Сряда, 24 Април 2024, 01:49

Пътуването по АМ Хемус е опасно за живота

25 Януари 2022, 00:02
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 8163 15


Автомагистрала "Хемус" отново влезе в черните новини - този път не със скандали за пари, изнесени в чували, за финтиране на Закона за обществените поръчки и за провалите в строителството на новите отсечки, а за състоянието на участъците, които са в експлоатация.

Пътуването по магистралата е опасно за здравето и дори за живота на шофиращите и придружаващите ги, алармира Институтът за пътна безопасност в доклад до ресорния министър Гроздан Карадажов. Предупреждението на ИПБ се основава на одит, извършен от международно признат специалист. Той обхваща 25-километровото трасе на "Хемус" след Елешница (в посока Варна"), като включва и тунела "Витиня".

Констатациите са потресаващи. Настилката е в лошо състояние - асфалтът е осеян с дупки и пукнатини, в които се събира и вода и пътят допълнително се руши от това. "Съществува риск от загуба на контрол върху МПС-то - поради агресивните деформации и задържането на вода върху настилката колата/моторът може да кривне внезапно и да излети от пътя, което пък създава условия за верижни катастрофи, особено при високите магистрални скорости, се посочва в доклада. Знаците са почти невидими - зацапани,

Мантителите изобщо не могат да изпълнят мисията си на обезопасителни съоръжения, са показали краш тестовете, направени в рамките на одита. Нещо по-лошо, по металните прегради има остри ръбове, които при катастрофа могат да наранят и дори да убият човек, вместо да спасят живота му.

"Сигнализацията и маркировката в изследвания участък не отговарят на стандартите. Те дори са объркващи и опасни!", се подчертава в доклада. И още: "Тунелите също не отговарят на изискванията за безопасност. Налице са предпоставки за тежки злополуки заради грешно взети от водачите решения в резултат на дезинформация, породена от качеството на настоящата знакова уредба".

В тунела "Витиня" осветлението в източната тръба е много слабо, а и в двете тръби маркировката и сигнализацията са занемарени, светлоотразителната им способност е нарушена. Слабата им видимост създава усещане у водачите за по-широки ленти за движение, при ги изкушава да настъпват педала, а същевременно липсват и повтарящи се знаци за ограничението на скоростта.

От ИПБ посочват, че много често в официалните сводки и отчети инциденти, дължащи се на горните причини, се "замаскират" като пътнотранспортни произшествия, причинени от "несъобразена скорост". Така институциите прехвърлят цялата отговорност на шофьорите, които всъщност са жертви на държавното безхаберие.

От института сезират новия министър на регионалното развитие за тези проблеми, като му обръщат внимание, че само в последния месец в подопечната му Агенция "Пътна инфраструктура" са били изпратени десетки сигнали за опасности по АМ „Хемус“ през последния месец, но АПИ изобщо не е реагирала.

"АМ „Хемус“ е с висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Необходимо е незабавно предприемане на действия за обезопасяване на магистралата от страна на стопанина на пътя. Очакваме да бъдем уведомени за конкретните действия, които ще разпоредите и за сроковете им за изпълнение", се посочва в писмото - сигнал до министър Караджов.



Още мрачни детайли от одитния доклад:

- Паметникът на Георги Аспарухов и Никола Котков се е обособил като място за почивка, но стопанинът на пътя не е организирал монтаж на знак в предходните 2,5 км, с който да информира трафикопотока за възможността за спиране и почивка и така да предупреди, че следва участък с повишено маневриране и възможност за поява на бавно движещи се МПС.

- При огледа на транспортният коридор и в двете посоки бе забелязано, че голяма част от обезопасителните системи не съответстват на стандартната инсталация. Има множество повреди и неправилен монтаж, липсващи или нефункциониращи светлоотразители, модификации със снадки, обгорени отвори на болтовото съединение и т.н.

- Мантинелите са опасни и са способни да причинят разкъсвания или ампутации на пасажерите в МПС и мотористите.

- В наблюдавания участък бяха документирани множество точки за прекосяване на платната за движение, за които водачите не са предварително информирани и където атакуващият ръб на ограничителните прегради не е обезопасен.

- Състоянието на пътната настилка и при двете платна за движение е лошо, характеризира се с множество неравности, деформации, дупки и пукнатини - стари и новооткриващи. Естеството на самите повреди не е "стихийно" (поради неконтролируем природен феномен), те се дължат на липсата на своевременна поддръжка.

- Маркировката е изгубила светлоотразителната си способност, което води до понижена способност за идентифициране на направлението на лентите за движение от водачите при нощни условия и повишена умора.

- Стопанинът на пътя предупреждава, че предстоят участъци от магистралния път, които са в ремонт, но ремонтни дейности не се извършват. Това е пример за подвеждаща информация, т.е. водачите са предупредени за опасности, които не съществуват.

Източник: segabg.com

Коментари (15)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Януари, 03:14

    Георгий

  • Отговори (54) (2)
    2. добавен от: Анонимен 25 Януари, 08:22

    Една разпадаща се от 33 години държава, в която кражбата и неграмотността са атестат за кариерно израстване. Наистина НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.

    • (22) (5)
      1. добавен от: Анонимен 25 Януари, 09:44

      Аз няма да се изненадам, ако една млада и почтена Комунистическа партия направи България първата Комунистическа държава в Европа.Чета отново Маркс и ви съветвам да го направите. Велик е! И наистина няма по-честно и справедливо общество. Просто хората не са такива,или не са станали такива.

  • Отговори (26) (2)
    3. добавен от: бг 25 Януари, 08:38

    След като има ясни доказателства за престъпление, дали прокуратурата ще се самосезира и виновните ще бъдат наказани ?

  • Отговори (4) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Януари, 08:48

    Аха, добро утро

  • Отговори (11) (1)
    5. добавен от: Анонимен 25 Януари, 09:01

    Най после да се каже публично тозо факт!

  • Отговори (12) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Януари, 09:19

    До тук добре.А кога ще има наказани,глобени и с конфискувано имущество

  • Отговори (11) (1)
    7. добавен от: mc 25 Януари, 09:33

    И кога простите полицай ще спрат да спекулират с понятието несъобразена скорост и ще се фокусират над истинските причини за катстрофите.

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 25 Януари, 11:29

      Те друго освен несъобразена скорост, и неспазване на дистанция не знаят. Закона трябва да го знаят водачите, а за полицаите това не важи!

  • Отговори (9) (0)
    8. добавен от: Анонимен 25 Януари, 10:32

    Кои са фирмите извършващи ремонтни дейности и Ограбили Милиарди? Разследване Съд Затвор!

  • Отговори (2) (6)
    9. добавен от: Анонимен 25 Януари, 13:02

    Фирми на нови капиталисти от соцвърховете! Има всичи собственици, каде в ООД, ЕТ, ОШФОРКИ,

    • (12) (0)
      1. добавен от: Анонимен 25 Януари, 13:51

      Нищо мама,има и по тъпи от теб...кАде имат оШфорки.... Ти не разбираш ли,че ще си слуга до края на твоя живот, защото си ТЪП!

  • Отговори (3) (5)
    10. добавен от: Анонимен 26 Януари, 00:50

    И Кочкова да е директор е опасно.

    • (4) (1)
      1. добавен от: Анонимен 26 Януари, 07:38

      По- опасни са само малоумниците, като теб!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete