Неделя, 5 Май 2024, 11:05

Правец бе етап от еко рали "България" (Снимки)

20 Юли 2013, 12:43
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4143 4


Днес в София бе даден стартът на първото по рода си за България международно рали за автомобили с алтернативно гориво.  Финалът на първия етап от състезанието от състезанието бе РИУ „Правец Ризорт”, след което продължи за Ловеч.
Пръв на контролата пристигна французинът Morlaix Games с електромобил „TESLA”. Това е първият в света състезателен автомобил на ток, предложен на свободния пазар. Струва 100 хил. евро. Има и далеч по-евтини модели – за  20-ина хил. евро, например.Произведен е 2006 г., а е собственост на Morlaix Game от 2010 г. С едно зареждане колата изминава 350 км, като развива скорост до 202 км/час. Досега собственикът е изминал 50 000 км. Едно зареждане във Франция му струва 5-7 евро.
Валя Панталеева, спортен комисар на ралито и председател на клуб „Интерспийд”, сподели пред „Balkanec.bg”:
“За  първи път в България се организизра рали от този характер. То е част от 12-те кръга, които се провеждат в различни краища по света. Всеки един кръг излъчва шампиони за световна купа за автомобили с алтернатвино гориво.Този тип състезания помагат на бизнеса, на хората, съдействат за повишаване културата на поведение по пътищата.”
Участват над двадесет екипажа от Франция, Италия, България. Тук идват най-добре представителите се във вътрешните шампионати в съответните страни. Борбата е излючително спортменска. Състезателите трябва да изминат минимум 500 км, като изпълняват регулаторен тест. По този начин помагат на бизнеса, доказвайки колко икономични и опазващи околната среда са тези автомобили.
„Това е идеята на FIA, която вижда бъдещето на този вид спорт, с оглед цените на горивата, сподели Валя Панталеева. Електроавтомобилите са най-икономичните превозни средства. Единствено засега високата цена е пречката за широкото приложение на тези автомобили. Макар и с известно закъснение, държавата става съпричастна на перспективната идея. В по-големите градове са изградени колонки за зареждане с ток, където за десетина минути колата е готова за път. Освен това навсякъде паркоместата са безплатни”.
Организатор на състезанието е спортен клуб „Интерспийд” заедно с Българската федерация по автомобилен спорт. Идеята е то да се превърне в ежегодна международна надпревара на автомобили с алтернативно гориво.
Изборът на маршрута не е случаен. Този тип съревнования преминават при изключителна спокойна атмосфера. Самите състезатели са ведри и добронамерени. И поради характера на състезанието избираме за финали на състезателните етапи красиви и спокойни места, едно от които е Правец”, сподели в заключение Валя Панталеева.
 
Повече подробности очаквайте в сл. брой на в. „Балканец”

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Юли, 13:22

    Има доста хляб да ядем докато успеем да си позволим електро мобили, но това е бъдещето.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Юли, 13:44

    Искам си Х6-ца да си воза големата кметица

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 20 Юли, 16:55

    Щом и Пантелеева има мнение, то трябва да се вземе предвид. Не всеки ден се случват подобни неща в Правец. Нека се изкаже по подробно за това което и е направило вшечатление.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Юли, 20:08

    :x :x :x :x :x :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete