Понеделник, 6 Май 2024, 03:42

Официално бе открит паметник на инж. Стамен Стаменов

12 Юли 2023, 16:57
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3180 18


„Човекът великан” – с тези думи описаха днес инж. Стамен Стаменов близките и приятелите му.

Днес, 12-ти юли, от 10,00 часа бе открит официално паметник на инж. Стамен Стаменов, по случай 10 години от смъртта му и 96 години от рождението му.

Паметникът се намира на пътя Ботевград - Литаково, до отклонението за Гурково, до Бялата чешма.

Преди 3 месеца, на 3-ти април 2023 г. бе открит негов барелеф в АПИ, по случай 140 години от създаването на АПИ.

Паметникът, който бе открит днес, е изработен от Ивайло Димитров, скулптор е Петко Генов. Средствата за изграждането му са осигурени от дарители.

Инж. Ясен Ишев - председател на Научно-техническия съюз по транспорта разказа пред присъстващите някои факти от забележителната биография на инж. Стаменов.

Инж. Стамен Стаменов е роден в с. Литаково през 1927 г. Под ръководството на инж. Стаменов са изграждани участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус", Аспаруховия мост във Варна, фериботния комплекс Варна - Иличовск, жп линията София – Мездра и още редица инфраструктурни проекти.

Инж. Стаменов е Първи зам.-министър на транспорта и началник на Главно управление на пътищата /АПИ/ от 1973 г. до 1990 г. Определян е като строител на съвременна България, заради приноса му в развитието на транспортната инфраструктура в България.

Инж. Стаменов умира през 2013 г. и е погребан в родното си село – Литаково.

Инж. Ясен Ишев връчи на дъщерята на инж. Стаменов – Дарина Стаменова, най-високото отличие от Федерацията на научно-техническите съюзи - златен медал „Инж. Михаил Момчилов”, подписан от проф. Иван Ячев, с който е бил удостоен инж. Стаменов.

Думата за слово бе дадена на кмета на село Литаково – Пешо Младенов:

„През 2023 се навършват 10 години от смъртта на Стамен Стаменов и 96 от рождението му. Бай Стамен беше достоен човек, който обичаше много родното си село. Благодарение на ръководните си постове и любовта му към родното село, с негова помощ успяхме да изградим в селото мостове на река Боговина, Младежки дом и Автогара, цех. Асфалтирани бяха улиците в селото, когато имаше и малки градове и села, които изобщо не бяха виждали асфалт. Той много помагаше на местната власт с техника, с напътствия, с каквото можеше. Той просто беше отдаден на село Литаково. А неговият дом беше превърнат в дом, в който посрещаше и изпращаше жителите на селото. Първо – даваше напътствия, второ- помагаше с каквото може на всеки. От неговия дом никой не се е върнал без да му бъде оказана нужната помощ. За мен Бай Стамен е един достоен човек, който живя и милееше за село Литаково. Нека бъде вечна паметта му! Такива българи като него са нужни на днешна България. Вечна му памет!”

След емоционалното слово на кмета на село Литаково, думата бе предоставена на Тодорка Коцева – учител в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, бивш директор на Прогимназия „Христо Ботев” в село Литаково. „Аз съм една от щастливките, които бяха много близки със Стамен Стаменов”, каза тя и си спомни за времето когато е учител и директор на ПГ „Христо Ботев” в селото. Тогава Стаменов е един от най-големите дарители и радетели за съществуването на училището в трудните времена, разказа тя.

Прозвуча песен, която инж. Стаменов обичал и пеел на различни събирания – „Син съм аз на челяд непокорна, минала през огън и вода”.

Думата бе дадена и на инж. Стефан Илиев, който разказа случки с инж. Стаменов. Той нарече бележития литаковец „Бащата на съвременното пътно строителство в България”.

Инж. Любомир Станчев – дългогодишен управител на областно пътно управление в Плевен каза: „Преди инж. Стаменов имаше други директори на Главно управление на пътищата и ръководители, сега има нови, но няма като него, затова ще го помним...Той освен изключителен специалист, умееше да ръководи огромния екип. Тогава, 80-те години, наброявахме над 14 000 души, а той умееше да разговаря с всеки и да го разбере. Като общество трябва да се научим да почитаме личностите, които са ни оставили нещо. ”

„Благодаря на Бог, че Стамен Стаменов е мой баща!” – това каза за финал на официалното откриване на паметника дъщерята на инж. Стамен Стаменов – Дарина Стаменова.

В знак на почит и признателност присъстващите преклониха глави в едноминутно мълчание пред паметника на инж. Стаменов.



Източник: balkanec.bg

Коментари (18)

  • Отговори (8) (17)
    1. добавен от: Анонимен 12 Юли, 17:28

    Беше социализъм. Ъъпа работа.

  • Отговори (3) (16)
    2. добавен от: Анонимен 12 Юли, 17:29

    Тъпа!

  • Отговори (3) (18)
    3. добавен от: Анонимен 12 Юли, 18:52

    Никой не го интересува кой е тоя !

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (1) (0)
      2. добавен от: Анонимен 15 Юли, 11:27

      Е, па майка ти беше много заинтересована.

  • Отговори (19) (5)
    4. добавен от: Анонимен 12 Юли, 20:23

    Построеното тогава,през "тъпия социализъм", и до днес показва завиден професионализъм,и не се е нуждаело от ремонт още преди да влезе в експлоатация.Трябва да сме благодарни на такива хора,а не да плюем и принизяваме труда им.

  • Отговори (24) (6)
    5. добавен от: Гост 12 Юли, 21:03

    Това което тези хора с екипа си са построили, десетилетия банда некадърници се опитва да съсипе, и не може! Смятайте какво качество сме имали, смятайте какви некадърници имаме сега!

  • Отговори (5) (3)
    6. добавен от: Анонимен 13 Юли, 00:04

    Мангалята ще го ........потрошат :roll:

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Юли, 00:12

    Ама тече ли вода от тая чешма?

  • Отговори (5) (11)
    8. добавен от: Анонимен 13 Юли, 00:19

    Кат гледам на снимките се нахранени комунисти и един Фидел кастро :)

    • (5) (1)
      1. добавен от: Анонимен 13 Юли, 14:30

      Знаеш ли каква е разликата между Фидел Кастро и теб-ти си чул за него,той е историческа личност в световен мащаб и ще бъде вечно в историята,а такова демократично говно като теб,където никой не е чувал за него нищо и даже и майка му не го познава,ще бъде винаги част от демократичната фекалия.Разбра ли говедо неуко-не,не си разбрал и няма да разбереш,ти за това си говедо неуко.Но то не е от добичетата-от зобта която им се дава ще да е!

    • (3) (0)
      2. добавен от: Анонимен 13 Юли, 14:55

      Лошото е,че тук много говна се навъдиха в последно време и миришат ,та се не трнае!

    • (2) (1)
      3. добавен от: Анонимен 13 Юли, 18:03

      8.2,Ти си продукт на един неуспял аборт-нищо повече.

  • Отговори (3) (3)
    9. добавен от: Анонимен 13 Юли, 16:18

    Чиляка#8 е прав,не измряяя ли вече тия комунисти

  • Отговори (1) (6)
    10. добавен от: Анонимна от Литаково 13 Юли, 16:39

    Срам за селото. Издигат паметник на един комунист цял живот пил от народна кръв. Единствено което направи е да устрои семейството си и любовниците си в Литаково с апартаменти, и сега му пеят песни и го възхвалят.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete