из селото и проблеми с електрозахранването във вилната зона, заради нарастващия брой жители, които пребивават постоянно.

Служителите от администрацията за представения период са обработили 1176 преписки, от които 224 заверени пълномощни, удостоверения за наследници - 342 бр, скици - 176 и други видове административни и технически удостоверения. Връчени са 1116 призовки.

Културната дейност е важен фактор в обществения живот на селото. Дейностите се организират съвместно с партньорство между кметство, читалище, училище, детска градина и са насочени основно към съхраняване на българските традиции, както и честване на бележити дати, празнични концерти.

Образованието на територията на село Трудовец е на добро професионално ниво, се съобщава в представената информация. Учебните заведения в селото - ОУ "Любен Каравелов" и ДГ "Здравец" са се доказали както в общината, така и на национално ниво с постиженията на възпитаниците си.

В детската градина се обучават 93 деца. Детското заведение е изцяло ремонтирано, предстои да бъдат реализирани подмяна на оградата и ремонт на дворното пространство.

В основното училище се обучават 159 ученици. В информацията е приложена таблица, която показва тенденция за увеличаване броя на ученици, като само за 4 учебни години (от 2017/2018 до 2021/2022), броят на обучаваните се е увеличил с 54.

На територията на село Трудовец има осигурени всички необходими комуникации и условия за развитието на бизнес, благодарение на което има интерес за производствени и складови имоти, което допълнително спомага за развитието на селото.
Земеделската земя е изцяло обработваема и няма пустеещи земи.

Спорт и физическа дейност
Създадени са условия за активно спортуване на младите хора. ФК "Ракитин" в момента има мъжки отбор с 27 картотекирани състезатели. През сезона отборът завърши на първо място в А ОГ София област.
Създаден е детски футболен отбор. Работи се с две групи деца. Общият им брой е 55.
Има регистриран боксов клуб. Футболният терен се поддържа в перфектно състояние с отворен достъп за жителите на селото. Футболното игрище с изкуствена настилка е най-посещаваното, ползва се и от ОУ "Любен Каравелов" за часове по физическо възпитание.

Отчетът отразява както постигнатото, така и някои проблеми, които ще търсят решение.




Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (16) (1)
    1. добавен от: Анонимен 1 Юли, 13:26

    Еленко е един от малкото адекватни хора около кмета.

    • (7) (1)
      1. добавен от: Анонимен 1 Юли, 13:59

      Съгласна съм!

  • Отговори (13) (1)
    2. добавен от: Анонимен 1 Юли, 14:00

    Браво на Еленко Иванов! Село Трудовец стана едно по-добро място за живот

  • Отговори (9) (1)
    3. добавен от: Теменужка Данчева 2 Юли, 06:44

    Поздравления за упорития труд и постигнатите високи резултати !
    Желая Ви здраве лично щастие и професионални успехи!

  • Отговори (5) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Юли, 04:48

    Това момче постигна много в най-трудните времена за цяла България. Пожелавам му здраве и успехи!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete