Сряда, 1 Май 2024, 20:39

Поклон пред паметта на Васил Левски в село Видраре

19 Февруари 2014, 19:20
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3075 7


Бързай, Апостоле,  българи чакат, жадни за слово!
Под този надслов премина седмицата , посветена на Васил Левски, в Основното училище, носещо името му, в с.Видраре. Тя беше инициирана от ученическия клуб съвместно с учителите. Децата подредиха кът на Левски с  албуми, книги и рисунки и се грижеха във вазичката пред бюста му  всеки ден  да има цъфнали кокичета.
Тази година конкурсите за Левски бяха два. Учениците от прогимназията се включиха с рисунки във ІІ-я международния конкурс, организиран от БДТВ „ Аз мога, аз знам” и БУЦ „Знание”, Чикаго. Повече от 20 деца рисуваха , а най-хубавите рисунки – 6 на брой, бяха изпратени  в САЩ.
Най-голяма активност децата показаха в конкурса за стихотворения: 22-ма ученици рецитираха  стихове за Левски. Първо място спечелиха Соня Райкова от VІІ клас със стихотворението „Бяла пътека” и Светослав Герганов от ІІ клас в изпълнение на  „Молитва за Васил Левски”. Освен предметната награда, те имаха честта да  поднесат венеца пред паметника в селото и рецитираха отново прекрасните стихове пред всички присъстващи граждани и общественици.  Децата със СОП достойно се съревнововаха  в рецитала и завоюваха съответно второ място - Спас Грозданов от V клас, и  трето място - Радослав Петров от VІ клас. Всички останали участници получиха поощрителни нагаради. 
Почистването на музея на Левски -Туняковия хан - вече е училищна традиция, начин за отдаване на почит и гордост да докоснеш част от живота на Апостола. Изнесената в  музея беседа  от Виолета Стайкова  за Левски във Видраре  и за създадения от него революционен комитет беше своеобразен  урок по родолюбие.
С презентацията  „Трябваш ни, Апостоле” осмокласниците Богомил и Георги  представиха живота и делото на революционера пред всички ученици.
По предложение на ученическия клуб децата събраха пари за венец за паметника.
На 19 февруари тържествено и с признателност цялото училище почете паметта на Апостола на площада в селото пред бюста на героя.
Венци бяха поднесени от името на кмета на Община Правец, от кметството във Видраре  и от ПП Герб – Правец.   Отец Панайот отслужи панахида послучай 141 години от гибелта на безсмъртния българин. Учениците  изнесоха кратка програма. За пореден път февруарският вятър песен за него запя, неговите думи прошепна, неговото знаме развя.

В едноминутното мълчание, освен признателността , бяха  стаени тревогата от настоящето, страхът от бъдещето и надеждата, че Левски сега ни е нужен повече от всякога. За да ни има като народ!  За да имаме ясни цели в живота и куража да следваме мечтите си. За да ценим повече свободата, която днес мнозина бъркат със „свободията”.
 
БН                                                           





Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Колега 19 Февруари, 19:49

    Браво на ръководството и колектива на училището във Видраре. За пример сте!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 20:54

    Има ли българи с гражданско съзнание :?:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 23:19

    Няма фаида от този учителски екип с изключение на Боряна Николова важно е, че си взимат високите заплати и стоят на топло и си пият кафето!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 10:41

    №3, защо първо не се информираш за огромната работа в това прекрасно училище, за постигнатите резултати, стремеж и желание на всички учители да реализират всяко начинание, преди да се изказваш така некомпетентно. Наистина това училище е за пример на много!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 12:10

    Ти да не учиш в това училище бе или си па учител

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 19:46

      няма значение и не ти е бе

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 21:11

    To pak i ot Borqna Nikolowa edna faida nemam dymi samo si 4aka pensiqta tam .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (203)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete