Събота, 20 Април 2024, 04:30

Отложи се исканата от концесионера на кариерата в Скравена промяна на предназначението на 8 имота

28 Май 2023, 16:05
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2114 5


След продължителни дебати на изнесена сесия на Общинския съвет в Литаково, Докладната внесена от кмета Гавалюгов за промяна предназначението на 8 имота – за кариера за добив на подземни богатства - варовици от находище Скравена, бе отложена.

Припомняме, че Докладната е внесена на база постъпило предложение на "Витез Проспект" АД /бившето "Автомагистрали Хемус" АД/ – дългогодишен концесионер на кариерата в с. Скравена.

Заявлението за разрешаване на Подробен устройствен план /ПУП/ е внесено в община Ботевград на 09.01.2023г. Предложението е разгледано на заседание на Общински експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) и за всички имоти се разрешава изработване на проект за специализиран подробен устройствен план.

Докладната записка е разгледана от комисиите по местно самоуправление и законност, териториално развитие и екология. Не е подкрепена със становища.

На сесията присъства и представителят на концесионера „Витез проспект“ – Христин Савов.

"Смятам тази докладна да се оттегли и след като направим едно общо събрание - да разясните на хората, защото не искаме да сме потърпевши всички ние - Общински съвет, граждани на село Скравена. Много обаждания, всички негодуват, не знаят за какво става въпрос, в неведение са. Затова, господин Савов, предлагам да направим едно общо събрание там. Да се разясни на жителите на Скравена, че няма да правите отново сметище, защото и такива слухове има. Да намерим разумното решение.“

С тези думи общинският съветник Миньовски се обърна към Христин Савов.

Общинският съветник Цветан Цолов отправи следното питане: "Каква е целта да се прави това, тъй като концесията вече е 23 години и досега не са правени такива постъпки. Тя изтича след година и половина. Така че 23 години си е работила кариерата така, остава още малко до края на концесията и с оглед обществените нагласи, не вярвам да бъде продължена. Не виждам каква е целта. Освен това, смятам, че докладната не е пълна и можеше да бъде оттеглена, но по-добре да я разгледаме, представителите на фирмата да си кажат какво е намерението. Призовавам да бъде отхвърлена докладната, защото извадена от дневния ред, тя може да внесена пак. Тя е непълна, защото не е правено обществено обсъждане в село Скравена, жителите не са уведомени, нито кметството е уведомено за такова намерение... Освен това, тя е непълна, защото според Държавен вестник, както е обявено 2004 година.. към концесионния договор задължително върви и план за проект за рекултивация. В докладната няма такъв план за проект за рекултивация. Не знам дали е правен някога. Да не говорим, че никога не е изпълняван план за рекултивация. Така че, докладната е непълна, не би трябвало да се гласува, не би трябвало да се приема".

Иван Гавалюгов: "Може ли да кажете, ясно и точно, позовавайки се на нормативните документи, каква е процедурата по приемане на въпросното решение, което е даване на предварително съгласие за промяна на предназначението?"

Цолов: "Вие сте длъжни да я внесете. Друг е въпросът, че не е окомплектована. Така че може спокойно да не попадне в дневния ред".

Цолов цитира: "Решение на Министерски съвет номер 889 от 10 ноември 2004. 5.222. Проект за рекултивация на концесионна площ по точка 2. Съгласувам с компетентни органи срокът за представяне е 8 месеца от подписване на концесионния договор. Проектът за рекултивация става неразделна част от концесионния договор".

Адвокат Накова съобщи, че точно за тази процедура не се изисква предварително обсъждане. Според нея, другите въпроси на Цолов касаят изпълнението на концесионния договор, което е извън правомощията на Общинския съвет.

На въпросите на Цветан Цолов, Савов отговори: „Разбира се, че има проект за рекултивация. Рекултивацията се изпълнява след като се приключи договора... Идеята на рекултивацията е, когато приключиш добивните работи в едно находище, след това да се възстанови в първоначалния му вид... Процедурата е изцяло законосъобразна... По отношение на Вашите притеснения и притесненията на гражданите, аз съм заявявал многократно на кмета на Скравена и на обществеността, че във всеки един момент съм готов да разисквам притесненията на обществото.

Държа да отбележа следното - в момента общинския съвет не ни одобрява ПУП-а. Той само ни разрешава да го изготвим".

Савов съобщи, че по проведени вътрешни изследвания за сеизмични показатели, шум и замърсеност, на 100 метра от кариерата, всичко било в норма. Предложи също така да се монтират измервателни уреди.

Кметът на Скравена: "Искам да кажа, че селото е притеснено, защото заявлението за изменение на ПУП е дадено на 9 януари 2023. Ние научаваме случайно в петък... Трябва някак да направим с кмета едно събрание и да се разясни на хората, защото хората негодуват и знаят преди как беше с площадката. Сега още повече се наостриха хората.“

Христин Савов заяви, че е информирал кмета на Скравена лично преди повече от година, заедно с техничката.

"Проведохме съвместен разговор с Вас и тогава заявих следното: Процедурите по промяна предназначението на земите нямат общо с това дали кариерата работи, или не работи. Те са устройствени процедури. Техничката потвърди, че при вас няма документация. Впоследствие даже заяви, че била крита от предишни собственици, вие присъствахте. Аз впоследствие изпратих концесионен договор, проекти и т.н. – абсолютно прозрачно. Ние спазваме закона. Повярвайте ми, не се притесняваме от това дали населението е уведомено, или не."

Савов заяви намерението си да изпраща писма до кмета на Скравена за всичките си действия.

Тихомир Найденов: “С оглед на дискусията, която стана, считам, че предложението на г-н Миньовски не е лошо. Така че, правя процедурно предложение за отлагане вземане на решение. След като се направи такова обществено обсъждане и ние вече, като общински съветници, знаем настроението и мнението на хората.“

Предложението на Найденов беше гласувано и прието от Общинския съвет, с което на практика Докладната бе отложена.



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Общински съвет

Коментари (5)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Май, 18:48

    Нема ора

  • Отговори (10) (1)
    2. добавен от: бг 29 Май, 08:28

    Тази адвокатка Мария Накова, която е юрист към община Ботевград, чии интереси защитава - на частната фирма или на гражданите на община Ботевград, които и плащат заплатата?

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 3 Юни, 12:52

      Отговорът е ясен. На този, който плаща.
      А парите ги лапа основно кмета. Но ии за нея има трохички.

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Май, 16:35

    da se zatvori bazata e nai-dobre za horata

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 30 Май, 16:46

    Най добре за цялата Ботевградска котловина е тази кариера да бъде затворена!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete