Събота, 11 Май 2024, 07:30

Отбелязваме 133 години от Съединението на България

6 Септември 2018, 12:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2368 6


Днес отбелязваме 133 години от Съединението на България. Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г.

Ботевградската общественост отбеляза днешния празник с две събития. В 11ч. на пред Войнишкия паметник на площад "Незнаен войн" започна тържествена церемония, където водещата Миглена Василева припомни исторически факти свързани с 6 септември:
"В ранното утро на 6 септември 1885 година войските, разположени в околностите на Пловдив, предвождани от майор Данаил Николае и четата на Чардафон Велики, влизат в Пловдив и се насочват към бреговете на Марица. Развявайки опълченското знаме, войските чуват завета на майот Николаев:
- "Заклевам ви в името на Съединена България!"
- "Заклевам се!", винали войницте.

След задружния вик бойците обкръжават конака и арестуват Гаврил Кръстевич, който се предава без съпротива. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Южна и Северна България. Народът ликува!
Съединението става факт след дълга подготовка, а в самата нея, в обявяването и в защитата му, участват и революционери и министри, и политици, и дипломати. Но и обикновените българи със селското си облекло, с навущата, с цървулите, със старите пушки от хайдушки времена, които тръгват като доброволци да защитават каузата.

В Пловдив е съставено временно правителство, начело с Георги Странски, което обявява обща мобилизация на мъжете от 18 до 40-годишна възраст за отпор на очакваното турско нападение и кани Александър Батемберг да подкрепи Съединението. Малко по-късно временното правителство е заменено от комисарството в Южна България, което приема управлението навластта до пристигането на княза. На 8 септември той издава прокламация, с която се обявява за "княз на Северна и Южна България". След продължителна дипломатическа борба, на Цариградската посланическа конференция Съединението получава международно признание с подписването на Българо- турската спогодба през 1886г. Обединяването на Северна и Южна България имарешаващо значение за по-нататъшно развитие на страната. България се превръща в сериозен фактро на Балканите".

Водещата подчерта, че да помним и честваме великото дело на Съединението на България, означава да знаем, че голямата ни сила като народ, като българи, е в това да сме заедно!

Гости на събитието бяха: кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, зам.-кметът Румен Христов, секретарят на общината Стефка Граматикова, общински съветници, служители на Общинска администрация Ботевград, общественици, граждани.

В знак на почит и признателност, под звуците на Ощински духов оркестър с диригент Иванка Савова, венци и цветя поднесоха: ръководството на общината, ОбС, общински дружества и предприятия, детски и учебни заведения, политически партии и неправителствени организации.

След края на церемонията в Исторически музей – Ботевград започна и втората инициатива по повод днешния ден. Жителите и гостите на града имаха възможността да разгледат мобилна изложба „Българското Съединение в изкуството“ на Регионален исторически музей – Пловдив.

Изложбата ще гостува в Историческия музей до месец октомври. Вход свободен.

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (21) (21)
    1. добавен от: Анонимен 6 Септември, 13:52

    Остава година и малко, докато изхвърлим безполезната пионка недоразумението гавалигльо на боклука, където му е мястото

  • Отговори (10) (9)
    2. добавен от: Анонимен 6 Септември, 16:59

    А пък аз ден и нощ се чудя теб с твоята полезност къде да те издигнем.

  • Отговори (14) (14)
    3. добавен от: Анонимен 6 Септември, 18:14

    Където и да е, Г-н Гавалюгов си е човек с авторитет, ама ти 1 си оставаш един бездарен, безполезен и смръдлив лайнар.

  • Отговори (1) (3)
    4. добавен от: Анонимен 6 Септември, 19:57

    П

  • Отговори (8) (13)
    5. добавен от: Анонимен 6 Септември, 20:04

    От злоба,завист и безсилие пишете глупости! Това е млад човек
    е възпитан,скромен и умен!Върши си работата без афиширане ,сериозно и отговорно.За много неща има да му завиждате тульовци, тортаджиики
    още куп лилипутьовци !

  • Отговори (2) (5)
    6. добавен от: Анонимен 6 Септември, 21:51

    Вижда ме ,че всичко му върви по мед и масло също и заведението за бързо хранене също му върви но за съжаление не се намира в Ботевград

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (230)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete