Сряда, 16 Октомври 2024, 03:20

Подписан e договорът за изработване на идеен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под Петрохан

14 Октомври, 14:52
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 404 2


Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), инж. Йордан Вълчев, подписа договора за изработване на идеен проект за скоростния път Монтана – София, включващ тунел под прохода Петрохан. Проектът ще бъде изпълнен от фирмата „Трансконсулт-22“ ЕООД, която бе избрана чрез открита процедура по Закона за обществените поръчки. Стойността на договора е 3 533 333,33 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 365 календарни дни.

Идейният проект предвижда изготвянето на разширен план за трасе с дължина приблизително 82 км, което да свърже обхода на Монтана със Софийския околовръстен път. Проектната скорост на новия път ще бъде 120 км/ч, а трасето ще бъде съобразено с други важни пътни проекти в региона, като скоростния път Монтана – Враца и автомагистрала „Европа“. За да се избегне преминаването през защитени зони и да се спазят всички екологични изисквания, проектът ще следва разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Проектът за скоростния път Монтана – София с тунел под Петрохан се разглежда като ключов за националната и европейската транспортна мрежа. Настоящият път II-81, който свързва София, Петрохан, Берковица, Монтана и Лом, е най-краткото трасе, но преминаването през старопланинския проход Петрохан значително увеличава времето за пътуване, особено при зимни условия. Това създава необходимостта от по-добра пътна инфраструктура, която да намали натоварването на алтернативните пътища.

Проектът е разглеждан многократно през годините, но досега не е одобрен окончателно. През 2020 г. беше изработено прединвестиционно проучване с три различни варианта за трасето с тунел, но заради засягане на защитени местности процедурите по ОВОС бяха прекратени с цел търсене на по-добро проектно решение.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Оправете проекта 15 Октомври, 14:44

    Тунелът трябва да почва от с. Бързия и да излиза чак при с. Беледие хан. Иначе няма смисъл от тунел. :idea:

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 19:12

    Ще лапнат парици.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (97)
70% Complete
Всички са маскари. (146)
70% Complete