Сряда, 24 Април 2024, 14:34

Пижо и Пенда красят центъра в село Скравена

22 Февруари, 18:14
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1523 1


Макети на Пижо и Пенда ще красят центъра в село Скравена през пролетните месеци. Красивите фигури са изработени от Анелия Тодорова. Финансовите средства за материалите и израбтката са дарение от Наско Найденов.

От Кметство Скравена изказват благодарност към Анелия Тодорова и Наско Найденов, благодарение на които символите на българската мартеница ще радват жителите и гостите на селото в трепетното очакване на пролетта.

Легендата разказва за младите и хубави влюбени Пижо и Пенда, превърнали се в едни от най-любимите първомартенски образи, заедно с Баба Марта. Пижо и Пенда са вдъхновили изработването на многобройни мартенички с техния лик, защото историята на любовта им се предава от уста на уста в народното творчество. Тя става символ на новото начало и възраждащата се пролетна природа.
Пижо и Пенда живели отдавна на територията на нашата страна. Пижо бил хубавец, напет и скромен младеж, който се славел с трудолюбието си. Затова и бузите му били винаги червени. Пенда била най-красивата мома в цялата околия с черни коси и бяла кожа.
Пижо се влюбил в хубавицата Пенда още от първия път, когато я зърнал.
Двамата млади вдигнали голяма сватба, а хората, възхитени от хубавата двойка, решили да ги обезсмъртят в две фигурки - на червен момък и бяла невеста.

Така и до днес Пижо и Пенда ни наблюдават всяка година от мартеничките и ни напомнят, че силата на любовта облагородява човек и го прави безсмъртен.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 15:02

    Каква е тая естакада в центъра, за да не им се доспива на шофьорите

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete