Неделя, 5 Май 2024, 02:59

ОУ "В. Левски" с. Видраре се включи в инициативата "Върни моя приятел в училище"

27 Април 2013, 16:40
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3379 1


ОУ “Васил Левски “ - с. Видраре се включи в организирана от Дружеството за Обединените нации в България национална Седмица на действието 22-28 април 2013 с посланието „Образованието преди всичко” и лозунга „Върни моя приятел в училище”.  Кампанията е част от проект „Върни моя приятел в училище”, изпълняван по Схема: BG051PO001-4.1.06 „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, подкрепена от Европейския социален фонд.
Ученическият парламент и  учителите  след обсъждане взеха решение да посветят на тази кампания  седмицата от 22.04. - до 26.04.2013 г.

Тя започна с рисунка “Моят приятел”. Целта е, рисувайки приятел, детето  да  се замисли за него - къде е той, идва ли редовно на училище, има ли проблеми, как живее, как да му помогнем да е редовен ученик. От рисунките гледаха весели момчета и момичета, защото в този ден всички приятели бяха на училище. Ако по веригата ученик - родител -  учител - общественост  всички си подадем ръце, може би ще върнем някого в училище, ще направим едно добро, което след години ще се върне към нас и родината ни.

В следващия ден децата се запознаха с Конвенцията на ООН за правата на дете-то. Разделени на два отбора с по 1 ръководител учител, те играха с карти, съдържа-щи казуси и респективно решения - членове от тази конвенция, защитаващи права-та на децата. В игровата надпревара подредиха табло, юридически издържано и онагледено с картинки. От него се вижда, че правата на детето се разделят на  4 категории: за оцеляване, за развитие, за  защита  и за участие. Състезателният хъс допълнително мотивираше участниците.

Социалните затруднения на семействата им и ниската грамотност беше отворила очите на нашите  деца за ползата от ученето и вредите от неходене на училище. На 3 постера учениците нагледно и мотивирано обясняваха и записваха:
- Причини за отпадането от училище - ранните бракове, безпаричието, гледане на по-малки братя и сестри, сезонна работа на родители  и др.
- Какво очаквам да науча от училище? - да пиша, да чета, да смятам, да съм грамотен.
- Какво ми дава на мен моето училище? - знания  за живота и природата, умения за различни полезни неща, сценични изяви, контакти и нови приятели…
Три въпроса с много отговори и  с отворен край.
А при вас, във вашите училища, как стоят нещата? Вашите приятели всеки ден ли са на училище? Ако не са, защо?
Седмицата завърши с обещанието, че никой няма да допусне негов съученик да напусне училище и в подкрепа на това подредиха с телата си внушителната  фигура на човек, символизиращ важността на мисията да върнеш приятел в училище. Нарекоха я “Моят приятел”, заснеха я с фотоапарат и я поставиха на сайта на училището, заедно с други снимки, подкрепящи инициативата.
Вероятно и  вие  сте били част от тази хуманна  кампания. Може да не решите проблема на 100 %, но поне ще заострите вниманието върху него … и току виж на вашите училищни  врати се появи някой …. “нов - стар” ученик.

 Б. Николова-учител

Източник: http://balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Жоро Пенчев 6 Юни, 01:00

    Браво Боряна все така си всеотдаина.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete