Събота, 26 Октомври 2024, 02:46

Петък 13-ти: Ден на Суеверията и Страховете

13 Септември, 07:25
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1024 3


Петък 13-ти, денят, който често се свързва с лош късмет и мистични събития, отново е тук. Тази дата, която се пада веднъж или два пъти в годината, се смята за една от най-суеверните в съвременната култура, като милиони хора по света изпитват повишена тревожност или избягват важни събития и ангажименти в този ден. Но какво стои зад тази дата и защо тя буди толкова страхове?

Произходът на Страха
Комбинацията от петък и числото 13 е дълбоко вкоренена в историята на западните култури. Петък отдавна се свързва с нещастие, тъй като в християнската традиция се смята за деня, в който Исус Христос е бил разпнат. Числото 13 пък има своя лоша репутация, свързана с факта, че на Тайната вечеря 13-ият гост е бил Юда Искариотски – предателят на Христос.

Освен религиозните корени, в много древни цивилизации числото 12 е било символ на съвършенството и хармонията (12 месеца в годината, 12 знака в зодиака), а 13 се е възприемало като нещо излишно, хаотично и свързано с нещастие.

Петък 13-ти в Модерната Култура
Суеверията около тази дата стават особено популярни през 20-ти век. Една от най-известните легенди, свързани с петък 13-ти, е падането на Тамплиерите през 1307 г., когато на този ден френският крал Филип IV нарежда арестуването и екзекуцията на множество членове на ордена.

През 1907 г. американският писател Томас Лоусън публикува романа *Петък 13*, в който банкер използва суеверията около тази дата, за да създаде хаос на борсата. Популярната поредица филми *Петък 13-ти*, излязла през 80-те години, също допринася за разпространението на мистичния страх около датата.

Влияние върху Обществото
Петък 13-ти все още оказва сериозно влияние върху психиката на много хора. Някои авиокомпании отбелязват спад в броя на полетите, а редица бизнеси избягват важни сделки на тази дата. Според някои изследвания, глобалната икономика губи милиони долари всеки петък 13-ти поради отложени пътувания и сделки.

Научният Поглед към Петък 13-ти
Психолозите наричат страха от този ден *параскевидекатриафобия* – термин, който описва ирационалния страх от петък 13-ти. Специалистите предупреждават, че суеверията могат да доведат до самозасилващ се ефект, когато хората очакват нещастие и несъзнателно го предизвикват чрез своето поведение.


Макар и петък 13-ти да остава ден на суеверие и страх за много хора, за други той е просто поредната дата в календара. Независимо дали вярвате в лошия късмет или не, този ден винаги ще носи със себе си особена атмосфера, която съчетава история, митове и модерна култура.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (1) (4)
    1. добавен от: Анонимен 13 Септември, 10:48

    Да каже онзи с мръвето и бирата.... :)

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Септември, 17:18

    Тази от НОИ христина докога ще работи само в сряда сезирайте Директора

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (89)
70% Complete
Не (311)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (104)
70% Complete
Всички са маскари. (166)
70% Complete