Неделя, 28 Април 2024, 18:05

Постът на регионалния министър се клати заради програмата за саниране

24 Януари, 11:02
(5) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1594 5


Бунтът на общините може да доведе до смяната на министър Андрей Цеков. Това научи balkanec.bg от свой сигурни източници. Вероятната смяна може да бъде извършена по време на ротацията на правителството и така ще се избегнат политическите сътресения в управляващата сглобка. Наскоро министър Цеков заяви, че е оптимист за програмата за саниране, но именно провалът при реализирането може да коства поста му. В интервю пред БНР той обяви, че вече 2000 от нуждаещите се 5000 жилищни сгради са санирани. Общинските власти от различни краища на страна изобщо не са съгласни с тези данни. В повечето случай се говори за 11 000 сгради, които се нуждаят от саниране, а онези 2000 реализирани от проекта са под 20%.
Програмата ощетява изцяло по-малките общини засметка на областните центрове. Това предизвика огромно напрежение сред местните власти, а министърът бе изслушан миналата седмица от Народното събрание. Различни народни представители са подложени на сериозен натиск в избирателните си райони заради начина по който, МРРБ реализира програмата и то в годината в която общинските проекти трябва да са приоритет за републиканския бюджет. Вчера изкочи поредния пример за това. Областният координатор на ГЕРБ в Софийска област Младен Маринов се срещна с кмета на Годеч Радослав Асенов, за да чуе поредното общинско несъгласие с разпределението на парите за саниране. В Годеч няма нито един одобрен проект от 13 подадени, а 11 от жилищните сгради са включени в резервния списък поради липса на финансиране.


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (8) (6)
    1. добавен от: Анонимен 24 Януари, 12:59

    Да се маха. Повече пари за областните градове зареди повечето гласуващите. Крайно време е да има справедливост. Ние не сме по-малко хора от тях

  • Отговори (8) (4)
    2. добавен от: Анонимен 24 Януари, 13:14

    Кат се клати,да пада,ошлевиха парите, а повечето блокове в общините не са санирани.

  • Отговори (6) (5)
    3. добавен от: Анонимен 24 Януари, 16:48

    По сведения на жилищният фонд в България има 66 000 стари блока които чакат обновяване! Те също имат нужда от саниране, но не участват в програмите по различни причини! Липса на средства, възрастни хора и най вече недоверие в държавата и ширищите се корупционни практики! Към края на 2020г. броят на обновените жилищни сгради с техническ паспорт е малко над 2200 което в относителен дял е едва под 0.11%. Но те са били финансирани абсолютно безплатно вкл.и тех.паспорт. Лъснаха ДАЛАВЕРИТЕ по новата програма с надвишени оценки, манипулации и нанасянето на фалшиви данни в тех.паспорти с цел класиране, които реално вече нямат никаква тежест за и гарант за експлоатация на сградите! Тотално опорочена е програмата!

  • Отговори (6) (8)
    4. добавен от: анонимен 24 Януари, 17:23

    Изобщо да няма никакво саниране- това си е чиста корупция и некачествена работа от фирмите за санирена !

  • Отговори (3) (1)
    5. добавен от: Анонимен 26 Януари, 11:38

    Оказва се, че само Ботевградския кмет е доволен и не участва дори в Декларацията от името на 14 общини от Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия от общо 18, включително Ботевград.
    "Крайно време е енергийното обновяване на многофамилните жилищни сгради да се превърне в политика, а не в лотария.
    За втори път се подиграхме с очакванията на хората – а сега накъде"

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete