Четвъртък, 9 Май 2024, 03:44

Пращаме два отбора на световно ученическо първенство, Боянова: Удовлетворението е голямо

8 Февруари 2013, 17:46
(0) (0)
Правец - Спорт
Прочетена: 2230 0


България ще участва с два отбора в световното ученическо първенство по баскетбол тази година. Шампионатът ще се проведе в Кипър в края на март и началото на април, а страната ни ще бъде представена от съставите на Професионална Гимназия по компютърни технологии и системи - гр. Правец, докато при девойките ще участва ПМГ „Акад. д-р Асен Златаров” - гр. Ботевград.
 
„Световните ученически първенство, който се провеждат от Международната федерация за спорт в училище се провеждат през две години. За баскетбола, футбола и леката атлетика са на нечетни години. Така че тази година имаме първенства в тези спортове. Според нашия правилник за световните баскетболни ученически първенства се класират отборите, които са станали шампиони в съответния спорт на ученическите игри. Двата отбора, които отиват, са от Ботевград и Правец. Те завоюваха право да представят България. Говорим за възраст 15-17 години. Участват над 48 отбора”, сподели пред Гонг Юлия Боянова, която е председател на българска асоциация за спорт в училище и председател на техническата комисия към международната федерация.
 
„Самата аз съм продукт на училищния спорт. Това е една възможност детето да получи добро образование и, от друга страна, да практикува спорта, който го привлича. Да има възможност, след като са преминали всички етапи, да стигне до финал, да спечели и да представлява България. Там децата се срещат с връстници от цял свят”, коментира още Юлия Боянова и продължи:
 
„Има една традиция да има свободен ден и да се провежда вечер на нациите. Всяка делегация се представя с песен или танц от своята държава. Представят се различни брошури, лакомства, характерни за съответната страна. Ние винаги носим мартенички и това се приема страхотно. Носим така характерните мускалчета розова есенция, луканка, сирене. Мотото е „Защо бих те поканил да посетиш моята страна”. Заинтересуваността в годините на директорите на училищата се увеличава. Заплащането и участието в самото състезание става за сметка на училищата. Ние не плащаме тяхното участие. Тук вече това е удовлетворението на самия директор, че той е съдействал за образованието на децата, но и неговите ученици представят България.”


Източник: gong.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (227)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete