Понеделник, 29 Април 2024, 06:32

Първо историческо гостуване на Possessed в България (СНИМКИ)

21 Юли 2023, 18:35
(5) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2319 9


Не всеки ден имаме шанса да гледаме на живо банда, която не просто е основоположник, но е и кръстник на цял стил в екстремната музика – дет метъла. За това какъв легендарен статус имат Possessed мнозина знаят, а тези които не знаят, значи нищо не знаят. Помним издрасканите тетрадки и чинове с култовото им лого. Дори до ден днешен, все още могат да се забележат изчегъртаните от незнайна ръка преди повече от три десетилетия логота на Venom, Kreator, Sadus и Possessed на стената зад кооперацията на ул. „Стефан Караджа“ 12А в центъра на гр. София…

През тази година Possessed честват своя 40-годишен юбилей. Въпреки, че през годините претърпяват вътрешни междуособици и перипетии от всякакъв характер (разпадане, смъртни случаи) и през групата преминават над 25 музиканти, днес, предвождани от своя легендарен вокал Jeff Beccera, те са по-силни от всякога. Макар и в инвалидна количка, вследствие на прострелване с два куршума, като жертва на въоръжен грабеж през 1989 г. и почти пълна слепота в резултат на заболяване, Jeff е в перфектна вокална форма, и днес възкръснали като птицата феникс, ТЕ дойдоха за да ни размажат. За да ни покажат на живо защо двата им „колоса“ от осемдесетте – "Seven Churches" (първият издаден дет метъл албум в света) от 1985 и Beyond The Gates от 1986, са крайъгълен камък за екстремната музика в световен мащаб.

По покана на BGTSC беше планиран мини фест с участието на общо три групи - Possessed, Vapor и Stoic Suffering, които се очакваше да бъдат подгряни от инструменталиста Matt Miller, но поради независещи от музикантите и организаторите причини, в топлата юлска вечер гледахме само хедлайнерите. Турбусът, с който пътуват всички от Атина, Гърция, се поврежда около Дупница. Организаторите от BGTSC проявяват типичния си професионализъм и успяват да реагират по най-добрия начин, за да може българските фенове да видят своите любимци от Possessed, като реално само те се качиха на сцената без подгряващи групи.

Въпреки всичко началото на „обладаването“ беше дадено малко след 22:00 ч. с „No More Room in Hell“, и „Damned“, от за сега последния, трети албум „Revelations Of Oblivion“, издаден през май 2019 г. Дойде време за класическа тройка без гарнитура - едноименното парче от албума от 1986 г. - „Beyond The Gates“, последвани от още по-старите „Pentagram“ и “Tribulation” от 1985 г. Продължението е „The Word“ от 2019 г., последвано от „Storm In My Mind“ от EP-то от 1987 г. „The Eyes Of Horror“, което също така е известно с факта, че по време на неговото записване, вътре в състава започват напрежението и проблемните избухвания на музикантите, което води до разпадането на групата. Минаваме и през бруталните набивки на „Shadowcult“ (2019), “My Belief” (1987), и още по-голямо раздвижване на перфектно клипираната “Graven” (2019). Китаристът Daniel Gonzales, който е от най-отдавна с Jeff, вече 12 години, в сравнително новия състав, подканва неуморно публиката. От лявата страна на сцената, другата китара Claudeous Creamer, и бас секцията Robert Cardenass, подпомогнати от дръм-машината Chris Aguirre II, безгрешно и професионално запълват мощния саунд. След „The Exorcist“ (1985), представено от величественото си интро, идва времето и за „Demon“ (1985). Изведнъж настава мрак, камбанен звън, дъжд, тъмнина – интрото на вечното „Fallen Angels“ (1985). Jeff Beccera извиква в микрофона: „Deaaaaatttthhhh YYYOoooooouuu Fuuuuuuuckiinnnn Meetttttttttttaaaaaaalll, Deeeeeaaaaattthh YYYYOOouuuu TTtooonightttt“. Става ни ясно, че започва нещо неповторимо! Идва времето и на парчето, дало името на целия стил – „Death metal“, записано, и издадено през 1984 г. в едноименното демо в тираж от само 90 аудио касети. Тогава, когато и дори за миг не са си представяли, че ще станат кръстници на цял жанр в екстремната музика!

Финалния пирон в ковчега забиват с „Burning Hell“ от същата демо касета.

След края на концерта групата с готовност и усмивки отдели внимание на публиката за снимки и автографи, а във феновете остава неповторимото чувство да сбъднеш още една мечта в този живот.

Така беше, така го видях!



Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (6) (5)
    1. добавен от: АЗ 21 Юли, 20:51

    Вие копаете дъното на дъното :D :lol:

  • Отговори (9) (5)
    2. добавен от: Анонимен 21 Юли, 22:09

    То за теб се копае това дъно ;) като не ти изнася не четеш, нали? Или друго си е чалга-опростачването, а?

  • Отговори (6) (6)
    3. добавен от: Иво 21 Юли, 23:04

    Много яка статия и снимки, усеща се духа на концерта! Браво!

  • Отговори (6) (4)
    4. добавен от: Анонимен 22 Юли, 07:22

    Велики музиканти. Не е моя стил, но тези ако искат, могат да свирят всичко.

  • Отговори (3) (5)
    5. добавен от: Napalma 22 Юли, 16:01

    Велика банда.

    • (3) (1)
      1. добавен от: Анонимен 23 Юли, 16:09

      По точно,обясни ни,а не само да пишеш.

  • Отговори (1) (3)
    6. добавен от: ФАН 24 Юли, 09:27

    Превъзходен репортаж. Достоверно написано. Присъствах на този наистина неповторим концерт.

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Юли, 08:04

    И яки наркомани

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: ТОЙ 26 Юли, 17:13

    Яко написан текст!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete