Събота, 18 Май 2024, 22:39

Под натиска на ГЕРБ и ДПС ЦИК наруши изборния кодекс в ущърб на местните коалиции

12 Септември 2015, 09:53
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2462 19


Скандално решение в нарушение на Изборния кодекс взе на своето заседание в петък Централната избирателна комисия (ЦИК). Под натиска на ГЕРБ и ДПС първоначално протоколно, а след това и официално, комисията реши за пръв път на местни избори номерацията в бюлетината за вота в края на октомври да се определя на централно, а не на местно ниво, както досега.

Подобно решение е в остър сблъсък с изборния закон, който в член 423 постановява, че поредните номера на партиите и коалициите в бюлетините се определят от общинските избирателни комисии (ОИК), а не от ЦИК. Въпреки това обаче в петък с гласовете на представители на ГЕРБ, ДПС и "Атака" в комисията бе решено, че преди вота Централната избирателна комисия ще изтегли жребий подобен на този преди изборите за Народно събрание. Така партиите и коалициите, които се регистрират в ЦИК и ще се явяват в един и същи формат на вота в различните градове ще получат един номер, с който ще бъдат вписани във всички общини. За местните коалиции, които обаче се сформират само в дадено населено място подобна номерация ще бъде проблем, тъй като заради вече "раздадените" номера ще бъдат изтикани най-отзад в бюлетината след жребий, проведен в ОИК, но само за тях.

Такъв принцип на разпределение на номерацията е от полза за по-големите формации, които ще проведат по-лесно кампанията си в цялата страна. "Така ще правим една реклама за всички общини, което е значително по-лесно за нас. А и за избирателите ни. Ще знаят например, че ГЕРБ е с номер 3, ДПС с номер 8, коалицията "Реформаторски блок" - 11. Това ще бъде и в София, и във Варна и в Бургас. Освен това избирателите на ДПС или на БСП, които са по-необразовани от нашите, ще могат да запомнят по-лесно. Решението ползва всички освен местните коалиции", обясни пред Mediapool депутат от ГЕРБ. Представители на местни формирования и инициативни комитети, които ще номинират кандидат кметове само в едно населено място, пък твърдят, че ще обжалват решението пред Върховния административен съд (ВАС).

"Подобно странно решение на ЦИК няма как да не бъде отменено, защото в Изборния кодекс има разпоредба, конкретно уреждаща този въпрос. Това, което е решила комисията, пък е в пълен разрез с нормативния текст", твърдят юристи. Инициативата за решението идва от предложение на група народни представители до ЦИК. То е подписано на първо място от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. След него се нареждат имената на Борислав Борисов от АБВ, Красимира Ковачка (БДЦ), Румен Йончев (БДЦ) и Валери Симеонов (ПФ). Докладчик на решението в ЦИК е Мария Мусурлиева ("Атака").

"Хайде сега да видим КОЙ има този интерес да наруши закона? Чии интереси обслужва Цветан Цветанов и ГЕРБ? Защо ЦИК взима решение под натиск? Защо още не е качено на страницата на ЦИК? Създава се абсолютна неравнопоставеност между самостоятелните кандидатури на партиите и кандидатурите на местни коалиции, инициативни комитети и независими кандидати!", коментира по-късно в петък във Фейсбук профила си председателят на ЕНП Мария Капон, чиято партия ще участва именно с малки местни коалиции в изборите.

Впечатление обаче прави, че сред депутатските имена никъде няма представител на ДПС, за които неофициално се знае, че са най-облагодетелствани от подобен развой на събитията. Партията не се явява във формат местни коалиции, а лидерът на движението Лютви Местан не веднъж е споделял гордостта си от това, че стават все по-популярни сред ромския етнос. И ромите, както и традиционното електорално ядро на ДПС пък, според социологическите проучвания, не са сред най-образованата част от българските граждани. Така че единен номер, с който партията да се яви на избори във всички общини значително ще облекчи кампанията. Подобно решение ще обслужи и ГЕРБ, и БСП, ПФ, Атака и РБ, които на повечето места ще се явяват в самостоятелен формат.

Впечатление в гласуването на ЦИК прави, че решението в нарушение на специалния закон освен от представителите на ГЕРБ, ДПС и "Атака" е подкрепено и от председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. За нея се знаеше, че ѝ е обещано председателското място в комисията още преди да бъде завършен Изборния кодекс. Алексиева бе номинирана от БСП, но професионалната ѝ биография се свързва с ДПС.

Източник: Полина Паунова, Mediapool.bg

Коментари (19)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Септември, 09:58

    АЙДЕ ГЕРБ И ДПС ЛЪСНАХА ЧЕ СА ЗАЕДНО СРАМ И ПОЗОР.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Септември, 09:58

    Бойко здавай власта веднага говедо мръсно.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Септември, 09:59

    КАК МОЖЕ БЕ ДОКОГА ЩЕ ГО ТАРПИМ ТОЗИ ПРОДАЖНИК БОЙКО ЦИГАНИНА ОТ БАНКЯ.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 12 Септември, 10:07

    Е нема такава свиня като боко тиквата.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Септември, 10:08

    Да отиваме на протест в софия и пак да го сваляме тоя бойко рапона.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 12 Септември, 10:25

    Тука само един и същ анонимник си пише. И защо тези новини се публикуват като местни?!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 12 Септември, 10:43

    Защото са важни да се знае официално че герб и дпс вече официялно са заедно ех бойко предател.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: до 6 12 Септември, 10:48

    защото ще има бая местни коалиции които ще останат назад и ще бъдат ощетени

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 12 Септември, 11:12

    Бойко е предател и бандит.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: а 12 Септември, 11:24

    докато ни управляват мутрите и престъпниците тека ще е!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete