Вторник, 30 Април 2024, 20:51

Общинското ръководство не откликна на поканата на жителите на Паланката в Скравена

27 Май 2015, 10:54
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3115 14


По инициатива на жителите на ул.”Стара Планина в квартал „Паланката” в с. Скравена днес от 9.00 ч бе организирана среща в Кметство Скравена относно неизпълнение на дадените обещания при първата копка на проекта за подмяна водопровода в селото и частично изпълнението по него. На нея бяха поканени да присъстват, но не дойдоха кметът на общината Георги Георгиев, председателят на ОбС г-жа Йорданка Лалчева, всички общински съветници от Общински съвет Ботевград, проектовият ръководител на фирма STRABAG Веселин Недков. Срещата уважиха кметът на Скравена Иван Иванов и само 7 общински съветници – от Скравена Цветан Миньовски и Николай Димиторв, както и Цветан Цолов, Иван Гавалюгов, Христо Якимов, д-р  Веселка Златева и Яница Иванова. Пред тях близо 30 недоволни жители на въпросната улица и от други райони на селото поставиха конкретни въпроси относно изпълнението на проекта.
 
Недоволството на жителите на ул. ”Ст. планина” е породено от незавършването на 380 метра, които не са асфалтирани, както сега, така и при изпълнението на обществената поръчка при прокарването на канализация за отпадни води през 2011. От тогава до момента, след приключване на проекта за новия водопровод, асфалт все още липсва.
 
Учителката Виолета Лалова от името на всички присъстващи подчерта в началото, че поводът за организиране на срещата не е по политически причини, а е в резултат на гражданска позиция.  Тя попита, защо този проект, който се осъществява с европейски средства, не може да бъде изпълнен качествено и докога България ще търпи санкции и ще губи средства, заради неправилното им  усвояване по европейските програми. „Докога ще бъдем свидетели на този порочен кръг? Не сме толкова богата държава, затова че някой някъде не си върши работата”, заяви Лалова. Тя постави няколко конкретни въпроси пред общинските съветници и кмета Иванов, а именно:
 
-В проекта  не е ли заложено да се възстанови асфалтовата настилка и ако не е заложено, защо е нарушен Закона за устройство на територията, в който е посочено, че при изпълнение на ппдземни тръбопроводи (канализации, газопроводи и др.) строителят е длъжен да възстанови асфалтовата настилка във вида й преди копане?
-Защо се асфалтират отделни улици или части от улици и как това е заложено в проекта?
-Какъв контрол е установен от Общината при изпълнението на проекта и как тя ще приеме обекта?
-Как ДНСК (Дирекцията за национален строителен контрол) ще приеме и въведе в експлоатация незавършен обект?
-Докога проектът трябва да се отчете пред Държавен фонд „Земеделие” до 15 юли или Общината е пуснала искане срока да бъде удължен до 15 септември?
 
Виолета Лалова заяви, че ако не бъде възстановена асфалтовата настилка на всички улици, в които е положен новият водопровод, живеещите в Паланката ще вземат съответните мерки, а именно:
Ще пуснат жалба до ДФ”Земеделие”, тъй като това са средства по програмата за развитие на селските райони”, Мярка 321, за осъществяване на последващ контрол и ще искат проверка на одобрената количествено-стойностна сметка, както ни проверка на задълженията за асфалтиране;
Ще сезират Прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Дирекция АФКОС.
 
Виолета Лалова добави, че като данъкоплатци имат право да се интересуват, с какви пари Община Ботевград ще си плати финансовата корекция за ГПОСВ, наложена от ДФЗ и откъде ще вземе пари да си плати нова финансова корекция за неизпълнението на този проект, която е минимум 10% от стойността на проекта.
 
Николай Калпакачиев от София има три имота в Паланката. Той изрази несъгласие с липсата на капаци на шахтите. „Ние си плащаме данъците на тази община, а всъщност не получаваме това, което искаме”, категоричен бе той .
 
Виолета Тодорова пък заяви,че обитателите на квартала ще образуват жива верига и ще възпрепятстват откриването на пречиствателната станция, ако исканията им не бъдат изпълнени.
 
Вергиния Костова възмутена заяви, че вече 5 години живеещите на ул.”Ст.планина” живеят като във филм на Костурица.
 
По време на срещата гражданите поставиха въпроса с падналите капаци на шахтите на ул.”Ст.планина”, както и деформирането на моста на входа на Паланката, който е поставен под заплаха да се счупи на две. Кметът Иван Иванов заяви, че този мост ще бъде укрепен или ремонтиран до 15 юни. Друг жител на квартала заяви, че само той не е вързан към новия водопровод и попита защо? Отговор не получи, по простата причина, че не присъства лице, компетентен да даде обяснение.
Думата взеха и присъстващите общински съветници. Цветан Миньовски призова изпълнителят на проекта да си довърши работата докрай и изказа солидарността си към недоволството на живеещите в Паланката. „Аз взех проблема присърце, защото в крайна сметка реалността не можем да я загърбваме и не можем да си заровим главата в пясъка, защото някой може да ни накаже. Това, което е обещано, трябва да се изпълни”, посочи съветникът Миньовски.
 
Общинският съветник от БСП Христо Якимов даде обещание пред протестиращите граждани, че ще направят възможно провеждането на извънредна сесия, на която присъстващите съветници ще поискат отчет за финансовото състояние на Община Ботевград, по време на която ще изискват и отчет за изпълнението на проекта Подобряване качеството на живот в община Ботевград чрез реконструкция на водопроводната мрежа в с.Скравена, с. Новачене и с. Литаково; разширение на водопроводната мрежа в с.Новачене и с.Гурково, и изграждане на Пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) в селата Скравена, Гурково, Радотина и Боженица”. „Вие като граждани имате пълното право да присъствате на това заседание на Общински съвет и да поставите конкретните си въпроси”, каза Христо Якимов.
След приключване на срещата седемте общински съветници отидоха на място да се запознаят със ситуацията на ул.”Ст.планина”. След като измериха разстоянието  по правата от първия мост на Паланката до последната къща на въпросната улица, с учудване те установиха, че  разстоянието е 1000 метра, а не  2 170 метра, както е заложено в проектната документация. Обществената поръчка е възложена с три оферти на  фирма „Цеки”, като стойността й е в размер на 216 996, 55 лв. За съжаление от общинската администрация нямаше представители, които на място да обяснят, има ли разминаване в метрите и на какво се дължи това.
 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Май, 15:15

    Какво ни интересува Скравена, да не сме луди?

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Май, 17:07

    Цецо"свинята"да вземе на Цеки "оная работа" и спешно да отиде да премери точно канализацията.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Май, 20:29

    К'ва Скравена бе

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 28 Май, 06:18

    Etakava skravena

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 28 Май, 07:51

    Виолета Лалова не е учителка , а нейната сестра.Не заблуждавайте хората.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 28 Май, 08:30

    #5 дате вземат бебовите цигани.амджик такъв

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 28 Май, 08:46

    Ей муха лапай ни тоягите малоумник такъв марш от там мамицатати и копеле

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (193)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete