Сряда, 24 Април 2024, 13:48

От последните часове: Проведе се кампания за снабдяване с бутилирана вода в село Чибаовци

18 Август 2022, 21:07
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 532 1


"Селото се нуждае от чиста питейна вода! На молбата ни за помощ реагираха две от големите компании в производството на бутилирана минерална и изворна вода, със заводи развиващи дейност на територията на община Костинброд, а именно “Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България”, с производствен център “Банкя” и изворна вода "ЕГО" към фирма “Юроспийд”, село Петърч."
Това обяви преди час на Фейсбук страницата на община Костинброд пиарът на общината - Бистра Боянова.
На място се отзоваха кметът на община Костинброд, Трайко Младенов, служители от всички социални центрове от община Костинброд, служители на общинска администрация- Костинброд и доброволно формирование “Феникс”.
Кметският наместник на Чибаовци - Искра Лазарова разпределяше водата за всички жители по постоянен и настоящ адрес в селото. Над пет автомобила успяха за около три часа да закарат вода до всяка една обитаема къща в селото.
По време на кампанията се присъедини и управителят на ВиК - София област, инж. Иван Иванов, който разговаря с кмета на общината за проблемите на селото и бедственото положение в община Своге.

Бяха обсъдени няколко важни точки за село Чибаовци:
1. Да се обследва цялото трасе от “Меча поляна”, искрецко землище, посредством което се водоснабдява селото. Целта е да се определи има ли аварии или незаконно присъединяване по цялото трасе;

2. В максимално кратък период общинска администрация - Костинброд и ВиК- Костинброд да обследват помпената станция, водоизточника и шахтовия кладенец в местност “Усойно гърдо”, като ще бъде разгледана възможността за допълнително количество вода за изпомпване на сондажа и по-ефективно използване на автоматиката, с цел поддържане на задоволително ниво на водата и обследване на резервоара за евентуални загуби от него, вследствие на скрити течове.

3. Преразглеждане на проекта за петте високопланински села, който бе изготвен преди 5 години, но поради липса на финансиране не се реализира. Проектът бе започнат с проучване на допълнителни сондажи за водопровода. Преди 2 години МРРБ отделиха средства за първоначални допълнителни сондажи.

Село Чибаовци е от пръснатия тип селища – състои се от множество махали, разположени по склоновете на Мала планина (дял от Стара планина), на 890 м. ср. надморска височина.
Красивата природа и чистия въздух в околността предоставят възможност за целогодишно практикуване на различни видове туризъм. Поради тази причина селото е предпочитано място за почивка с много вили, предимно на софийски жители.
Населението на селото наброява 159 жители по постоянен адрес, от които 14 деца под 18 годишна възраст и 271 жители по настоящ адрес.
Количеството нераздадена бутилирана вода се съхранява в кметството, като през следващите дни кметският наместник, заедно с доброволци ще закарат още веднъж бутилирана вода на възрастните пенсионери с малка пенсия и инвалиди.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Август, 08:58

    тралалайко лъже някоплко години, че ще има содажи за балканските села, абе направи го от егоизъм бе, осигури вода на бащиното си село, но не като влачиш стековете и се снимаш с хората, тов аняма да им реши проблема

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete