Неделя, 5 Май 2024, 08:30

Откриха 9-ия музикален фестивал "Моцартови празници Правец 2013" (Снимки)

15 Август 2013, 23:50
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 5983 28


От 15 до 18 август Правец  за 9-а поредна година е домакин на музикалния фестивал "Моцартови празници Правец 2013". 
Фестивалът се организира от Сдружение "Моцартови празници Правец `04" и Община Правец. Артистичен директор на фестивала е оперната прима Христина Ангелакова. Фестивалът е включен в Националния културен календар на Министерството на културата и се организира със съдействието на министерството. 

"Моцартовите празници" в Правец започнаха със спектакъла на операта "Аида" – копродукция с Русенската опера. Грандиозният спектакъл на емблематичното Вердиево заглавие събра български и чужди творци от световния оперен афиш – солистите Цветелина Василева, Марио Чанг (Канада), Анна Мария Кюри (Италия), Деян Вачков, Марян Йованоски (Р. Македония), над 200 участници се включихa в пищната мега продукция – солисти, оркестър, хор, балет, статисти, творчески екипи и ателиета. Костюмите са дело на световно признатия художник Салваторе Русо (Италия), режисьор е Огнян Драганов. Диригент - Джовани Ди Стефано (Италия). 
 
Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на "Тера тур сервиз"  благодари на всички присъстващи за това, че са решили да споделят празника с тях.
Румен Гунински, кмет на Община Правец, приветства всички гости с добре дошли " Пожелавам ви приятни мигове с музиката на класиците".
Христина Ангелакова сподели, че е "Прекрасно, когато бизнес, общинска власт и творци могат заедно и с общи усилия да направят така ,че да може Правец и това място тук да бъде пълно с толкова почитатели на класическата музика".
Тази година Русенската опера е основен участник в програмата на фестивала – оркестър, хор, солисти и балет представиха на официалното откриване на фестивала новата постановка на операта „Аида”.
Втората вечер е посветена изцяло на Моцарт. Класически концерт с избрани симфонични творби ще бъде специален подарък за почитателите на инструменталната музика. В съпровод на Софийска филхармония ще прозвучат увертюра от операта "Сватбата на Фигаро", Концерт за пиано в до минор KV 622 и Симфония "Юпитер" на Моцарт. Солист ще бъде израелският пианист Виктор Голдбърг, ще дирижира младият, но вече с много ярко присъствие на европейската музикална сцена български диригент Росен Гергов. 


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Моцартови празници 2013

Подобни новини

Коментари (28)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Дон Жуан 16 Август, 01:32

    А Клюновете били ли са на спектакъла, или са в Гърция на вилата?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Август, 07:19

    Страхотно беше, уникално представление

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Август, 09:15

    Много си бърза Поли, не спинкаш ли, браво браво страхотен материал.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Август, 11:12

    Варненското с. Старо Оряхово се готви за бунт срещу бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Стотици се канят да окупират бившето горско стопанство с искане бунтарят срещу Бойко Борисов да се маха от горите им.

    "В петък в 10 ч ще се съберем цялото село пред сградата на закритото ни горско стопанство. Ще дадем ултиматум на Министерството на земеделието до месец то да бъде възстановено. Иначе започваме блокади на пътя Варна-Бургас", обяви лидерът на инициативния комитет на бунтовниците и бивш кмет на Старо Оряхово Михо Михов.

    "Преди две години и половина Емил Димитров взе под аренда ловното стопанство "Шерба". Само половин година по-късно с докладна записка на един от служителите му до министър Мирослав Найденов стопанството в Старо Оряхово бе закрито и прехвърлено във владение на Димитров. А то е единствено в България по своите уникални запаси от дъб и ясен. Някога то бе база за научно изследване на уникалните български гори от този тип. Сега само се сече безогледно, а дивечът в резерват "Лонгоза" е напълно изчезнал. Такова арендуване унищожава флората и фауната в района", добави Михов.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Август, 11:56

    ГЛУПАКО №4, обясни ми това дето си написал какво общо има с музикалния фестивал или за тебе гора и музика са едно и също нещо.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 16 Август, 12:47

    БОЖЕСТВЕНО

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 16 Август, 13:42

    Unikalno!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 16 Август, 13:50

    :!: :!: :!: :!: :!: :!:

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 16 Август, 14:25

    Страхотна програма браво на организаторите!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Тутанкамон 16 Август, 17:34

    Дъртия Клюн, като го гледам, е готов за обитател на истинска пирамида.

    Правчаните - крепостници да запретват ръкаве и с доброволен труд да започват строежа на местото на могилата, дето я разкопа Татяна до гробищата в "Пенака".

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete