Четвъртък, 2 Май 2024, 20:15

Очаквано: трудовчани поставиха водоснабдяването като основен проблем в селото

18 Октомври 2016, 19:12
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3545 26


Съвсем очаквано, водоснабдяването бе основният проблем, поставен от жителите на с. Трудовец на срещата с общинското ръководство тази вечер. Тя започна в 17:30ч. в сградата на Пенсионерския клуб. Кметът на общината Иван Гавалюгов бе придружен от зам.-кметът Цветелин Цветков, управителят на ВиК „Бебреш” ЕООД Цветозар Гаврилов, присъства и кметът на селото Веселин Драганов.

Преди да започне диалогът между двете страни, музикално приветствие отправи група за стари градски песни „Весел живот”.
„Срещата започва извън работно време и се надявах да присъстват повече млади хора. Не сме дошли да слушаме благодарности и похвали, а да изслушаме тревогите ви. Поемам ангажимент за трайно отстраняване на генералните проблеми”, каза в началото г-н Гавалюгов.
 
Тъй като проблемът с водоснабдяването в селото е широко известен, преди да даде думата на жителите на селото, кметът заяви, че Трудовец не попада в нито една програма за европейско финансиране за подмяна на водопровод, тъй като изискването към населени места е под 2000 еквивалент жители, а населението на Трудовец е доста по-голямо. Проектирането за подмяна на водопровода в Трудовец и Врачеш се извършва от собствени приходи на общината – до 70 000лв, с решение на ОбС Ботевград. До края на годината проектът може да е готов, а опциите за финансиране са няколко:
- минималният, но все пак съществуващ вариант за европейско финансиране, е да се докаже, че двете села са в една агломерация на база на отпадните води
- вторият вариант е държавно финансиране, с получаване на целева субсидия от Министерство на регионалното развитие
- последният, но по думите на ръководството безумен вариант, е Врачеш и Трудовец да се станат квартали на гр. Ботевград
„Със собствени средства можем да започнем частична подмяна, но не искаме да работим на парче, а по готов проект”, категоричен е кметът Гавалюгов.
 
Жители на селото попитаха защо се увеличава цената на водата, след като качеството й се влошава все повече? Кметът отговори, че цената се повишава с увеличаване на разходите. На основния въпрос - защо в чешмите тече мръсна вода, градоначалникът обясни, че причината е в остарялата водопреносна мрежа, през която минава водата, докато стигне до битовите абонати.
Такса пречистване на отпадни води трудовчани плащат заради изградения при пречиствателната станция за отпадни води край ПИК-а колектор на стойност над 1млн. лева.
 
Зададен бе въпрос правена ли е проба на водата в обществените чешми? Кметът на Трудовец Веселин Драганов отговори, че кметството разполага с протоколи от последно изследване, направено преди 2г.
 
Гражданка оповести и един частен случай – на семейство възрастни хора от селото е отчетен внушаващ разход потребление на вода в размер на 30 кубика за периода 15.08-30.10.2016г. Управителят на ВиК „Бебреш” Цветозар Гаврилов отвърна, че възможната причина е в повреда на водомера и увери, че случаят ще бъде проверен.
 
По отношение на асфалтирането, гражданка постави въпроса са състоянието на ул. „Поп Михо”.
„Тази улица не е виждала асфалт от поне 30г. Всяка нощ по нея минава фирмен ТИР, чиято маса е по-голяма от допустимата”, каза още тя.
В окаяно състояние е и ул. „Черковна”, като присъстващите се пошегуваха, че дупките там са толкова големи, че след дъжд може да се лови риба от тях.
Кметът Гавалюгов отговори, че с асфалтирането е ангажирано ОП БКС, за дейността на която и продължава да се закупува необходимото оборудване.
 
По отношение на електрозахранването в селото постъпи само едно изказване на гражданка, живуща на ул. „Панчовска
„Проблемът в водата го решихме, след като изградихме изкуствени водоизточници. Но когато нямаме ток, не можем да ги използваме. А спиранията на тока са много чести и странни – в моята къща няма ток, а у съседите отсреща - има. Принуждаваме се да прекарваме кабел през дърветата на 100м разстояние, за да захраним газовото котле, за да се отопляваме през зимата. Така пък се принудихме да инвестираме в котлета на дърва. Правихме много подписи, адресирани до ЧЕЗ и общината, но без ефект”, възмути се тя.
Иван Гавалюгов отговори, че след като приключат организираните срещи по селата, община Ботевград ще осъществи среща с представители на ЧЕЗ, на която ще бъдат поканени всички кметове на селата.
 
Що се отнася до развитието на спорта, предвижда се изграждане на изкуствено игрище на стойност около 100 000лв. То ще бъде издигнато на мястото на игрището, намиращо се до ОУ „Любен Каравелов”, което в момента е с асфалтова настилка.


Източник: balkanec.bg

Коментари (26)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 19:15

    И като го поставиха - кво? Недоразумението си го премести в другия крачол! То е назначено да служи на интересите на село правец, не на село трудовец!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 19:18

    100 000 лв за изкуствено игрище :shock: ? Че малко ли ливади има? Безплатни! Не че има и кой да рита, ама нали да се покрадва отнякъде...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 19:21

    ти пък отрепко,защо не ходиш да свириш на Новаченския си Гуро ,от него няма по голямо недоразумение

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 19:48

    С две думи-пари за Вик мрежа на Трудовец НЯМА,но има 100 000лв за игрище....е няма такава простотия..браво на Гавалигов

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 20:02

    Споко, пари има! Ако не за друго, поне за "управляващите" крадливи червени боклуци!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 20:07

    Недоразумението продължава без тульо - по тульовски - ВиК да се грижи за осветлението, а БКС - за асфалтирането. Сиреч - който каквото не може и не му е работа - това да прави.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 20:15

    Жители на селото попитаха защо се увеличава цената на водата, след като качеството й се влошава все повече? Кметът отговори, че цената се повишава с увеличаване на разходите. На основния въпрос - защо в чешмите тече мръсна вода, градоначалникът обясни, че причината е в остарялата водопреносна мрежа, през която минава водата, докато стигне до битовите абонати.
    Такса пречистване на отпадни води трудовчани плащат заради изградения при пречиствателната станция за отпадни води край ПИК-а колектор на стойност над 1млн. лева. :twisted: :lol: :twisted: :lol: :x :roll: :evil:
    Нема такъв цирк!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 20:38

    Трудовчани, колкото повече плащате за вода - толкова по-малко ще имате! Не го ли разбрахте? Поставете си въпроса пред някой избираем кандидат-Президент, белким поеме ангажимент и го изпълни. Е, Цецка Цачева е избираема, поканете я. Лъха на мозък и сексапил, а е и бивша бкпейка като вас.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 20:41

    :lol:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 20:41

    бях на срещата и внимателно изслушах всичко, което ръководтсвото на общината каза по отношение на най-наболялите проблеи на селото. Изумен съм от абсолютно неадекватното отразяване на срещата от журналистите, които явно са действали на принципа - пиша в тефтерчето каквито думи чуя и успея да запиша и после сглабям изречения. От което се е получил класически 'миш-маш' пълен с напълно невярни и дори абсурдни неща, които говорят за тотално неразбиране от страна на списващия статията.
    Моля, слушайте внимателно и вниквайте в казаните неща, а не пишете и не сглабяйте механично думи и фрази, които сте успели да запишете, без изобщо да се интересувате от същността на казаното. Тотално подвеждате читателите си и не защитавате претенциите си за професионално отразяване на събитията

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete