Четвъртък, 25 Април 2024, 20:50

Поставяне и сваляне на контактни лещи за първи път

31 Януари 2023, 05:44
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 829


Все повече хора предпочитат да използват контактни лещи пред слънчеви очила. Този продукт е широкоразпространен, тъй като освен хората, които имат нужда от диоптри, се използват и от такива, които искат да сменят цвета на очите си. Когато обаче си купим за пръв път, е важно да знаем как правилно да ги използваме и съхраняваме.

Стъпки за поставяне на контактните лещи
За да бъдат употребявани безопасно, контактните лещи трябва да бъдат правилно поставени на лицето. Ето всички стъпки за правилното изпълнение на задачата:
Хигиена – първо и най-важно е да измиете ръцете си. Те трябва да са чисти, тъй като замърсяванията много лесно могат да влязат в организма през очите ни. Препоръчително е да използвате неароматизиран антибактериален сапун.
Подсушаване – след това трябва много добре да подсушите ръцете си с кърпа, която да не остава влакна по кожата ви, тъй като след това те може да попаднат в очите ви.
Подходящо място – намерете най-добре осветеното място в дома ви, където да поставите огледалото си. Така ще можете да виждате по-добре и ще ви бъде по-лесен целия процес по поставяне.
Подготовка за поставяне – внимателно извадете първата контактна леща от контейнера или опаковката. Можете да използвате пинсета, ако смятате, че ще ви е по-удобно. След това поставете продукта върху показалеца си и внимателно го поставете в правилна позиция. Много производители имат индикатори на повърхността на своите артикули. Обикновено това са букви или цифри. Ако те се четат правилно, значи всичко е наред. В случай, че няма такива индикатори, обърнете внимание на позицията на ръбовете, те трябва да гледат нагоре.
Поставяне – погледнете нагоре или настрани и дръжте очите си широко отворени. Със свободната си ръка хванете горния клепач, за да не мигнете по време на поставянето, тъй като това е нормалната рефлексна реакция. Като държите контактната леща върху върха на показалеца си, издърпайте надолу долния клепач със средния пръст на същата ръка и нежно поставете продукта в най-горната част на окото. Вече има и апликатори, които да помогнат това да се случи още по-лесно
Наместване – след като вече контактната оптика е вътре, е нужно да мигнете няколко пъти. Така тя ще се намести и ще заеме правилната позиция върху роговицата. Необходимо е да мигате бавно, за да не изхвърлите продукта от окото. След няколко секунди отворете очи, мигнете още няколко пъти, за да сте сигурни, че оптиката е точно там, където трябва да бъде. Ако не изпитвате дискомфорт и виждате нормално, значи всичко е наред и мисията е изпълнена успешно.

Контактни лещи

Добре е да имате предвид, че след като сте поставили контактните лещи в никакъв случай не трябва да търкате очите си. В случай, че изпитвате някакви затруднения или дискомфорт, свържете се с офталмолог.

Сваляне на контактните лещи
Свалянето на продукта е сравнително по-лесен от поставянето му, но все пак ако ви се случва за първи път е възможно да изпитате някакви затруднения. Отново най-важното действие с което трябва да започнете, е да си измиете и подсушите добре ръцете. След това трябва да застанете пред огледало, по възможност добре осветено, и да погледнете нагоре. Издърпайте леко долния клепач и докоснете ръба на оптиката с показалеца си съвсем леко. Натиснете нежно и го издърпайте надолу. Внимателно издърпайте и отстранете. В случай, че модела е еднодневен, изхвърлете го.

Как се съхраняват правилно?
В случай, че използвате модели с многократна употреба, важно е да ги съхранявате правилно. След употреба задължително трябва да дезинфекцирате с разтвор и да поставите в оригиналният контейнер с течност. Не използвайте други артикули за прибиране на вашата оптика, тъй като рискувате да я повредите, предупреждават от SkyOptic.



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (188)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete