Петък, 3 Май 2024, 09:42

Патриарх Неофит отправи обръщение за Петата неделя на Великия пост, на която се почита паметта на Св. Мария Египетска

10 Април 2022, 21:40
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1182 13


В Петата неделя от Великия пост Светата Църква ни призовава да почетем паметта на една от най-светлите личности в християнската история - преподобната Мария Египетска. Приближавайки се към края на Поста да отдадем заслуженото на тази, която в най-строг пост и лишения, в искрено покаяние и сърдечно съкрушение удържа победа над врага на нашето спасение, освобождавайки се от греха си - за да влезе чиста и непорочна в Царството на светлината и вечния живот, казва Негово светейшество българският патриарх Неофит в обръщението си за Петата неделя на Великия пост, на която се почита паметта на Св. Мария Египетска.
С дълбочината на покаянието и чутовния си аскетически подвиг света Мария Египетска остана за християните от всички времена образец за подражание и вечно вдъхновение в борбата с греха. Животът й е неоспоримо доказателство, че посоченият ни от Господа път не е непосилен за човека, стига той осъзнато и с усърдие да работи за своето спасение. В нейно лице пред нас е едно от най-ярките свидетелства за Божията любов към всеки човек - бил той и най-големият грешник. Тук е и причината за онази толкова нежна любов, която християните от всички столетия са съхранили към светлия образ на някогашната грешница, а сега и във вечните векове - Божия светица - Мария Египетска, както и дълбокото основание на Църквата Христова да й посвети тази Пета неделя на Светата Четиридесетница, въздигайки я редом до колоси на вярата и благочестието като свети Григорий Палама и преподобния Йоан Лествичник, подчертава патриарх Неофит.
Негово светейшество отбелязва, че днес, когато по-голямата част от дългото ни великопостно пътуване е вече зад нас и се приближаваме все повече към Страстната седмица и към славното Възкресение на Спасителя, светлият образ на Светата преподобна Мария Египетска е отново пред нас, за да ни помогне да си припомним и други важни и определящи за живота и вярата ни истини.
"На първо място това е осъзнаването ни, че грехът винаги е вътре в нас и борбата с него е преди всичко наша лична задача и отговорност. Макар Бог бащински да обича всички човеци и да работи постоянно и по всевъзможни начини за това, щото всички да се спасят "и да достигнат до познание на истината" (срв. 1 Тим. 2:4), първата стъпка към това спасение трябва да бъде направена от човека. Макар в тази борба никога да не сме оставяни сами на себе си и на своите сили, тя обаче не може да започне без нашето желание и лично съгласие, и едва след това продължава с Божията помощ - при ходатайството на Пресветата Божия майка и на всички свети Божии угодници. Грехът има множество лица и различни проявления, но един е начинът и пътят да се освободим от него, и този път започва вътре в нашето сърце, с усилията на личната ни воля.
На второ място, Света Мария Египетска ни уверява, че Бог е наистина човеколюбец и може, и желае да прости и на най-големия грешник. А това означава, че и най-тежкият грях не може да бъде пречка пред покаянието и желанието ни за спасение. Понеже както и Сам Господ свидетелства, "... всеки грях и хула ще се прости на човеците" (Мат. 12:31) - всеки, с изключение на един, който е хулата против Светия Дух. Всичко останало може да бъде простено и покрито от безграничната Божия любов, за което свидетелства и Сам Господ, когато казва: "... не искам Аз смъртта на грешника, но да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив" (Иез. 33:11).
Накрая, животът и подвигът на светицата от Египетската пустиня са важни за нас още и с това, че ни предпазват от изкушението прибързано да съдим човека до нас, дори и когато виждаме в него най-големия грешник. Животът на всеки човек е тайна, известна само на единствения истински Сърцеведец, Който, от страниците на Светото Евангелие, ясно ни предупреждава, че "... мнозина първи ще бъдат последни, и последни - първи" (Мат. 19:30), че "... митарите и блудниците преварват ви в царството Божие" (Мат. 21:31). Защото Бог гледа в сърцето на човека, и това, което Той вижда там, е скрито от очите ни. Затова нека работим върху личното си спасение и да не осъждаме никого, оставяйки това на Всевиждащия Съдия, помнейки казаното от Господа, че "... с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери" (Мат. 7:2), казва Негово Светейшество в обръщението си.
По молитвите на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на Света Мария Египетска и всички Свои угодници Господ Бог да милва и спасява всички нас, отправя благослов патриарх Неофит.



Източник: БТА, снимка: Българската патриаршия

Коментари (13)

  • Отговори (6) (8)
    1. добавен от: Анонимен 11 Април, 00:03

    Църквата и религията с нищо не допринася за по добър живот,за повече пари,храна и топлина ....само празни приказки,едно и също повтарящо се всяка година....омръзва и ми омръзна....не съм вярващ

  • Отговори (5) (7)
    2. добавен от: Анонимен 11 Април, 00:06

    Досега от както съм пенсионер от 10 години с Мин пенсия църквата не ми е дала ни един лев,дето се вика да си купя един хляб .....а на половете им носят всичко заблудените миряни.....това ли е справедливостта на Бога им?

  • Отговори (5) (5)
    3. добавен от: Анонимен 11 Април, 10:52

    1 и 2, моля се за спасението ти. Вярата няма нищо общо с нещата, за които говориш. Вярата е най-голямата сила, която побеждава всяко зло. Рано или късно. Бъди благословен с вяра. АМИН!

    • (2) (3)
      1. добавен от: Анонимен 11 Април, 13:26

      Моли се, това много помага :D

    • (2) (0)
      2. добавен от: Анонимен 12 Април, 09:28

      1.Тъпак и тук ли се изсра? Ти за най-голям малоум на Ботевград ли се състезаваш?. Спри доказал си се. Жълтото лайно стои до всяка глупост в двата сайта.

  • Отговори (9) (4)
    4. добавен от: Анонимен 11 Април, 10:56

    Вярата е за тъпаците, които нямат акъл за познанието.

  • Отговори (3) (4)
    5. добавен от: Анонимен 11 Април, 13:15

    И тоя патриарх никаква полза от него не може две думи да каже като хората а взема заплата !

  • Отговори (5) (3)
    6. добавен от: Анонимен 11 Април, 16:06

    Не е истина,колко идиоти има в този град. Какво общо с пенсията има,вярата в Бог?-.......освен,колко ше я вземаш......

  • Отговори (1) (5)
    7. добавен от: Анонимен 11 Април, 19:03

    Тоя разклатен,скърцащ и искуфял старец взима ли държавна пенсия и колко?

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 12 Април, 09:29

      МАЛОУМНИК!

  • Отговори (1) (2)
    8. добавен от: Анонимен 11 Април, 19:51

    Не само пенсия а и заплата!

  • Отговори (3) (0)
    9. добавен от: Анонимен 12 Април, 00:51

    Боже колко сбъркан народ!

  • Отговори (2) (0)
    10. добавен от: Анонимен 12 Април, 07:06

    Олигофрени колкото искаш.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete