Неделя, 28 Април 2024, 23:48

ОТ КРЪЧМАТА ДО ГОЛЯМАТА СЦЕНА НА „ПИРИН ФОЛК”

17 Август 2018, 16:44
(10) (7)
Ботевград - Новини
Прочетена: 11296


Певицата Галя Асенова пребори конкуренция от над 40 изпълнители и сбъдна мечтата си, като попадна в топ 10 .

Галя Асенова ще участва в тазгодишния фестивал на македонската песен „Пирин Фолк – Сандански 2018”.

Тя премина предварителна селекция и бе избрана в първите топ 10 изпълнители в конкуренция от над 40 певци от цялата страна (включително и Македония). Журито класира авторската й македонска песен „Пирине запей” на 6-то място. От 200 максимален брой точки, Галя получи 176 точки.

Двадесет и шестото издание на „Пирин Фолк” ще се състои в Летния театър на град Сандански. Той започва от 24 август, когато ще се проведе най-напред детското издание, провеждащо се за втора поредна година. На следващия ден - 25 август пък ще се състои конкурсната вечер, която ще се състои в две направления – за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство. Галя Асенова ще участва в първото направление, в което ще се състезават 15 певци. В него право на участие имат допълнително и пет изпълнители чрез т.нар. квоти, които не преминават през прослушване. Фестивалът ще се излъчва директно по БНТ Свят , „Фен ТВ” и „Фен Фолк ТВ” от 20.00ч.

От началото на януари до края на април 2018 г бе срокът за изпращане на авторските песни. Селекцията е проведена анонимно. Песните са се прослушвали от 5-членно жури в състав - народната певица Гуна Иванова, диригентът Димитър Христов, доц.д-р Бинка Добрева и др. На самия фестивал журито обаче ще бъде в друг състав – Ненчо Касъмов – изпълнителен директор на „Пирин Фолк – Сандански 2018”, кметът на град Сандански и др. Организатори на фестивала са община Сандански и „Фен Фолк ТВ”.
Авторските песни са оценявани по няколко критерий - изпълнение, аранжимент, текст, музика и цялостна композиция.

Песента е завършена след една година упорита работа на тримата – Галя Асенова и музикантите Велко Велков и Иван Иванов. Автор на текста е Албена Янева, сестра на Галя. Именно тя е написала повечето песни от репертоара на певицата. Заглавието на песента „Пирине запей” обаче е измислено от Галя. Текстът е сътворен специално за участието на певицата във фестивала. Темата на песента е синовният дълг към родителите, които са далеч в големия град и носталгията по родния край.

Аранжиментът е дело на Иван Иванов. По думите му това е най-сложната работа - всеки един инструмент се напасва спрямо текста в музиката и мелодията на песента. Освен инструментът кавал в изпълнение на Велко, в песента ще чуем още тъпан, който Иван изпълнява на живо в студиото. Във втората част на песента той изпълнява отсвира с инструмент акордеон от клавира. В мелодията звучат още китара, бас, барабани и т.н. Има участие на музикалния продуцент във „Фен Фолк ТВ”, Цветан Колев, който има изпълнение на тамбура.

Аранжиментът на песента е изработван в продължение на месеци от музиканта Иван Иванов, който работел дори през нощта, когато изниквали в съзнанието му идеи, как да доразвие и оформи самата песен. Репетициите се провеждали веднъж седмично. Така се раждали непрекъснато нови и нови идеи. Като мелодия авторската песен е абсолютно автентична. Тя е в размер 7/8-ми. В нея не присъства нито една позната мелодия на македонска песен. Единствено, на което са се базирали тримата, е самата структура на македонската песен, тъй като е имало изискване за спазване на определено времетраене от 4 минути и да няма сръбско звучене и сръбски трилери.
„Още в самото начало, когато се зароди песента като мелодия, аз задължително попитах Иван и Велко, има ли тя нещо общо с някоя друга песен. Оказа се, че няма нищо общо. Тя е напълно нова и различна песен. В днешно време да направиш хит от авторска песен е най-трудно”, сподели певицата. „Когато Албена ми показа текста, седнахме с Велко на клавира и започнахме да мислим за мелодия. Тя ми обясни, как иска да звучи мелодията, въпреки, че не е певица. Може да пее, но не се занимава професионално с това. Постепенно развих песента. И цялото произведение го дадохме на Иван да го чуе. Песента се роди много интересно, изцяло измислена от нас”, разказа Галя.

Клипове с част от песента на всеки изпълнител се излъчва по „Фен Фолк ТВ” заедно с номера на СМС, на който може да се гласува.


За песента на Галя Асенова можете да гласувате на номер 191957 с текст PIRIN6.
В конкурса има много известни изпълнители с доказани имена – Хари Христов, Светлин Миланов, Бойка Дангова и др. Да пожелаем успех на Галя!



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete