Събота, 27 Април 2024, 01:57

ПП” Обединени земеделци” подкрепя справедливите искания на фермерите

16 Ноември 2011, 00:04
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 3000 0


Държавен бюджет 2012 е отказ от реформи, заявяват от партията
 
„ПП Обединени земеделци подкрепя справедливите искания на фермерите и усилията им да получат необходимите средства за развитието на агросектора.”  Това заяви на пресконференция вчера в агенция София прес председателят на партията Петя Ставрева.
Обещаните 570 млн. лева за земеделието през 2012 г. не са достатъчни, но са възможност да се осигурят доходи  за ангажираните в агросектора и за жителите на селските райони, посочи тя.
ПП Обединени земеделци призовават цялото общество да застане зад  исканията на земеделските производители, тъй като става въпрос за хляба и земята на България, подчерта Ставрева. Не може да се разчита само на европейските средства, за да се осигурят достойни доходи за българските фермери.
В специална декларация от Обединени земеделци заявяват, че „орязаният проектобюджет за земеделие и премахването на националните доплащания към европейските субсидии ще доведе до: намаляване на ръста на земеделското производство и инвестициите в агросектора; намаляване на приходите и допълнително обедняване, най-вече на средните и дребните земеделски производители и собствениците на земеделски земи; увеличаване на безработицата и продължаване на процеса на обезлюдяване в селските райони; допълнително намаляване на конкурентоспособността на земеделската продукция и намаляване на нейния износ; опасност от фалити на много производители, преработватели и търговци, ангажирани в агросектора”.
От партията категорично настояват за осигуряване на минимума от 570 млн. лв. за подкрепа на сектор земеделие през 2012 г.
Това, което се предвижда за земеделие през следващата година, са само 340 млн. лв. И то при условие, че преди изборите управляващите подписаха финансов меморандум и поеха ангажимент пред българските производители да осигурят необходимите средства. Но тези обещания увиснаха във въздуха, заявяват от партията.
От ПП Обединени земеделци са категорични, че е необходима  дългосрочна стратегия за развитие на земеделието и селските  райони в България, с ясно изведени приоритети. От партията апелират към земеделските производители да се обединят и да постигнат своите искания. „Смятаме, че тези искания не са за облагодетелстване на малка група от хора, те са възможност в България да се произвежда  качествена земеделска продукция на достъпни за доходите ни цени”, добави Ставрева.
От проекта на държавния бюджет за 2012 г. не става ясно кои са приоритетите за развитие на отделните сектори в държавата. Става ясно обаче, че приоритет не е продължаването на реформите. И през следващата година няма да има ръст на доходите и няма да бъде създадена подходяща бизнес среда у нас. Прекалено оптимистичен ръст се предвижда за усвояването на еврофондовете. Според нея този оптимизъм е крайно необоснован, ако погледнем как се усвояват европарите през последните години и предвид ширещата се бюрокрация.                               
Бюджетът трябва да бъде висш израз на политиката, която ще провежда правителството на ГЕРБ през 2012 г. , заявиха от партията. А този проектобюджет не утвърждава заявената линия на кабинета „Борисов” за провеждане на реформи. Няма ясно изразени конкретни политики в отделните сфери на икономиката, каза от своя страна зам.-председателят на партията инж. Георги Каркъмов. Той не отговаря на реалностите и предвид прогнозите за задълбочаване на рецесията през идната година, посочи Каркъмов. По думите му бюджетът е прекалено оптимистичен, но заложеното в приходната част едва ли ще бъде изпълнено. Дори и „макрорамката за 2012 г. да се окаже стабилна, това ще е за сметка на свиване на примката около врата на българските граждани”, коментира Каркъмов. От ПП Обединени земеделци виждат изход от ситуацията с промени в данъчната политика.  От партията предлагат - да спре покачването на акцизите; да се намали данък „Дивидент”; да бъде намален и налогът за едноличните търговци от 15% на 10 на сто, както и да се въведе нулева ставка върху реинвестираната печалба. Това ще стимулира инвестициите и ще помогне за създаването на нови работни места, смятат от партията. Обединени земеделци настояват също за промени в Закона за конфискация  на имуществото, придобито от престъпна дейност, за да стане възможно да съдебната власт реално да престъпи към конфискация на такова имущество. От партията настояват също за широк обществен дебат по предложенията за промени в пенсионната система. Категоричната позиция на ПП Обединени земеделци е, че всички пенсии трябва да бъдат увеличени, което не изключва по-голямо повишение на малките пенсии. Така ще бъде запазена потребителската възможност, а от там и вътрешното потребление.                                                                                                                 Дискусионни са и проблемите с размера на обезщетенията на работещите в МВР и ДАНС, както и редуцираната субсидията от 54 млн. лв. за БАН. Наука така не се прави, категоричен е Георги Каркъмов. В този му вид бюджет, 2012 няма да реши проблемите, а ще задълбочи кризата в България, категорични са от Обединени земеделци.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete