Петък, 18 Октомври 2024, 06:17

Правец отбеляза 43 години градско начало с богата тържествена програма

17 Октомври, 06:00
(2) (2)
Правец - Новини
Прочетена: 982 0


С богата програма на 16 октомври бе отбелязана 43-годишнината от обявяването на Правец за град.

Честванията започнаха още от сутринта с молебен за здраве и благоденствие на жителите на града, отслужен в църквата „Свети Атанасий Велики” от Ловчанския митрополит Гавриил.

От 16.00 часа бяха наградени победителите в трите конкурса, обявени от Общината по повод годишнината на града. Очаквайте статия с имената на отличените, където ще имате възможност да се докоснете и до техните творби.

След церемонията по награждаването на децата се състоя тържествена сесия на Общински съвет – Правец. Взето бе решение със званието „Заслужил гражданин” на Правец да бъде удостоен обичаният и почитан от всички правчани архимандрит Йоан Страшников, който живее и служи в града от 25 години.

За да придаде още повече цвят и вкус на програмата, в Исторически музей – Правец бе представена изложбата „Живот в цветове”. Там бяха представени творбите на местни автори на художествено и приложно изкуство.

Празникът продължи в НЧ „Заря 1895”. На сцената официално бе връчено и почетното звание на архимандрит Йоан Страшников от кмета на общината Румен Гунински и от председателя на Общински съвет – Правец Цветелина Владимирова.

Поздравителни адреси бяха получени от: Президента на Република България; Национално сдружение на общините в България; Регионална инспекция по околната среда и водите – София; Общините Ботевград, Етрополе, Павликени, Бобов дол, Мизия; Асоциация на българските градове и региони; Синдикат на българските учители; БСП – Обединена левица; Национален център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалности; Лекс Груп АД; Геотехмин ООД.

Думата за поздрав бе предоставена на изпълнителния директор на Национално сдружение на общините Силвия Георгиева. Тя честити празника и поднесе подарък на кмета Гунински.
„Много се вълнувам, че мога да бъда гост на един от най-младите градове в България, който въпреки крехката си възраст от 43 години е толкова зелен, красив и пълен с усмихнати хора. Винаги, когато идвам в Правец за мен е голямо вълнение, защото тук усещам духа на общността и на желанието ви да бъдете заедно. Благодаря за възможността да бъда за вашия празник!”- каза Силвия Георгиева.

Поздравително слово произнесе кметът на община Правец Румен Гунински:
„Отбелязваме 43 години градско начало със самочувствието на една от малките подредени, красиви и успели общини в България. Със съхранени традиции и ценности, с чудесни и талантливи млади хора, с будни и ангажирани жители…
..Уважаеми съграждани, имаме вяра в утрешния ден! Тази увереност ни дава силата да се справим с предизвикателствата, да поемаме рискове, за да постигаме повече. Честит празник!”

Цветелина Владимирова – председател на Общински съвет – Правец честити празника на правчани:
„Днес честваме нашата обща съдба, нашият общ дом и всичко, което той означава за нас. Защото Правец не е просто град на картата на България. Той е мястото, което ние носим в сърцата си. И нека ние да продължим да го пазим, да милеем за него, да го обичаме, да му вдъхваме живот със сърцата си и делата си. Честит празник на всички!”

В тържеството взе участието един от любимците на българската публика – певецът Георги Христов
, който допринесе за доброто настроение със своите въздействащи песни.

Кулминацията на празничната програма бе светлинно дрон шоу. Светлините на десетки дронове озариха небето над площад „Тодор Живков”, описвайки различи форми и национални символи, както и надписа „Честит празник! 43 години град Правец”.

На 16 октомври 1981 година Правец е обявен за град.
Честити 43 години градско начало!


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete